Τα σουξέ που άλλαξαν χέρια

4.8571428571429 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.86 (7 Ψήφοι)

Τα σουξέ που άλλαξαν χέρια

Υπάρχουν πολλά τραγούδια που γράφτηκαν και προορίζονταν για κάποιον καλλιτέχνη, αλλά τελικά στη συνέχεια κατέληξαν σε κάποιον άλλο και κατάφεραν να γίνουν μεγάλες επιτυχίες, παρ’ ότι αρχικά -τις περισσότερες φορές- είχαν απορριφθεί! Σε αυτές τις περιπτώσεις παραμένει συνήθως άγνωστος στο κοινό ο αρχικός προορισμός ενός κομματιού, ωστόσο εμείς ψάξαμε και βρήκαμε κάποιες από τις πιο τρανταχτές, προσπαθώντας να ξεκαθαρίσουμε κάπως το τοπίο.

Μια από αυτές, λοιπόν, είναι το «Σταλιά- Σταλιά» που ερμήνευσε η Μαρινέλλα το 1967. Το τραγούδι ήταν για την ταινία της Αλίκης «Το κορίτσι του Λούνα Παρκ» αλλά ακούγοντάς το αρνήθηκε να το ερμηνεύσει, θεωρώντας πως ήταν πολύ «βαρύ» λαϊκό. Στο ίδιο studio έτυχε να βρίσκεται και η Μαρινέλλα, που ζήτησε από τον συνθέτη του κομματιού, Γιώργο Ζαμπέτα, να το πει η ίδια, όπως και συνέβη.

Λίγα χρόνια μετά, το 1974, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος γράφει τους στίχους του υπέροχου «Οδός Αριστοτέλους» για την νεαρή Άννα Βίσση. Σε αυτό συνέβαλαν φυσικά και οι πολύ καλές σχέσεις του στιχουργού με τον Γιώργο Νταλάρα, ο οποίος είχε σχέση εκείνη την περίοδο με τη Βίσση. Το τραγούδι άκουσε  και απαίτησε τελικά να ερμηνεύει η Χαρούλα Αλεξίου.

Σε δύο περιπτώσεις, ο Φοίβος έχει αλλάξει ερμηνευτή ολοκληρωμένου album και έχει δώσει έτσι την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες να αναδειχθούν. Η πρώτη ήταν με το ντεμπούτο του Γιώργου Λεμπέση που προοριζόταν για τον Δημήτρη Κόκοτα και η δεύτερη αφορούν τα τραγούδια που είχε γράψει για τη Δέσποινα Βανδή, που όμως έφυγε στην Ισπανία κι έτσι πέρασαν στα χέρια της Έλλης Κοκκίνου.

Το «Φεύγω» (Θέλω να ‘ρθω) αποτελεί από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Δημήτρη Κοργιαλά, ο οποίος αρχικά ήταν να το δώσει στην Άννα Βίσση. Ο δίσκος της τραγουδίστριας όμως αργούσε, ο ίδιος δεχόταν πιέσεις για την κυκλοφορία της νέας του δουλειάς κι έτσι το συμπεριέλαβε στο δίσκο του.

Ο Χρήστος Δάντης έγραψε το Maya-Maya για την Πέγκυ Ζήνα, που όμως αρνήθηκε να το τραγουδήσει, ενώ το ίδιο έπραξε ακολούθως και η Καίτη Γαρμπή. Τελικά το τραγούδι το είπε ο ίδιος ο δημιουργός, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία και αποδεικνύοντας στις δύο καλλιτέχνιδες πως μάλλον έκαναν μεγάλος λάθος απορρίπτοντάς το...

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.