«Το ξύπνημα της άνοιξης» του Φρανκ Βέντεκιντ

4.9090909090909 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.91 (11 Ψήφοι)

xipnima_739495b.jpgΜε αυτό το έργο του Φράνκ Βέντεκιντ, γραμμένο το 1891 μα εξίσου μοντέρνο και προκλητικό ακόμη και σήμερα, ξεκινάει τη σεζόν η σκηνή «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας» του Εθνικού θεάτρου.

Πρωταγωνιστές του έργου παιδιά 14 ετών γεμάτα άγχος, ανασφάλειες και ερωτήματα. Σε ένα επαρχιακό σχολείο, 19 γρήγορες εναλλασσόμενες σκηνές από τη ζωή των παιδιών μεταξύ τους, με τους γονείς τους, με τους καθηγητές τους, αλλά και τα πρώτα σκιρτήματά τους.

Γνωρίζουν τον έρωτα για πρώτη φόρα, «το ξύπνημα της άνοιξης» από ένστικτο, με αθωότητα και άγνοια. Μια αθωότητα που πληρώνουν πολύ ακριβά. Ο έρωτας γίνεται μαρτύριο, γνωρίζουν την άσχημη πλευρά του και είναι πολύ αργά για να αντιδράσουν, ακόμη κι όταν ξέρουν τον τρόπο.

Τους ρόλους ερμηνεύουν νεαροί ηθοποιοί, παιδιά του Εθνικού κατά κύριο λόγο. Ο Κωνσταντίνος Παπαχρόνης και η Ιωάννα Παππά είναι το πρωταγωνιστικό ζευγάρι. Ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος σε μια πολύ καλή στιγμή, άξια συνέχεια της περσινής του ερμηνείας στο «Με τη σιωπή…». Οι υπόλοιποι συντελεστές εναλλάσσουν ρόλους κρατώντας ακόμη και 2-3 χαρακτήρες ο καθένας. Ομαδική δουλειά, λοιπόν, με ρυθμό!

Να πούμε πως το έργο είναι ακατάλληλο για παιδιά κάτω των 15 ετών. Και αυτό γιατί περιέχονται κάποιες γυμνές σκηνές που πέρα από το σκαμπρόζικο του πράγματος -που όσοι θα μείνουν απλά σε αυτό θα αδικήσουν την παράσταση- έχουν και έναν βαθύτερο συμβολισμό.

Στα μείον της παράστασης η διάρκεια, που ξεπερνά τις 3 ώρες. Απ’ την άλλη πλευρά, ιδιαίτερης μνείας αξίζει η μοντέρνα και γεμάτη συμβολισμούς σκηνοθετική ματιά του Νίκου Μαστοράκη!..

INFO

Παραστάσεις από 14-11-08 έως 01-02-09
Εθνικό θέατρο
Σκηνή Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας
ΣΚΗΝΗ Ά
Τηλ.: 210 52 881 64-5

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.