«Για κάτι λάθη και κάτι πάθη - #ΤοΒιβλ1ο» από τη Σπυριδούλα Κούτρα
- tempo team ΒΙΒΛΙΟ
Μόλις κυκλοφόρησε σε συλλεκτική έκδοση και περιορισμένο αριθμό αντιτύπων το βιβλίο «Για κάτι λάθη και κάτι πάθη - #ΤοΒιβλ1ο» της Σπυριδούλας Κούτρα.
Η συγγραφέας γράφει για δύο ζωές. Αυτή που ξεκινάει με το πρώτο σου κλάμα και αυτή τη δεύτερη επιλεγμένη, κατακτημένη, ξαναχτισμένη με πείσμα ζωή που δομείται αποκλειστικά από σένα και ξεκινάει μετά τη μεγάλη σου καταστροφή. Επιμένει εμμονικά ότι η ζωή δεν σταματάει, ούτε καν μετά την κατάθλιψη, από την οποία η ίδια υπέφερε για περίπου τρία χρόνια. Η ζωή, λέει η ίδια, ξεκινάει μετά την κατάθλιψη, αφού την θεραπεύσεις.
Η Σπυριδούλα Κούτρα γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάη του ’82 και δηλώνει περήφανα ότι είναι ξεκάθαρο πρόβλημα να είσαι Δίδυμος με Δίδυμο.
Αγαπάει τις λέξεις, όσο και τους αριθμούς. Η επίκτητα λατρεμένη της λέξη είναι το «Θέλω!». Πρόσφατα εθίστηκε στον αριθμό: 2.
Στην αρχή της οικονομικής κρίσης της χώρας μας, κόντρα σε ό,τι δυσκολία προβλεπόταν, προσπάθησε να κάνει το έμφυτο ταλέντο της και την ανεξάντλητη δημιουργικότητά της, βασικό επάγγελμα βιοπορισμού. Και το κατάφερε!
Εθίζεται σε μυαλά, βλέμματα, μυρωδιές, στιγμές και συναισθήματα, αν και μόνο αν, είναι όλα τους ηλεκτρώδη. Αν δεν είχε χιούμορ, λέει, θα είχε τουλάχιστον ισόβεια κάθειρξη στην πλάτη.
Είναι πεισματάρα μέχρι αηδίας, αρρωστημένα φιλομαθής, εξοντωτικά πολυπράγμων, εφευρετική γλωσσοπλάστης, λάτρης της αλήθειας και ορκισμένη υπερασπίστρια της αδιαπραγμάτευτης ατομικής ελευθερίας.
Μπορεί να δεχτεί ακόμα και ότι το φεγγάρι είναι … τετράγωνο, αρκεί να της το αποδείξεις… αν μπορείς!
Η συνηθέστερα «ξεστομίζουσα» ερώτησή της είναι «Γιατί;».
Αν η ζωή της χωρούσε σε μία φράση αυτή θα ήταν «Δεν ξέρω πώς θα τελειώσει η ιστορία μου, αλλά δεν θα γράφει ΠΟΥΘΕΝΑ ‘τα παράτησε’.»
Η Σπυριδούλα Κούτρα έχει έντονη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω των κειμένων της τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια. Με ένα άτυπα δηλωμένο ραντεβού σε Instagram και Facebook, κάθε βράδυ λίγο μετά τις 22:00.
Μετά από παρότρυνση των ανθρώπων που τη διαβάζουν κάθε βράδυ και που τους αγγίζουν βαθιά οι λέξεις της, γράφει το πρώτο της βιβλίο, #ΤοΒιβλ1ο, όπως λέγεται.
Επιλέγει λέξεις πολύ αληθινές, άλλοτε τετραγωνισμένες από λογική, και άλλοτε στρογγυλεμένες από συναίσθημα. Με μία στοχευμένη αμεσότητα λόγου που σε κάνει να νιώθεις περισσότερο ότι μιλάτε οι δυο σας, παρά ότι, μοναχικά, διαβάζεις ένα βιβλίο.
Με έναν τρόπο είστε μαζί σε αυτό. Εκείνη κάπου ανάμεσα στις πιο ειλικρινείς λέξεις της και εσύ μπροστά από αυτές να τις γρατζουνάς τρυφερά με τα μάτια σου.
Υπόσχεται δε, αφού διαβάσεις για πρώτη, αλλά σίγουρα όχι τελευταία φορά, το βιβλίο της ότι θα απαντήσεις σε πολλά «γιατί;» σου, και έτσι θα νιώσεις ψυχική γαλήνη. Αλλά θα νιώσεις και φουρτούνα, γεννώντας μερικά καινούργια «γιατί» δικά σου.
Αυτό #ΤοΒιβλ1ο θα σου δώσει μια άλλη οπτική για τα παρελθοντικά λάθη, των άλλων και τα δικά σου, και θα σε πείσει ότι ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε χίλια εννιακόσια ογδόντα δύο λάθη δύνανται να σταθούν ικανά να κόψουν την πορεία προς την ευτυχία σου, κάτι που αποτελεί το μόνο προσωπικό σου χρέος στη ζωή σου. Αρκεί εσύ ο ίδιος να μην τους το επιτρέψεις!
Μιλάει επίσης για τα πάθη, τα λατρεύει και τα αγκαλιάζει τρυφερά, ειδικά αυτά που γέννησαν τον Έναν, τον μεγάλο Έρωτα…
Για εκείνο το «κόντρα» που σε όλη της τη ζωή υπηρετεί πιστά, για εκείνο το δύσκολο παρελθόν, το πάντα αγωνιστικό παρόν και το λαμπρό και σπουδαίο μέλλον, ήρθε η στιγμή μέσω ενός ηχηρού κειμένου, γραμμένου με πολλή αγάπη, αφού πρώτα αφεθούμε στις λέξεις του και στην ηχώ τους, οι πολύτιμες σιωπές του καθενός από μας να βγουν στο φως.
Μέσα σε αυτό το βιβλίο βιωματικής ψυχολογίας, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Spykou, υπάρχουν επίσης είκοσι σκίτσα, τα οποία οπτικοποιούν συναισθήματα, με απλό αλλά καθηλωτικό τρόπο.
Την επιμέλεια του κειμένου έκανε η Κατερίνα Παπαποστόλου, τη σελιδοποίηση η Δήμητρα Ασσαριώτου και τόσο τη συγγραφή όσο και την εικονογράφηση η Σπυριδούλα Κούτρα.