Στον Ζαν-Μαρί Γκυστάβ Λε Κλεζιό το Νόμπελ Λογοτεχνίας

1 1 1 1 1 Βαθμολογία 0.00 (0 Ψήφοι)

leclezio_488485b.jpgΟ Γάλλος συγγραφέας Ζαν-Μαρί Γκυστάβ Λε Κλεζιό είναι ο νικητής του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας 2008, όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία, που  εξύμνησε τον Λε Κλεζιό για τα περιπετειώδη μυθιστορήματά του, τα δοκίμια και το λογοτεχνικό του έργο για παιδιά.

Στην ανακοίνωση της Ακαδημίας αναφέρεται ότι ο Λε Κλεζιό είναι "ο συγγραφέας της ρήξης, της ποιητικής περιπέτειας και της έκστασης των αισθήσεων, ένας εξερευνητής της ανθρωπότητας πέρα και κάτω από τον κυρίαρχο πολιτισμό".

Ο Λε Κλεζιό είναι 68 ετών και μόλις δώδεκα από τα έργα του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά. Είναι η πρώτη φορά από το 1985 που το βραβείο πηγαίνει σε Γάλλο συγγραφέα, ενώ ανάμεσα στους νικητές των τελευταίων ετών συγκαταλέγονται η Ντόρις Λέσινγκ (2007) και ο Χάρολντ Πίντερ (2005) από τη Βρετανία και ο Τούρκος Ορχάν Παμούκ (2006).

Οι δηλώσεις του Ζαν-Μαρί Γκυστάβ Λε Κλεζιό

"Βαθύτατα συγκινημένος" δήλωσε ο γάλλος συγγραφέας Ζαν-Μαρί Γκυστάβ Λε Κλεζιό, μετά την τιμητική διάκριση που έλαβε.

"Είναι μεγάλη τιμή για μένα", πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον δημόσιο σουηδικό ραδιοσταθμό o συγγραφέας πολλών έργων μεταξύ των οποίων: "Η Έρημος" και "Το Χρυσόψαρο".

Ο Λε Κλεζιό πρόσθεσε ότι ευχαριστεί "ειλικρινά την Ακαδημία Νόμπελ" και ότι "ανυπομονεί να βρεθεί στη Στοκχόλμη και να ευχαριστήσει τα μέλη της Ακαδημίας", που απονέμει τα βραβεία.

Ερωτηθείς αν θεωρεί εαυτόν γάλλο ή γαλλόφωνο συγγραφέα, ο Λε Κλεζιό, ο οποίος πέρασε τα παιδιά του χρόνια στον Μαυρίκιο και στη Νιγηρία, απάντησε: "Δεν πιστεύω ότι μπορεί κανείς να κάνει μια τέτοια διάκριση. Γεννήθηκα στη Γαλλία, ο πατέρας μου ήταν Βρετανός, είμαι ένα κράμα, όπως πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη".

Ο Λε Κλεζιό, ο οποίος όταν έμαθε ότι τιμήθηκε με το Νόμπελ ετοιμαζόταν να διαβάσει, όπως είπε, πρόσθεσε ότι θα μεταβεί στις 25 Οκτωβρίου στη Σουηδία για να παραλάβει το σουηδικό λογοτεχνικό βραβείο Στιγκ Ντάγκερμαν, το οποίο του απενεμήθη τον Ιούνιο.

Το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (1,02 εκατομμύριο ευρώ) και θα απονεμηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στην Στοκχόλμη.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.