Ο Πεταλωτής για τους μισθούς των 40.000 ευρώ στην ΕΡΤ

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (5 Ψήφοι)

Ο Πεταλωτής για τους μισθούς των 40.000 ευρώ στην ΕΡΤ

Με αφορμή τις ανακατατάξεις σε πρόσωπα της ΕΡΤ μετά την αλλαγή κυβέρνησης και την έλευση προσεχώς νέων μεγάλων ονομάτων στο Ραδιομέγαρο, άναψε η συζήτηση για τα συμβόλαιά τους και το κατά πόσο η δημόσια τηλεόραση μπορεί να καλύψει τις υψηλές οικονομικές τους απαιτήσεις. 

Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Πεταλωτής, έσπευσε να κάνει λόγο για τα ποσά που έπαιρναν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ προ και μετά των μνημονίων. Συγκεκριμένα, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook:

«Τα περί ΕΡΤ δεν με εκπλήσσουν. Πλέον. Μόνον μία απορία θα ήθελα να λύσω. Το 2009 βρήκαμε την ΕΡΤ, πέραν των άλλων, να δίνει 35άρια και 40άρια μισθούς τον μήνα σε διάφορες “φίρμες” για να μας ενημερώνουν, κατά το δοκούν άλλων κυρίως. Βάλαμε αμέσως πλαφόν τις 3.000 ευρώ το μήνα. Μην αντέχοντας την “υποβάθμιση”, έφυγαν. Και γίνανε κάποιοι ορκισμένοι εχθροί μας φυσικά. Βρέθηκαν εργατικοί, αντικειμενικοί, αξιοπρεπείς που δούλεψαν με τους νέους μισθούς. Η απορία μου συνίσταται στο εξής: οι μισθοί από τότε, που η κρίση εκδηλώθηκε, αποκαλύφθηκε το βάθος της, η ανεργία στον δημοσιογραφικό κλάδο σαρώνει, πώς κυμαίνονται άραγε; Η ΕΡΤ μετά το μαύρο, τι δίνει άραγε και κυρίως τι θα δώσει σε όσους θα αντικαταστήσουν τους μέχρι χθες (αν μπορεί να αντικατασταθεί μια Ακριβοπούλου βέβαια ...). Αυτά θα μπορούσε να τα ρωτήσει και κάποιος Βουλευτής».

Από την ΕΡΤ διαψεύδουν ότι υφίστανται αυτή τη στιγμή μισθοί 40.000 ευρώ μηνιαίως και άλλα παρόμοια ποσά, υποστηρίζοντας ότι ένας δημοσιογράφος πρώτης γραμμής μιας εσωτερικής παραγωγής δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 2.500 ευρώ μεικτά. Εντούτοις, υπάρχουν και οι εξωτερικές παραγωγές, όπου εκεί υφίσταται ένα «παραθυράκι» που δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δίδονται τα αστρονομικά ποσά του παρελθόντος. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να πει κάτι συγκεκριμένο, αφού δεν ανακοινώνεται τίποτε επισήμως.

Πέραν βέβαια των λαμπερών ονομάτων των παρουσιαστών-δημοσιογράφων, θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και αρκετοί άλλοι εργαζόμενοι που προσφέρουν κατά καιρούς τις υπηρεσίες τους στην ΕΡΤ μέσω εργολάβων, πράγμα που ισχύει και για διάφορες άλλες δομές του δημοσίου τομέα. Και εδώ τίθεται επίσης ζήτημα για την αδιαφάνεια και τις αναπόφευκτες έμμεσες εξυπηρετήσεις που δίνει μια τέτοια δυνατότητα. 

Ίσως λοιπόν σε μια εποχή που επιβάλλεται να βρίσκονται όλα στο φως, θα ήταν καλό να ανοίξει η συζήτηση για το αν ο ελληνικός λαός θα πρέπει να γνωρίζει πόσοι και ποιοι είναι αυτοί που απασχολούνται κάθε φορά μέσω των εργολαβιών, τι μισθούς λαμβάνουν, αλλά και πώς θα διασφαλιστεί ένας αξιοκρατικός τρόπος επιλογής τους. Σε μια εποχή που πολλοί ικανοί συνάνθρωποί μας με αυξημένα τυπικά προσόντα βρίσκονται στην ανεργία, μια τέτοια κουβέντα θα έπρεπε να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Παράλληλα, θα πρέπει να εξεταστεί σε κάποιες περιπτώσεις το κατά πόσο το «ενοικιαζόμενο» προσωπικό κοστίζει φθηνότερα και αν αξιοποιούνται επαρκώς οι υπάρχοντες εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Διότι και αυτό είναι κάτι για το οποίο εκφράζονται αρκετές ενστάσεις κατά καιρούς.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.