tempo.gr

tempo.gr | Online περιοδικό ποικίλης ύλης

«Για κάτι λάθη και κάτι πάθη - #ΤοΒιβλ1ο» από τη Σπυριδούλα Κούτρα

«Για κάτι λάθη και κάτι πάθη - #ΤοΒιβλ1ο» από τη Σπυριδούλα Κούτρα

( 8 Ψήφοι )
Σύνταξη-επιμέλεια: tempo team | Πέμπτη, 09.04.20 22:06
 

«Για κάτι λάθη και κάτι πάθη - #ΤοΒιβλ1ο» από τη Σπυριδούλα Κούτρα

Μόλις κυκλοφόρησε σε συλλεκτική έκδοση και περιορισμένο αριθμό αντιτύπων το βιβλίο «Για κάτι λάθη και κάτι πάθη - #ΤοΒιβλ1ο» της Σπυριδούλας Κούτρα.

Η συγγραφέας γράφει για δύο ζωές. Αυτή που ξεκινάει με το πρώτο σου κλάμα και αυτή τη δεύτερη επιλεγμένη, κατακτημένη, ξαναχτισμένη με πείσμα ζωή που δομείται αποκλειστικά από σένα και ξεκινάει μετά τη μεγάλη σου καταστροφή. Επιμένει εμμονικά ότι η ζωή δεν σταματάει, ούτε καν μετά την κατάθλιψη, από την οποία η ίδια υπέφερε για περίπου τρία χρόνια. Η ζωή, λέει η ίδια, ξεκινάει μετά την κατάθλιψη, αφού την θεραπεύσεις.

Η Σπυριδούλα Κούτρα γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάη του ’82 και δηλώνει περήφανα ότι είναι ξεκάθαρο πρόβλημα να είσαι Δίδυμος με Δίδυμο.

Αγαπάει τις λέξεις, όσο και τους αριθμούς. Η επίκτητα λατρεμένη της λέξη είναι το «Θέλω!». Πρόσφατα εθίστηκε στον αριθμό: 2.

Στην αρχή της οικονομικής κρίσης της χώρας μας, κόντρα σε ό,τι δυσκολία προβλεπόταν, προσπάθησε να κάνει το έμφυτο ταλέντο της και την ανεξάντλητη δημιουργικότητά της, βασικό επάγγελμα βιοπορισμού. Και το κατάφερε!

Εθίζεται σε μυαλά, βλέμματα, μυρωδιές, στιγμές και συναισθήματα, αν και μόνο αν, είναι όλα τους ηλεκτρώδη. Αν δεν είχε χιούμορ, λέει, θα είχε τουλάχιστον ισόβεια κάθειρξη στην πλάτη.

Είναι πεισματάρα μέχρι αηδίας, αρρωστημένα φιλομαθής, εξοντωτικά πολυπράγμων, εφευρετική γλωσσοπλάστης, λάτρης της αλήθειας και ορκισμένη υπερασπίστρια της αδιαπραγμάτευτης ατομικής ελευθερίας.

Μπορεί να δεχτεί ακόμα και ότι το φεγγάρι είναι … τετράγωνο, αρκεί να της το αποδείξεις… αν μπορείς!

Η συνηθέστερα «ξεστομίζουσα» ερώτησή της είναι «Γιατί;».

Αν η ζωή της χωρούσε σε μία φράση αυτή θα ήταν «Δεν ξέρω πώς θα τελειώσει η ιστορία μου, αλλά δεν θα γράφει ΠΟΥΘΕΝΑ ‘τα παράτησε’.»

«Για κάτι λάθη και κάτι πάθη - #ΤοΒιβλ1ο» από τη Σπυριδούλα Κούτρα

Η Σπυριδούλα Κούτρα έχει έντονη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω των κειμένων της τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια. Με ένα άτυπα δηλωμένο ραντεβού σε Instagram και Facebook, κάθε βράδυ λίγο μετά τις 22:00.

Μετά από παρότρυνση των ανθρώπων που τη διαβάζουν κάθε βράδυ και που τους αγγίζουν βαθιά οι λέξεις της, γράφει το πρώτο της βιβλίο, #ΤοΒιβλ1ο, όπως λέγεται.

Επιλέγει λέξεις πολύ αληθινές, άλλοτε τετραγωνισμένες από λογική, και άλλοτε στρογγυλεμένες από συναίσθημα. Με μία στοχευμένη αμεσότητα λόγου που σε κάνει να νιώθεις περισσότερο ότι μιλάτε οι δυο σας, παρά ότι, μοναχικά, διαβάζεις ένα βιβλίο.

Με έναν τρόπο είστε μαζί σε αυτό. Εκείνη κάπου ανάμεσα στις πιο ειλικρινείς λέξεις της και εσύ μπροστά από αυτές να τις γρατζουνάς τρυφερά με τα μάτια σου.

Υπόσχεται δε, αφού διαβάσεις για πρώτη, αλλά σίγουρα όχι τελευταία φορά, το βιβλίο της ότι θα απαντήσεις σε πολλά «γιατί;» σου, και έτσι θα νιώσεις ψυχική γαλήνη. Αλλά θα νιώσεις  και φουρτούνα, γεννώντας μερικά καινούργια «γιατί» δικά σου.

Αυτό #ΤοΒιβλ1ο θα σου δώσει μια άλλη οπτική για τα παρελθοντικά λάθη, των άλλων και τα δικά σου, και θα σε πείσει ότι ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε χίλια εννιακόσια ογδόντα δύο λάθη δύνανται να σταθούν ικανά να κόψουν την πορεία προς την ευτυχία σου, κάτι που αποτελεί το μόνο προσωπικό σου χρέος στη ζωή σου. Αρκεί εσύ ο ίδιος να μην τους το επιτρέψεις!

Μιλάει επίσης για τα πάθη, τα λατρεύει και τα αγκαλιάζει τρυφερά, ειδικά αυτά που γέννησαν τον Έναν, τον μεγάλο Έρωτα

Για εκείνο το «κόντρα» που σε όλη της τη ζωή υπηρετεί πιστά, για εκείνο το δύσκολο παρελθόν, το πάντα αγωνιστικό παρόν και το λαμπρό και σπουδαίο μέλλον, ήρθε η στιγμή μέσω ενός ηχηρού κειμένου, γραμμένου με πολλή αγάπη, αφού πρώτα αφεθούμε στις λέξεις του και στην ηχώ τους, οι πολύτιμες σιωπές του καθενός από μας να βγουν στο φως.

Μέσα σε αυτό το βιβλίο βιωματικής ψυχολογίας, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Spykou, υπάρχουν επίσης είκοσι σκίτσα, τα οποία οπτικοποιούν συναισθήματα, με απλό αλλά καθηλωτικό τρόπο.

Την επιμέλεια του κειμένου έκανε η Κατερίνα Παπαποστόλου, τη σελιδοποίηση η Δήμητρα Ασσαριώτου και τόσο τη συγγραφή όσο και την εικονογράφηση η Σπυριδούλα Κούτρα.

«Για κάτι λάθη και κάτι πάθη - #ΤοΒιβλ1ο» από τη Σπυριδούλα Κούτρα

Εκδόσεις: Spykou
ISBN: 978-618-00-1893-6
Σελ.: 232
Τιμή: €19,90
Facebook: Για κάτι λάθη και κάτι πάθη
Instagram: @giakatilathikaikatipathi
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το tempo.gr παρακαλεί του φίλους αναγνώστες του να γράφουν με ελληνικούς και όχι με λατινικούς χαρακτήρες (greeklish), όπως επίσης να αποφεύγουν και την υπερβολική χρήση κεφαλαίων γραμμάτων. Ο χώρος των σχολίων προσφέρεται σε όλους για να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους, χωρίς καμία λογοκρισία από την πλευρά των Διαχειριστών, αρκεί η διατύπωση να βρίσκεται πάντοτε σε κόσμια πλαίσια. Επισημαίνεται ότι όσα σχόλια είναι συκοφαντικά, προσβλητικά, υβριστικά ή περιέχουν προσωπικά δεδομένα, συνδέσμους προς πορνογραφικό υλικό ή κάθε είδους άσεμνο και απαγορευμένο περιεχόμενο, θα διαγράφονται αυτομάτως.


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Περισσότερα Θέματα:

Η σημασία της αρχής και του τέλους στο λογοτεχνικό βιβλίο

Ο θεματικός πυρήνας ενός λογοτεχνικού βιβλίου, ή, με άλλα λόγια, η πλοκή, οι ήρωες, ο χώρος και ο χρόνος, ξεκινούν από μια βάση, την αρχή, κατόπιν διανύουν μια ανοδική, και, συνάμα, δύσκολη πορεία, τη μέση, και, έπειτα από αρκετό κόπο και μόχθο, καταλήγουν σε μια υψηλή κορυφή, το τέλος, όπου από εκεί μπορούμε να ατενίσουμε όλα όσα μας…

«Για κάτι λάθη και κάτι πάθη - #ΤοΒιβλ1ο» από τη Σπυριδούλα Κούτρα

Μόλις κυκλοφόρησε σε συλλεκτική έκδοση και περιορισμένο αριθμό αντιτύπων το βιβλίο «Για κάτι λάθη και κάτι πάθη - #ΤοΒιβλ1ο» της Σπυριδούλας Κούτρα. Η συγγραφέας γράφει για δύο ζωές. Αυτή που ξεκινάει με το πρώτο σου κλάμα και αυτή τη δεύτερη επιλεγμένη, κατακτημένη, ξαναχτισμένη με πείσμα ζωή που δομείται αποκλειστικά από σένα και…

Δωρεάν προβολή online της ταινίας «Μέρες Βροχής» του Αλεσσάντρο Σπηλιωτόπουλου

Την ταινία «Μέρες Βροχής - Rainy Days» του Αλεσσάντρο Σπηλιωτόπουλου διαθέτουν δωρεάν για online προβολή οι συντελεστές της, προσπαθώντας έτσι να συμβάλλουν στην ψυχαγωγία όλων εμάς που βιώνουμε τον αναγκαστικό εγκλεισμό στο σπίτι λόγω του κορωνοϊού. Πρόκειται για μια ταινία η οποία προωθήθηκε όλο αυτό το διάστημα μέσω διάφορων…

Η απουσία σου

Έβρεχε. Παράξενη κοπέλα, το δέρμα της χλωμό, με έντονα μάτια, έμοιαζε σαν τη βροχή που έπεφτε στο παράθυρό της. Οι αστραπές που έριχνε έμοιαζαν με τα μάτια της, που φεγγοβολούσαν μέσα στο σκοτάδι. Τα κόκκινα μάγουλά της που έκαιγαν από έρωτα, είχαν χλομιάσει, είχε νιώσει άδεια. Η καρδιά όταν αδειάζει, μοιάζει με κίτρινο κερί που σβήνει.…

Επίλογοι

Τα πρώτα καρβέλια φεύγουν για το μοναστήρι μέσα σε ψάθινα καλάθια. Τα πρώτα χρόνια φορτώνονταν στον Ηρακλή, το μοναδικό μουλάρι του χωριού. Καθώς φτιάχτηκε ο δρόμος για την πόλη, ανέλαβε τη δουλειά το φορτηγάκι. Παρόλα αυτά ο Ηρακλής συνέχιζε το ίδιο δρομολόγιο κάθε πρωί μέχρι τη μονή και πάλι πίσω στην πλατεία. Μια παγερή μέρα, κάποιος…

Αυτή τη μόνη λέξη

Με τον Μάνο γνωρίζονταν από παιδιά. Στην ίδια στενή γειτονιά, σπίτια διπλανά. Όταν πέθανε ο κυρ Απόστολος και άδειασε το χαμηλό σπίτι στα δεξιά, είχε ευχηθεί η Μυρτώ να ερχόταν μια μεγάλη οικογένεια. Σαν πέρασε ο χειμώνας και πήρε ο ήλιος τον ανήφορο, τα παράθυρα στη Μενάνδρου 14 άνοιξαν διάπλατα. Το τραπεζάκι της βεράντας στόλιζε πλέον…

Ταξιδεύοντας…

(για τον Λευτέρη… που πάντα θα αξίζει το όνομά του) Κλείνοντας την πόρτα πίσω εκείνο το βράδυ, ένιωσε το κάθε βήμα του να σκάβει σαν γηραιός τυφλοπόντικας μια στοά μέχρι το υπόγειο. Χαμογέλασε στη σκέψη. Δεν είχε υπόγειο. Κακοτεχνίες. Αυτά πλήρωνε τώρα. Γιατί  έρχονται στιγμές που θέλεις να πετάξεις μέσα ένα χαλί, μια κουζίνα με καμένο…

Καλό συναπάντημα...

Στον προθάλαμο του ανακαινισμένου κτιρίου δίπλα στον παλιό ηλεκτρικό είχε στηθεί από μέρες ένα πρόχειρο γραφείο. Δύο πλάκες μπετόν, μια λωρίδα μοκέτας κι ένα ξύλινο ράφι κάπου πιο πίσω. Μια εταιρεία σχεδίου με έδρα το Μόναχο αναζητούσε προσωπικό. Η αγγελία είχε κυκλοφορήσει σε μια τοπική εφημερίδα και οι αιτήσεις είχαν ήδη ξεπεράσει τις…

Πρόσφατα Δημοφιλή

Η κρίση της έβδομης τέχνης και προτάσεις για την αναγέννησή της

Διευκρινίσεις για το πλαίσιο κειμένου: πρόκειται για μια απόπειρα…

Όταν σταμάτησε ο χρόνος...

Δεν υπάρχουν πολλά λόγια για να περιγράψει κανείς πώς είναι να ζεις…

Ο φόβος και οι άνθρωποι

Οι συλλογικοί φόβοι διατρέχουν την ιστορία της ανθρωπότητας. Οι αιτίες…

Ο εαυτός μου μέσα από τα μάτια ενός χωρισμού

Ένα από τα μεγαλύτερα ελαττώματα του ανθρώπινου είδους είναι η βαθειά…

Ύμνος της ελευθερίας

Η αγάπη πέφτει στο χώμα, ριζώνει όταν βρίσκει πρόσφορο έδαφος, ήλιο και…

Ημερολόγια Καραντίνας, ένας μήνας και βάλε...

Από την αρχή της εφαρμογής των μέτρων για την πρόληψη και προστασία…

Back in Time

Οι 10 ταινίες με το πιο ανατρεπτικό φινάλε

Δέκα αξέχαστες κινηματογραφικές ταινίες, που το τέλος τους έχει…

Οι χειρότερες ταινίες όλων των εποχών

Αν έχετε σαδομαζοχιστικές τάσεις και θέλετε για κάποιον ακατανόητο…

Οι 11 κορυφαίες ταινίες του Γούντι Άλεν

Ο Γούντι Άλεν έχει στο βιογραφικό του πλειάδα έργων και θεωρείται ως…

Γεώργιος Παπανικολάου, ένας σπουδαίος Έλληνας

Πώς μπορείς να μείνεις αδιάφορη απέναντι σε έναν άνθρωπο που…

Θρίλερ και ταινίες τρόμου που άφησαν εποχή

Όταν έπεσε στο τραπέζι η πρόταση να κάνουμε ένα αφιέρωμα για τις…

«Ο γέρος και η θάλασσα» του Χέμινγουεϊ σε ένα εντυπωσιακό animation φιλμ

Βασισμένη στη πασίγνωστη νουβέλα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ «Ο γέρος και η…

Επιλογές Συντακτικής Ομάδας

Ξέρετε ποια είναι τα δύο προϊόντα με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως;

Το γεγονός ότι το πετρέλαιο κατέχει την πρώτη θέση σε πωλήσεις στον…

Διάσημοι άνθρωποι που οδηγήθηκαν από την αποτυχία στην επιτυχία

Αν δεν αποτύχεις στη ζωή, δεν θα μπορέσεις ποτέ να γευτείς την…

Καρυωτάκης - Πολυδούρη: Μια ιστορία από το παρελθόν

Είναι φορές που δύσκολα μπορείς να ξεχωρίσεις αν τα γεγονότα που…

Οι τεχνικές προπαγάνδας των ΜΜΕ

Του Ευστράτιου Παπάνη* Κατά τον Ellul (1965) η προπαγάνδα αποτελεί…

Ιερά τέρατα του παγκόσμιου κινηματογράφου

Καινούργιοι μεγάλοι σταρ εμφανίζονται στη μεγάλη οθόνη κατά καιρούς,…

Αυτή τη Δημοκρατία εννοούν;

Επτά χρόνια πριν, ανυποψίαστοι πρωτοακούγαμε για την αμερικάνικη…
Στείλε το άρθρο σου

transparent

transparent


Το tempo.gr χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Μάθετε περισσότερα.

Δέχομαι τα cookies από αυτό τον ιστότοπο.
Όροι χρήσης