«Οικογένεια Καρλ Μαρξ»

1 1 1 1 1 Βαθμολογία 0.00 (0 Ψήφοι)

Οικογένεια Καρλ ΜαρξΤι γυρεύει ο Καρλ Μαρξ καλεσμένος στα παράθυρα του δελτίου ειδήσεων; Με τους παπαράτσι και τους πιστωτές να τον πολιορκούν σε κάθε του βήμα, ορδές Ανατολικοευρωπαίων να τον καταριούνται για τα δεινά τους, θρασύτατους δημοσιογράφους να τον ρωτούν ειρωνικά εάν στα θαύματα του κομμουνισμού συμπεριλαμβάνονται το γκουλάγκ, το Τσερνόμπιλ και το μαυσωλείο του Λένιν, Αλβανούς λαθρομετανάστες να τον χλευάζουν ζητωκραυγάζοντας God bless America!, τις φεμινίστριες να τον κατηγορούν ως πρότυπο φαλλοκράτη, αυτός, ο διάσημος φιλόσοφος, στριμωγμένος με την οικογένειά του σε ένα μίζερο διαμέρισμα του Λονδίνου, θέλει να αποκαταστήσει την αλήθεια για το όνομά του. Ποιός κρύβεται πίσω από αυτήν τη σκοτεινή συνωμοσία εναντίον του;

Ταξιδιώτης στο χρόνο, ο αποκηρυγμένος πατριάρχης της διανόησης αναπολεί το χθες και περιπλανιέται στο σήμερα, στους ναούς του χρήματος και στις συνοικίες μεταναστών, στη ζούγκλα του χρηματιστηρίου και της ελεύθερης αγοράς. Ανάμεσα σε αναρχοσυνδικαλιστές και πολιτικάντηδες, περιθωριακούς και νεόπλουτους, με τον Ένγκελς να τον στηρίζει, τον Μπακούνιν να τον υπονομεύει, τους Λαφάργκ και Λονγκέ να ερωτοτροπούν με τις κόρες του, έναν ανίδεο συγγραφέα να σκαρώνει βιβλίο για τη ζωή του κι ένα ασύλληπτο κινηματογραφικό συνεργείο να απαθανατίζει τις πιο προσωπικές του στιγμές… δύσκολοι καιροί για φιλοσόφους! Ιδίως όταν είσαι ο Καρλ Μαρξ…

Ευφυές, άναρχο, ανατρεπτικό. Ένα σουρεαλιστικό μυθιστόρημα για τη ζωή του Καρλ Μαρξ – ένα σαρκαστικό σχόλιο για τους πολιτικούς μεσσίες της εποχής μας, από τον σπουδαίο Ισπανό μυθιστοριογράφο Χουάν Γκοϊτισόλο.

Η πτώση του τείχους του Βερολίνου έχει αποτελέσει ήδη πηγή έμπνευσης για πολλούς συγγραφείς• κανένας όμως δε μπόρεσε να μεταφέρει καλύτερα την πνευματική και πολιτική ατμόσφαιρα fin-de-siècle αυτού του αιώνα απ’ ότι ο Γκοϊτισόλο  στην Οικογένεια Καρλ Μαρξ.

Ιγνάσιο Ραμονέ

Ο Χουάν Γκοϊτισόλο γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1931. Θεωρείται από τους σημαντικότερους Ισπανούς συγγραφείς του 20ου αιώνα. Το 1956, εκφράζοντας τη βαθιά του αντίθεση προς το δικτατορικό καθεστώς του Φράνκο, αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι, όπου έζησε αρκετά χρόνια. Σήμερα ζει στο Μαρακές.

Σε κάποια από τα όψιμα έργα της λογοτεχνικής του παραγωγής έχει επηρεαστεί από το γαλλικό ρεύμα του nouveau roman (νέο μυθιστόρημα). Τα μυθιστόρημα  του, ιδιαίτερα η τριλογία που αποτελείται Senas de identidad (Στοιχεία ταυτότητας), Don Julian (Δον Χουλιάν), Juan Sin tierra (Χουάν ο άπατρις), χάραξαν ένα καινούργιο δρόμο στην ισπανική λογοτεχνία του 20ου αιώνα. Τα δοκίμια του, από το Furgon de cola μέχρι το Cogitus interruptus, όπως και οι συνεργασίες του με τον Τύπο, υπήρξαν και παραμένουν μια δριμύτατη όσο και συστηματική καταγγελία ενάντια στην ηθική, πολιτική και πολιτισμική ένδεια μιας φρανκικής και μεταφρανκικής Ισπανίας που «φθίνει».

Συγγραφέας: Χουάν Γκοϊτισόλο
Μεταφραστής: Κατερίνα Ρούφου
Εκδόσεις: Κέδρος
ISBN: 978-960-04-4073-7
Ημερομηνία Έκδοσης: 24-12-2010
Τιμή: 18 €
Είδος: Ξένη Πεζογραφία
Σελίδες: 256

 

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.