Στο στόχαστρο η ελεύθερη δημοσιογραφία

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (5 Ψήφοι)

Στο στόχαστρο η ελεύθερη δημοσιογραφία

Τα εγκλήματα κατά της ελευθεροτυπίας και των δημοσιογράφων δεν περιορίζονται στα απολυταρχικά καθεστώτα, όπως της Τουρκίας και της Αιγύπτου, αλλά πραγματοποιούνται σήμερα τόσο στις χώρες της Ευρώπης, όσο και σε αυτές του υπόλοιπου δημοκρατικού κόσμου.

Σύμφωνα με την Έκθεση του διεθνούς οργανισμού Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για το 2018, η δημοσιογραφία αποτελεί ένα πολύ επικίνδυνο επάγγελμα αυτή τη στιγμή, καθώς οι δολοφονίες δημοσιογράφων, οι κρατικές παρεμβάσεις και η λογοκρισία είναι φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα συχνά στη γηραιά ήπειρο.

Βάσει των στοιχείων της έκθεσης που παρουσιάστηκαν στο Βερολίνο, παρουσιάζεται επιδείνωση σε σχέση με την ελευθερία του Τύπου σε χώρες όπως η Μάλτα, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Σερβία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μάλτα και τη Σλοβακία σημειώθηκαν δύο δολοφονίες δημοσιογράφων (της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίτσια και του Γιαν Κούτσιακ) λόγω ερευνών που πραγματοποιούσαν.

Την ίδια στιγμή, η έκθεση φανερώνει μια ιδιαιτέρως άσχημη κατάσταση για τον Τύπο στην Πολωνία, καθώς η συντηρητική κυβέρνηση φίμωσε τα δημόσια ΜΜΕ το 2015, αλλά και στην Ουγγαρία, όπου έκαναν την εμφάνισή τους λίστες με «ανεπιθύμητους» ξένους ανταποκριτές.

Στις ΗΠΑ, στην Ινδία και στις Φιλιππίνες οι δημοσιογράφοι χαρακτηρίζονται από πολιτικά πρόσωπα των κυβερνήσεων ως «προδότες» ή και «τρομοκράτες», ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έφτασε στο σημείο να τους αποκαλέσει «εχθρούς του λαού».

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας, που εξήχθησαν βάσει 71 ερωτήσεων στις οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν δημοσιογράφοι παγκοσμίως, η κατάσταση της ελευθεροτυπίας έχει χειροτερέψει σε σχέση με πέρυσι για το 42% των χωρών.

Επί παραδείγματι, η Μάλτα είχε ραγδαία πτώση στη λίστα, υποχωρώντας από τη θέση 18 που κατείχε πέρυσι στη θέση 65, με τη δημοσιογραφία να πλήττεται σοβαρά μετά τις τελευταίες εξελίξεις κι έτσι να δημιουργείται έντονος προβληματισμός.

Σημαντικά προβλήματα όμως παρουσιάζει η δημοσιογραφία και στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται ακόμη πιο κάτω από τη Μάλτα και συγκεκριμένα στη θέση 74, αν και κινείται ανοδικά, πάντως, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, που βρισκόταν μόλις στη θέση 88.

Στις τελευταίες θέσεις τις λίστας, όπως και πέρυσι, βρίσκονται το Τουρκμενιστάν (178), η Ερυθραία (179) και η Βόρεια Κορέα (180).

Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη βελτίωση φαίνεται πως είχε η δημοσιογραφία στη Γκάνα, καθώς τη συναντάμε 21 θέσεις πιο πάνω από το 2018 και συγκεκριμένα στη θέση 122.

Παράλληλα, στην κορυφή της λίστας βρίσκονται σταθερά οι σκανδιναβικές χώρες, ενώ η Γερμανία φιγουράρει στη 15η θέση, που είναι παραδόξως πάρα πολύ καλή αν αναλογιστούμε τα διάφορα προβλήματα που σημειώνονται κατά καιρούς, με αποκορύφωμα την περίπτωση χειραγώγησης της μετάδοσης επεισοδίων που έλαβαν χώρα στο Αμβούργο στη Σύνοδο Κορυφής του G20.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;
Tags:

Please publish modules in offcanvas position.