«Βορτιστικό Μανιφέστο»

1 1 1 1 1 Βαθμολογία 0.00 (0 Ψήφοι)

«Βορτιστικό Μανιφέστο»Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κοβάλτιο το «Βορτιστικό Μανιφέστο», σε μετάφραση του Μιχάλη Παπαντωνόπουλου.

Το «Βορτιστικό Μανιφέστο» δημοσιεύθηκε στο πρώτο τεύχος του περιοδικού «Blast» (1914) και συγκαταλέγεται στα πιο σημαντικά κείμενα του αγγλο-αμερικανικού μοντερνισμού. Δίνει σάρκα και οστά -τόσο από ρητορικής όσο και από τυπογραφικής άποψης- στη βίαιη εικονοκλασία του βορτικισμού (vorticism), ενός αβανγκάρντ κινήματος στη λογοτεχνία και στις εικαστικές τέχνες, με επίκεντρο το Λονδίνο. 

Τα τρία μέρη του «Μανιφέστου» -το οποίο υπογράφεται, μεταξύ άλλων, από τον ποιητή Έζρα Πάουντ, τον συγγραφέα και ζωγράφο Γουίνταμ Λιούις και τον γλύπτη Ανρί Γκωντιέ-Μπρζέσκα- εκφράζουν την αγωνία των μοντερνιστών του Λονδίνου να συναγωνιστούν τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά αβανγκάρντ κινήματα, συνδυάζοντας την ποίηση με την τέχνη της αφίσας. 

Τυπογραφικά ανήσυχο, αχαλίνωτα ενεργητικό, φλογερά εκφραστικό, ριζοσπαστικά ατομικιστικό -αν και παράδοξα στραμμένο προς έναν συλλογικό σκοπό- το «Βορτιστικό Μανιφέστο» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των στοιχείων που συνθέτουν την πρωτοποριακή ποίηση του 20ού αιώνα.

Εκδόσεις Κοβάλτιο
Οκτώβριος 2016 (α΄ έκδοση) 
Μετάφραση: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος 
Αριθμός σελίδων: 48 ▪ Τιμή: €9,54 
ISBN: 978-618-82781-0-3

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.