Εικαστικό αφιέρωμα στον ζωγράφο Ι. Μόραλη

1 1 1 1 1 Βαθμολογία 0.00 (0 Ψήφοι)

moralis_8364b.jpgΤο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή παρουσιάζει ένα εικαστικό αφιέρωμα στον ζωγράφο Ι. Μόραλη. Η έκθεση περιλαμβάνει ελαιογραφίες, σχέδια και γλυπτά, τα οποία έχουν επιλεγεί από τον ίδιο τον καλλιτέχνη και προέρχονται από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

Η δομή της έκθεσης είναι τέτοια, ώστε να προσφέρει στον επισκέπτη την δυνατότητα της ανιχνευτικής αναδρομικής προσέγγισης, του εντυπωσιακού σε πλαστικότητα αλλά και εννοιολογική πυκνότητα έργου, το οποίο αναπτύχθηκε ανάμεσα σε ένα ιδιόμορφο μετεμπρεσιονιστικό ρεαλισμό - με έμφαση στην προσωπογραφία - και την αφαιρετική σχηματοποίηση, η οποία διέπεται από μία προϊούσα γεωμετρική λογική.

Το αφιέρωμα αποτελεί μία σύνθεση της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Ι. Μόραλη, η οποία καλύπτει μία μακρά περίοδο έντονης και περιεκτικής πληρότητας στον χώρο όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της ευρύτερης εικονογραφικής ιστοριογραφίας.

Οι προτάσεις του Ι. Μόραλη ναι μεν αποτελούν σύνθεση του παλιού με το νέο, σηματοδοτούν, όμως, ένα δυναμικό άνοιγμα προς τις πρωτοποριακές ζυμώσεις του μεγάλου ρεύματος του μοντερνισμού. Ο εικαστικός του λόγος, επειδή ανταποκρίθηκε, προφανώς, στις απαιτήσεις του δικού του δημιουργικού χρόνου, τον ανέδειξε σε έναν από τους κορυφαίους δασκάλους του σύγχρονου εικονοποιητικού μας πολιτισμού.

Η έκθεση-αφιέρωμα συνοδεύεται από μια εμπεριστατωμένη έκδοση όπου δημοσιεύονται όλα τα έργα και η οποία έχει χαρακτήρα τεκμηρίωσης, εφόσον, εκτός από εκθεσιογραφικές, βιογραφικές και βιβλιογραφικές πληροφορίες, παρέχει και  εργογραφικές αφηγήσεις του ίδιου του ζωγράφου, σχετικά με την συγκυρία δημιουργίας του κάθε έργου.

Η έκθεση φιλοδοξεί να αποτελέσει την ευκαιρία μιας ανανεωμένης ανάγνωσης, που θα αναδεικνύει τις αρετές που καθιέρωσαν τον Ι. Μόραλη, ως έναν από τους εν ζωή κλασικούς του αιώνα που πέρασε και του νέου που άρχισε.

Καθημερινά, στην αίθουσα προβολών του Μουσείου, προβάλλεται για τους επισκέπτες ένα γυρισμένο ειδικά για την έκθεση οπτικο-ακουστικό ντοκιμαντέρ.

Καθ' όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, θα πραγματοποιούνται καθημερινές ξεναγήσεις στα Ελληνικά και τα αγγλικά καθώς και μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 6-13 χρόνων. Για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής των παιδιών στα εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και γενικότερα για τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης, μπορείτε να απευθύνεστε στο Μουσείο, στο 22820 22444.

Info
Ι. ΜΟΡΑΛΗΣ. ΜΙΑ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης,
Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Χώρα Άνδρου, 845 00
Διάρκεια έκθεσης:
Μέχρι 28 Σεπτεμβρίου

Πηγή: www.artaz.gr

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.