Παρατηρώντας την «Κραυγή» του Έντβαρντ Μουνκ

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (14 Ψήφοι)

Κραυγή, Έντβαρντ Μουνκ

Η τέχνη είναι το σπουδαιότερο μέσο που έχει ένας άνθρωπος προκειμένου να εκφράσει όλα αυτά που κρύβει στον εσωτερικό του κόσμο. Η τέχνη μας χάρισε μερικούς ανεπανάληπτους πίνακες οι οποίοι συγκίνησαν και θα συγκινούν εσαεί τους φιλότεχνους.

Η Κραυγή, ο υπέροχος πίνακας του Νορβηγού Έντβαρντ Μουνκ, ανήκει στα σπουδαιότερα έργα τέχνης όλων των εποχών.  Αποτελεί μία σειρά πινάκων με τους δύο διασημότερους να έχουν φιλοτεχνηθεί τα έτη 1893 και 1910. Ο Μουνκ περιγράφει το συναίσθημα που τον ενέπνευσε να δημιουργήσει τον πίνακα ως ένα «ατέλειωτο ουρλιαχτό να διαπερνά τη φύση».

Η υπαρξιακή αγωνία και το αίσθημα τρόμου περιγράφεται με μοναδικά γλαφυρό τρόπο, απόρροια του αυστηρού οικογενειακού περιβάλλοντος στο οποίο μεγάλωσε και ο ίδιος ο καλλιτέχνης.  Χρώματα ανοιχτά, μία μορφή στο κέντρο που αναπαρίσταται να φωνάζει δυνατά και με ένα πρόσωπο στο οποίο είναι ζωγραφισμένο ο τρόμος.

Παρατηρώντας προσεκτικά τον πίνακα, μπορεί κάποιος να αντιληφθεί εύκολα πως η μοναξιά του ανθρώπου ο οποίος μπορεί να βρίσκεται δίπλα σε άλλους ανθρώπους, αποτυπώνεται με έναν εξαιρετικά αναλυτικό τρόπο. Ο ίδιος ο ουρανός, μάλιστα, όπως είχαν σημειώσει εύστοχα κάποιοι κριτικοί τέχνης, αναπαρίσταται με τρόπο που μοιάζει με αίμα, με χρώμα πηχτό και έντονο.

Ο Μουνκ υπήρξε ένας καλλιτέχνης ο οποίος διεπόταν από έντονες υπαρξιακές αγωνίες και φρόντισε το υπαρξιακό δράμα του ανθρώπου να καθρεφτιστεί σε μία ανθρώπινη μορφή που δείχνει τον τρόμο.

Η Κραυγή είναι ένα αριστούργημα της τέχνης το οποίο αποτύπωσε μοναδικά τον φόβο του ανθρώπου, τη συντριβή μπροστά στο δράμα της Ύπαρξής του και τον τρόμο που βιώνει ο άνθρωπος μπροστά στο άγνωστο, το αβέβαιο, το αινιγματικό.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.