Σπάσε την πατριαρχία! Μια συνέντευξη με την Αθηνά Μαλαπάνη

4.9848484848485 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.98 (66 Ψήφοι)

Η διαδικτυακή μου φίλη, Αθηνά Μαλαπάνη, είναι αξιόλογη φιλόλογος και συγγραφέας. Το τελευταίο της βιβλίο, «Σπάσε την Πατριαρχία», άπτεται ενός τόσο επίκαιρου και σημαντικού θέματος, όπως τη βία ενάντια στις γυναίκες. Μία βία που είδαμε όλοι μας αυτές τις ημέρες να θεριεύει, με όλες τις βίαιες αφαιρέσεις της ζωής τόσων γυναικών.

Η Αθηνά μου έδωσε μία μικρή συνέντευξη και μέσα σε λίγες ερωτήσεις μου μίλησε για τη βία ενάντια στις γυναίκες, για το καινούργιο βιβλίο της, για το πώς βλέπει το αύριο σχετικά με την καταπολέμηση των πατριαρχικών στερεοτύπων.

Ο λόγος στην ίδια, την ευχαριστώ.

Αθηνά Μαλαπάνη

- Πόσο επίκαιρο είναι το βιβλίο αν αναλογιστεί κάποιος όλες τις βίαιες αφαιρέσεις ζωών τόσων γυναικών; Ποια ήταν η σκέψη σου όταν ξεκίνησες να το γράφεις;

Το βιβλίο αυτό, «Σπάσε την Πατριαρχία» από τις εκδόσεις Οσελότος, είναι μια συλλογή μικροδιηγημάτων που πιστεύω ότι ήρθε την κατάλληλη στιγμή! Κατ' αρχήν, πρέπει να διευκρινιστεί ότι το βιβλίο αυτό είναι μια συλλογή μικροδιηγημάτων εμπνευσμένη από τα έμφυλα στερεότυπα και την έμφυλη βία. Δεν έχει σχέση μόνο με τη γυναικεία κακοποίηση και τις πολλές γυναικοκτονίες που έχουμε ακούσει και δει να διενεργούνται αυτήν την περίοδο τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Η πατριαρχία αφορά στα έμφυλα στερεότυπα που επιβάλλονται και στα δύο φύλα, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, ετερεοφυλόφιλους και ομοφυλόφιλους. Γι' αυτό και οι ιστορίες αυτές παρουσιάζουν τόσο άνδρες όσο και γυναίκες που έχουν υποστεί την έμφυλη βία κάθε μορφής, σωματική, λεκτική, σεξουαλική, ψυχολογική. Οι σκέψεις μου κατά τη διάρκεια της συγγραφής ήταν να προβάλω τους ήρωές μου απογυμνωμένους από κάθε είδους ωραιοποίηση και να αναδείξω την αλήθεια τους με τον κατάλληλο τρόπο. Η σκληρότητα υπάρχει στη γραφή μου, αλλά όχι σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό. Στόχος μου είναι να αφυπνίσω τον αναγνώστη και να τον κάνω να μάθει να διακρίνει τέτοιου τύπου φαινόμενα καταπίεσης, αλλά κυρίως να έχει το θάρρος της γνώμης και να μην φοβάται να μιλήσει, να αντιδράσει και να τα καταπολεμήσει!

- Πώς πιστεύεις ότι το βιβλίο θα μπορούσε να εμπνεύσει μία γυναίκα που βιώνει οποιαδήποτε κακοποίηση και προσπαθεί να βρει έναν τρόπο διαφυγής;

Ειδικά για τη γυναικεία κακοποίηση, υπάρχουν πολλές ιστορίες μέσα στη συλλογή μικροδιηγημάτων μου. Μια κακοποιημένη γυναίκα μπορεί να αναγνωρίσει αρχικά σημάδια κακοποιητικής και χειριστικής συμπεριφοράς -αν δεν τα έχει ήδη συνειδητοποιήσει- και να βρει τη συμβουλή να φύγει για να λυτρωθεί αναζητώντας φυσικά, την απαιτούμενη και νόμιμη αρωγή από την αστυνομία και αρχές που έχουν σχέση με την προστασία της γυναίκας και την καταδίωξη της γυναικείας κακοποίησης και του trafficking. Επίσης, για όσους και όσες με ακολουθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook: Athina Malapani/ Instagram: Athina Malapani), θα διαπιστώσουν ότι κάνω συχνά αναρτήσεις για την προστασία των κακοποιημένων γυναικών και σχετικούς οργανισμούς, με τους οποίους μπορούν να επικοινωνήσουν.  

- Πιστεύεις πως θα αλλάξει σε μεγαλύτερο βαθμό η πατριαρχική αντίληψη που οδηγεί σε τόσες γυναικοκτονίες στο μέλλον;

Πιστεύω ότι μπορούμε όλοι και όλες μαζί να παλέψουμε για να καταρριφθούν τα στερεότυπα που τροφοδοτούν την πατριαρχία εδώ και αιώνες και μας έχουν οδηγήσει στη βία κάθε μορφής μέσα από την παιδεία και την ενημέρωση, αλλά κυρίως καλλιεργώντας τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και γενικότερα. Αν δεν μάθουμε τα παιδιά μας από μικρή ηλικία να σέβονται τον εαυτό τους, τους συνανθρώπους τους, τη Φύση, τα ζώα, κάθε μορφή ζωής εν ολίγοις, δεν θα καταρρίψουμε ποτέ την πατριαρχία. Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει η πατριαρχία και υπάρχουν και οι γυναικοκτονίες, γιατί πολλοί άνθρωποι τα αμφισβητούν και δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι υπάρχουν ακόμη στον 21ο αιώνα.

- Ως γυναίκα, πώς βιώνεις όλη αυτή την έξαρση βίας ενάντια σε γυναίκες;

Με τη διάθεση να την σταματήσω και να την συνθλίψω από τη θέση που είμαι. Για αυτό και αποφάσισα να γράψω και να εκδώσω αυτό το βιβλίο, το οποίο γράφτηκε απνευστί. Επίσης, ως εκπαιδευτικός, φροντίζω πάντοτε να μιλάω στους μαθητές και τις μαθήτριές μου για τα έμφυλα στερεότυπα και μέσα από την ίδια μου τη συμπεριφορά τα καταρρίπτω και δεν τα επιτρέπω να αναπτυχθούν στο πλαίσιο της τάξης, άρα και γενικότερα στο μέλλον (θέλω να ελπίζω).

- Θεωρείς πως η πνευματική δημιουργία όπως η συγγραφή ενός βιβλίου, θα μπορούσε να βάλει ένα λιθαράκι για την καταπολέμηση νοσηρών κοινωνικών φαινομένων;

Φυσικά και το πιστεύω ακράδαντα. Κάθε ένα βιβλίο, περισσότερο ή λιγότερο καλογραμμένο, μπορεί να προσφέρει το δικό του λιθαράκι και να συμβάλει -έστω και λίγο- στην αφύπνιση του κοινού για διάφορα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας. Και η πατριαρχία είναι ένα από αυτά, δυστυχώς. Έστω και μια μικρή μερίδα του πληθυσμού να αφυπνιστεί, να προβληματιστεί, να αναρωτηθεί και να δράσει, είναι σημαντικό και υπολογίσιμο.

- Τι θα ήθελες να πεις σε εκείνους που θα θελήσουν να διαβάσουν το βιβλίο σου;

Να το διαβάσουν χωρίς να φοβηθούν ότι θα δουν πολύ σκληρές υποθέσεις ή μια πολύ σκληρή γλώσσα. Έχω προσέξει πώς να θίξω και να προσεγγίσω το κάθε ζήτημα και κατά συνέπεια, πώς να σκιαγραφήσω την κάθε λογοτεχνική μου περσόνα. Μπορεί να μην θέλω να υπάρχει φόβος, αλλά θέλω να υπάρχει πάθος! Πάθος στην αντίληψη του κοινωνικού αυτού φαινομένου και κυρίως, πάθος στο να καταλάβουν ότι πρέπει να αντιδρούν να τους συμβεί κάτι τέτοιο και να διεκδικούν τον σεβασμό απέναντι στα δικαιώματά τους και στην προσωπικότητά τους!

Σας ευχαριστώ πολύ, κα Σκαμπαρδώνη, για την εξαιρετική συνέντευξη! Εύχομαι να συνεργαστούμε και σε μελλοντικά μου βιβλία!

Σπάσε την Πατριαρχία - Αθηνά Μαλαπάνη

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.