«Έκτυπα»: Ανακαλύπτoντας τον μαγικό κόσμο του printmaking

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (3 Ψήφοι)

«Έκτυπα»: Ανακαλύπτoντας τον μαγικό κόσμο του printmaking

Το artAZ παρουσιάζει τα «ΕΚΤΥΠΑ», μια έκθεση-σπουδή στον κόσμο του σύγχρονου printmaking. Μέσα από το έργο Eλλήνων και ξένων καλλιτεχνών η έκθεση μελετά τις διαφορετικές εφαρμογές και καταγράφει τις τάσεις και τη σύγχρονη αισθητική, με στόχο να μυήσει το κοινό στη σαγήνη της ιδιαίτερης αυτής εικαστικής πρακτικής. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 27 Μαΐου – 30 Σεπτεμβρίου 2015 στον Πολιτιστικό Χώρο «9 ΕΝΝΕΑ».

Έκτυπα

Δημοκρατικά, φρέσκα, δημοφιλή, προσιτά, φιλικά προς τον χρήστη, σύνδεσμος μεταξύ του εκλεκτού και του καθημερινού, ιδανική αφετηρία για νεόφυτους συλλέκτες, συχνά παρεξηγημένα, τα έκτυπα είναι το φετίχ του σύγχρονου εικαστικού κόσμου. 

Τι εννοούμε «Έκτυπα»; Μεταξοτυπίες, χαρακτικά, λιθογραφίες, μονοτυπίες, χειροποίητα στένσιλς, ψηφιακά πολλαπλά, μοναδικά αντίτυπα, περιορισμένες ή ανοιχτές εκδόσεις, αφίσες, πόστερς, καθημερινές εφαρμογές. Ποικιλόμορφος και δημοκρατικός, ο κόσμος των εκτύπων αγκαλιάζει σήμερα από το ανεκτίμητο μέχρι το δωρεάν διανεμόμενο. Τα «Έκτυπα» είναι αυθεντικά έργα τέχνης και προσδιορίζονται ακριβώς από την πρόθεση του καλλιτέχνη να δημιουργήσει σε αυτό το μέσο. Η εμφάνιση των νέων τεχνολογιών και ο συνδυασμός τους με τις παραδοσιακές, έχουν διευρύνει σημαντικά τις δυνατότητες πειραματισμού με αποτέλεσμα οι καλλιτέχνες να έχουν πλέον υιοθετήσει το printmaking σαν κύριο μέσο έκφρασης, προκειμένου να υλοποιήσουν το εικαστικό τους όραμα και να τοποθετήσουν την τέχνη τους στο δημόσιο χώρο με τρόπο προσιτό και άμεσο. 

Η έκθεση

Ο συνεργάτης της έκθεσης Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης αναφέρει σχετικά: «Βλέπουμε τα prints όχι μονάχα σαν απλές εκτυπώσεις, όχι σαν διαδικασία που απλώς αναπαράγει μαζικά το πρωτότυπο έργο αλλά σαν μεταφορά του πρωτότυπου σε άλλη ύλη. Και μάλιστα σαν σχεδόν πιστή μεταφορά. Βλέπουμε τα prints σαν έκτυπα, σαν μετάφρασμα του έργου από τον ίδιο τον καλλιτέχνη σε άλλη γλώσσα. Το έκτυπο είναι ανάγλυφο, ξεφεύγει από τις δύο διαστάσεις, απλώνεται στο χώρο, έστω ανεπαίσθητα. Βλέπουμε τα prints σαν πρωτότυπα έργα καθόσον ο δημιουργός μπορεί να τα επεξεργαστεί ξανά, χειροτεχνικά, να τα βάψει, να τα χαράξει, να τα ξύσει, να τα σμιλέψει, προτού τα παραδώσει στο κοινό. Βλέπουμε τα prints σαν διαδικασία πειραματισμού με ένα προηγηθέν έργο προκειμένου να παραχθεί ένα καινούργιο με φέροντα οργανισμό το παλαιό».

Έργα προσιτά και έργα πολύτιμα: Εικονικά prints όπως η Paris του Jonathan Yeo, η Βασίλισσα Ελισάβετ του D*Face και η Ava Gardner του Pure Evil, μεταξοτυπίες με χειροποίητο φινίρισμα, αφίσες, εικαστικά πόστερ φτιαγμένα κατά παραγγελία για συγκροτήματα, εκδόσεις πειραματικές, αυτοσχέδιες, συλλεκτικές, μία εκτύπωση-εγκατάσταση και χρηστικές εφαρμογές, μεταξύ άλλων, συνυπάρχουν στην έκθεση που προσεγγίζει το θέμα της με αγάπη, επιχειρώντας να αναδείξει τα κύρια χαρακτηριστικά μιας από τις δημοφιλέστερες μορφές της σύγχρονης τέχνης. 

Στο επάνω επίπεδο του χώρου φιλοξενείται η ενότητα «Έκτυπα Καθημερινής Χρήσης» που παρουσιάζει χρηστικές εφαρμογές του printmaking: μοναδικά και πολλαπλά, μικρά καθημερινά αντικείμενα που έχουν μετατραπεί σε έργα τέχνης, αλλά και έργα τέχνης με τη μορφή καθημερινών αντικειμένων.  

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί πρόγραμμα δράσεων που περιλαμβάνει διαλέξεις, live printing, εργαστήρια και σεμινάρια στένσιλ και μεταξοτυπίας από καταξιωμένους επαγγελματίες του εικαστικού χώρου. 

Παρουσιάζονται έργα των: Αλέξης Ακριθάκης,  Αργύρης Σαρασλανίδης (SER), Άρτεμις Αλκαλάη, Ben Eine, Γιάννης Γαΐτης, Γιάννης Καρδάσης, Γιάννης Χρηστάκος, Γιώργος Λυντζέρης, Γιώργος Τσεριώνης, D*Face, Δημήτρης Λιόσης, Δημήτρης Μηλιώνης, Ελεάννα Μαρτίνου, Έρη Σκυργιάννη, Flying Fortress, Heiko Muller, John Bicknell, Jonathan Yeo, Junkart, Κωνσταντίνος Βραζιώτης, Lebaniz Blonde, Μανώλης Χάρος, Mariana Cute, Μαρίνα Προβατίδου, Νατάσσα Πουλαντζά, Νίκος Γιαβρόπουλος, Os Gemeos, Παναγιώτης Φερεντίνος, Πάρις Κούτσικος, Peio Tofu, Proestilo, Pure Evil, Queen of Stuff, Red Design Consultants, Ροδάνθη Σεντούκα, Run Don’t Walk, Σιμόνη Φοντάνα, The Krah, ThisIsOpium, Φίλιππος Θεοδωρίδης, Χάρης Λάμπερτ, Χρήστος Τόλης, We Design κ.α. 

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Αλεξάνδρα Κολλάρου.

«Έκτυπα»: Ανακαλύπτoντας τον μαγικό κόσμο του printmaking

Πληροφορίες για το artAZ

Η εικαστική πλατφόρμα του artAZ λειτουργεί σαν γέφυρα μεταξύ της Ελληνικής και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής, στοχεύοντας κυρίως στην επί της ουσίας προώθηση της Ελληνικής τέχνης στο εξωτερικό αλλά και στη συσπείρωση της εγχώριας εικαστικής κοινότητας με σκοπό την ενδυνάμωση της. Περισσότερες πληροφορίες για το artAZ μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση www.artaz.gr

Γενικές Πληροφορίες

Διεύθυνση: «9 ΕΝΝΕΑ», Κέας 9, Πλ. Κολιάτσου
Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη 27 Μαΐου 2015, 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 28 Μαΐου – 30 Σεπτεμβρίου 2015
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 17:30-20:30 & Σάββατο 12:00-16:00 ή κατόπιν συνεννόησης.
 

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.