10 Έλληνες καλλιτέχνες εκπροσωπούν την ελληνική τέχνη στα Ηλύσια Πεδία του Παρισιού

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (1 Ψήφος)

10 Έλληνες καλλιτέχνες εκπροσωπούν την ελληνική τέχνη στα Ηλύσια Πεδία του Παρισιού

Για μια ακόμη φορά, δέκα σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες εκπροσωπούν την ελληνική τέχνη στο Σαλόνι των Ανεξαρτήτων (Salon des Independants) στο GrandPalais, στα Ηλύσια Πεδία, στο Παρίσι. Πρόκειται για ένα ιστορικό Σαλόνι Τέχνης, που στεγάζει όλες τις τάσεις, όσο ακραίες κι επαναστατικές μπορεί να είναι.

Την επιμέλεια έχει η ιστορικός τέχνης και τεχνοκριτικός κ. Έμμυ Βαρουξάκη, η οποία παρουσιάζει για όγδοη χρονιά την ομαδική έκθεση των Ελλήνων καλλιτεχνών σε ένα μεγαλειώδες κτίριο εκλεκτικής αρχιτεκτονικής νεοκλασικού και βιομηχανικού στυλ που στεγάζει πάντα σημαντικές εκθέσεις.

ART_CAPITAL_1018_3842333.jpg

Για την ιστορία, οι διοργανωτές ανέθεσαν στην τεχνοκριτικό και ιστορικό τέχνης Έμμυ Βαρουξάκη, που παρακολουθούσε το Σαλόνι των Ανεξαρτήτων  και συζητούσε όλα αυτά τα χρόνια μαζί τους, μιλώντας τους για τα επιτεύγματα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, να φέρνει γκρουπ Ελλήνων καλλιτεχνών κατά την κρίση και επιλογή της. Έτσι άρχισε η εκπροσώπηση των Ελλήνων που άντεξε, παρά τους δύσκολους καιρούς, ως σήμερα. Περίπου 90 καλλιτέχνες έχουν εκθέσει εδώ.

Τρία ακόμη σαλόνια συμπληρώνουν την έκθεση: Οι Artistes Francais, oι Comparaisons και οι peintures a l eau et dessins.

ART_CAPITAL_2018_2842333.jpg

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι εκθέσεις παρουσιάζονται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Γαλλίας Emmanuel Macron, της Υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας Francoise Nyssen και όλων των εθνικών μουσείων της Γαλλίας.

Από τις 13 έως τις 18 Φεβρουαρίου η σύγχρονη Ελληνική Τέχνη εκπροσωπείται από τους / τις: Ελένη Βαρουξάκη, Παλίντα Γεωργουλάκου, Στάθης Θεοδωρόπουλος, Εβίτα Κανέλλου Δουφεξή, Μαρικίτα Μανωλοπούλου, Νίκη Μιχαηλίδου, Παναγιώτης Μπελντέκος, Κατερίνα Πολυζωίδου Μαυρολέων, Ειρήνη Πετροπούλου και Μαρία Φιλοπούλου

ART_CAPITAL_2018_4842333.jpg

Λίγα λόγια για το Σαλόνι των Ανεξαρτήτων

Τα Σαλόνια γεννήθηκαν με εντολή του Λουδοβίκου ΙΔ΄ που ήθελε να καθιερώσει την τέχνη της Ακαδημίας και παραχώρησε τα Σαλόνια του Λούβρου για το σκοπό αυτό και ιδιαίτερα το λεγόμενο Σαλόν Καρρέ (Salon Carre). Από εκεί και η ονομασία που έμεινε για πάντα.

Το Σαλόνι των Ανεξαρτήτων γεννήθηκε το 1887 μετά από επανειλημμένες αρνήσεις να εκτεθούν πρωτοπόροι και επαναστατικοί ως προς το στιλ καλλιτέχνες στο επίσημο ακαδημαϊκό Σαλόν των Γάλλων καλλιτεχνών. Οι ιμπρεσσιονιστές, οι φωβ, οι μεταϊμπρεσιονιστές και οι κυβιστές, πλην του Πικάσο που δεν εξέθετε ποτέ σε Σαλόν, δημιούργησαν πρώτα και εκθέταν για πολλά χρόνια, μέχρι τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο, στο Σαλόνι των Ανεξαρτήτων. Όλος ο μοντερνισμός της Ευρώπης βρήκε έδρα και καταφύγιο στους χώρους του που ήταν πάντα σε επίλεκτα κτίρια του Παρισιού. Εκεί πήγαιναν οι πληροφορημένοι συλλέκτες και οι μεγάλοι έμποροι Τέχνης για να βρουν και να αποκτήσουν τα έργα των μεγάλων ταλέντων των νεότερων χρόνων. Όλα τα κινήματα της μοντέρνας τέχνης είχαν ως πόντιουμ το Σαλόνι των Ανεξαρτήτων.

Από το 2006 η έκθεση γίνεται στο Grand Palais.

ART_CAPITAL_2018_6842333.jpg

INFO
Εγκαίνια: Τρίτη 13 Φεβρουαρίου,  15:00 – 22:00
Ώρες λειτουργίας: 11:00  - 20:00
Πέμπτη 15/2 και Σάββατο 17/2: 11:00 – 22:00
Είσοδος στα εγκαίνια (13/2) μόνο με προσκλήσεις!
 

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.