Νέος δίσκος: Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδάει Σταύρο Κουγιουμτζή

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (1 Ψήφος)

Γιώργος Νταλάρας

Ένας συλλεκτικός δίσκος του Γιώργου Νταλάρα μόλις κυκλοφόρησε και περιλαμβάνει μια σπάνια ζωντανή ηχογράφηση που αποτυπώνει τη μαγεία της συνεύρεσης όταν ενώνονται φωνές και ψυχή, αλλά και μια «ακριβή» αναφορά σε έναν σπουδαίο συνθέτη, γεμάτη ζωντανή μνήμη και συγκίνηση.

Η συνοδοιπορία που ξεκίνησε με τον Γιώργο Νταλάρα έφηβο και τον σπουδαίο συνθέτη Σταύρο Κουγιουμτζή, έμελε να είναι σταθερά, διαρκής, έμελε να μας γεμίσει χαρές, συγκινήσεις και ζωντανές μνήμες που σφράγισαν το ελληνικό τραγούδι.

Μετά από χρόνια, ο Γιώργος Νταλάρας, μεγάλος ερμηνευτής πια και σπουδαίος μουσικός, τίμησε τον αγαπημένο του Σταύρο Κουγιουμτζή με τον οποίο συνέδεσε τα πρώτα χρόνια της αθωότητας και συνέχισε μια δημιουργική συνεργασία βαθιάς αγάπης και εμπιστοσύνης. Από την αρχή της καριέρας του βρήκε στην προσωπικότητα του συνθέτη την ελπίδα, την πραγμάτωση των ονείρων του και έτσι η μουσική περιπέτεια της ζωής του ξεκίνησε με ούριο άνεμο. Και ο Σταύρος Κουγιουμτζής βρήκε στον Γιώργο Νταλάρα  τον ιδανικό ερμηνευτή μια και ο ίδιος σεμνός και αθόρυβος από χαρακτήρα, ενδιαφερόταν μόνο για το αποτέλεσμα. Να φτάσουν τα τραγούδια του στον κόσμο με τον καλύτερο τρόπο.  Γιατί ο Σταύρος Κουγιουμτζής βίωνε τα δικά του αδιέξοδα με μόνη διέξοδο τα τραγούδια του.

Τραγούδια που έγραψαν ιστορία τις δεκαετίες του ’70, του ’80, του ’90 και μέχρι σήμερα διατηρούν την αλήθεια και την αμεσότητά τους, συγκινούν και γοητεύουν.

Τραγούδια με ήθος, ιδεολογική σκέψη και πολιτικοκοινωνική κατεύθυνση, αλλά και τραγούδια απέραντης ευαισθησίας, ρομαντικής διάθεσης  και συναισθηματικής φόρτισης.

Η ιστορία τον δικαίωσε και παραμένει ζωντανός και ενεργός σε αυτό τον τόπο, τον τόσο φτωχό καλλιτεχνικά σήμερα, αφήνοντας πολύτιμη παρακαταθήκη τη μουσική του είτε σε στίχους δικούς του είτε συνεργαζόμενος με άλλους σπουδαίους ποιητές και στιχουργούς όπως ο Μάνος Ελευθερίου, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο Γιώργος Θέμελης και άλλοι.

Η ηχογράφηση του διπλού αυτού cd έγινε κατά τη διάρκεια των δυο συναυλιών που δόθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2008 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για τους σκοπούς της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί».

Καλεσμένοι στις δύο ξεχωριστές βραδιές ήταν ο Κώστας Μακεδόνας, η Μελίνα Ασλανίδου, η Δέσποινα Ολυμπίου και η μικρή κόρη του Σταύρου, Μαρία Κουγιουμτζή, που ερμήνευσαν με σεβασμό και αγάπη μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα σπουδαία τραγούδια του συνθέτη, ενώ τους συνόδευσαν δεκαπέντε εξαιρετικοί μουσικοί. Την ενορχήστρωση των τραγουδιών επιμελήθηκε ο Γιώργος Νταλάρας μαζί με τον Κώστα Γανωσέλη.

Η αποτύπωση των συναυλιών αυτών σε cd είναι μοναδική στιγμή μουσικά και συναισθηματικά για τον Γιώργο Νταλάρα, ο οποίος λέει:

«Τα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή με γεμίζουν πάντα με χαρά, συγκίνηση και δύναμη, ιδιαίτερα αυτές τις δυο βραδιές τιμής και αγάπης στον ίδιο και στο έργο του.  Και με αυτή την αφορμή θέλω να τον ευχαριστήσω ακόμη μια φορά για την ανεκτίμητη προσφορά του, για τα τραγούδια του που σφράγισαν μια ολόκληρη εποχή.  Τραγούδια με αυθεντικό λαϊκό χρώμα, καθαρά νοήματα και αλήθειες που στήριξαν και ένωσαν πολύ κόσμο με κοινό κώδικα.

Θέλω να μιλήσω για την πνευματικότητά του, την ομορφιά της ψυχής του, το ήθος του, την αλήθεια του ακόμα και την καθημερινότητά του, που ήταν εικόνα και ομοίωση της τέχνης του και θέλω να εκφράσω άλλη μια φορά δημόσια, τον θαυμασμό μου και την τεράστια ευγνωμοσύνη μου.

Ο Σταύρος Κουγιουμτζής ήταν ένας μεγάλος συνθέτης, ένας σπουδαίος μουσικός, ένας ξεχωριστός άνθρωπος, που αντίθετα με την εποχή όσο περνούν τα χρόνια τόσο θα μεγαλώνει η αξία του έργου του.  Και για μένα δάσκαλος και μεγάλος φίλος, γιατί του οφείλω σχεδόν το ξεκίνημά μου, έτσι όπως το ονειρεύτηκα. Αναπάντεχα μπήκε στη ζωή μου όταν ήμουν μικρό παιδί, αδύναμο και με προίκισε με τα τραγούδια του, μ’ αγκάλιασε με τη στοργή του και την αγάπη του.  Είναι σίγουρο ότι η σχέση μου και η ταύτισή μου με τα τραγούδια του με έκαναν καλύτερο μουσικό. Και έφυγε πρόωρα, αναπάντεχα πάλι, αφήνοντας πίσω του να αιωρούνται στη θολή ατμόσφαιρα των ημερών μας τα φωτεινά τραγούδια του κομμάτια της ευγενικής και εύθραυστης καρδιάς του».

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.