Ας εμπνευστούμε από το Πολυτεχνείο...

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (2 Ψήφοι)

Ας εμπνευστούμε από το Πολυτεχνείο...

Πριν 37 χρόνια, μια χούφτα φοιτητών ξεκίνησε μέσα από το Πολυτεχνείο μια ηρωική και μεγαλειώδη εξέγερση, που γκρέμισε την αμερικανοστήριχτη χούντα του Παπαδόπουλου. Σήμερα, οι καιροί έχουν αλλάξει, καθώς η ολιγαρχία  που εξουσιάζει τον τόπο έχει φορέσει τη «Δημοκρατική» της μάσκα και καταπιέζει τον ελληνικό λαό με άλλα μέσα, πιο ύπουλα.

Από τη στρατιωτική δικτατορία, έχουμε περάσει σε αυτήν της οικονομίας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Οι πολίτες ζουν μια σύγχρονη χούντα, που δυσχεραίνει μέρα με τη μέρα τη διαβίωσή τους και η οποία τους οδηγεί σε αβεβαιότητα και ανασφάλεια.

Στα χρόνια που πέρασαν από το '73 μέχρι σήμερα, δεν εξελιχθήκαμε μόνο εμείς, αλλά και ο εχθρός. Πλέον, τα δεδομένα είναι διαφορετικά και οι δυνάστες επιβάλλουν τη θέλησή τους με νόμιμο τρόπο, μέσα από το Κοινοβούλιο και μέσω δημοκρατικά εκλεγμένων ανθρώπων, που, όντας εξαρτημένοι, ενεργούν όχι για τα συμφέροντα της πλειοψηφίας, αλλά για λογαριασμό του κεφαλαίου και των λίγων.

Παράλληλα, τα κανάλια και οι εφημερίδες, που βρίσκονται στα χέρια των μεγαλοεπιχειρηματιών, λένε καθημερινά ψέματα και κάνουν συντονισμένα πλύση εγκεφάλου, προσπαθώντας να πείσουν ότι οι συνεχείς θυσίες μας -που σώζουν τις τράπεζες και διογκώνουν τα κέρδη των επιχειρηματιών, υποβαθμίζοντας ολοένα και περισσότερο την ποιότητα ζωής μας- είναι δήθεν «αναγκαίες» ή αποτελούν «μονόδρομο».

Οι κυβερνήσεις μας, που τα τελευταία χρόνια εναλλάσσονται στην εξουσία από «μπλε» και «πράσινους» αχυρανθρώπους, έχουν προ πολλού δηλώσει την υποταγή τους στις ΗΠΑ και μας οδηγούν στην εκμετάλλευση και τη φτώχεια, γκρεμίζοντας ένα σωρό δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αίμα και δημιουργώντας σύγχρονα σκλαβοπάζαρα. Την ίδια στιγμή, ένα μεγάλο μέρος του λαού βρίσκεται εγκλωβισμένο στον δικομματισμό, αφού εξαπατάται με διάφορα ψευδοδιλλήματα και κούφιες υποσχέσεις. Για πόσο όμως;

Πλέον, είναι πιο φανερό από ποτέ ότι το καπιταλιστικό σύστημα που μας επέβαλλαν ετσιθελικά δεν έχει τίποτα θετικό να μας προσφέρει, παρά μόνο δεινά. Οι δύσκολες μέρες που έρχονται θα αποδείξουν του λόγου το αληθές, γυρνώντας δυστυχώς τη χώρα μας πολλά χρόνια πίσω στο παρελθόν.

Ο αγώνας του Πολυτεχνείου έχει μείνει ανολοκλήρωτος, αφού οι στόχοι του, που βρίσκονταν πέρα από την αποκατάσταση της αστικής κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Ωστόσο, η φλόγα της εξέγερσης παραμένει ζωντανή και η σύγκρουση του λαού με τη δικτατορία του κεφαλαίου είναι αναπόφευκτη, καθώς μόνο έτσι θα επιτευχθεί η ανατροπή της. Όσο θα περνάει ο καιρός και η καθημερινότητα θα γίνεται πιο εφιαλτική, τόσο αυτό θα γίνεται περισσότερο κατανοητό.

Όλοι εκείνοι που έχουν καλοσχεδιάσει την υποδούλωση του λαού, θα τον βρουν πολύ σύντομα μπροστά τους. Τίποτα δεν κατακτιέται χωρίς αγώνες... Πάμε σαν άλλοτε!

Σχόλια (1)

Αυτό το σχόλιο ελαχιστοποιήθηκε από τον επόπτη στον ιστότοπο

Κάποια ενδιαφέροντα αποσπάσματα από το "Ιστορία (κωμικοτραγική) του νεοελληνικού κράτους", του Βασίλη Ραφαηλίδη, σχετικά με το Πολυτεχνείο:


Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η εξέγερση του Πολυτεχνείου ονομάστηκε έπος. Τούτη η αυθόρμητη παθητική αντίσταση στη χούντα έχει μάλλον έναν λυρικό παρά έναν επικό χαρακτήρα. Και η επέλαση των τανκς κατά των νεαρών αόπλων έχει περισσότερη σχέση με γκραν κινιόλ μέσα στη νύχτα παρά με έπος.
... Το «έπος» δημιούργησε εντελώς κατά λάθος μια «ηρωίδα», τη Μαρία Δαμανάκη, της οποίας ο ηρωισμός συνίσταται στην εκφώνηση -από το ραδιόφωνο των φοιτητών- των συνθημάτων και των ανακοινώσεων της συντονιστικής επιτροπής. Πάντως πολλοί είχαν την ευκαιρία να βάλουν υποψηφιότητα για πολιτικοί εκεί μέσα στο Πολυτεχνείο. Για τον Μίμη Ανδρουλάκη, τον Κώστα Λαλιώτη και τον Στέφανο Τζουμάκα, ηγετικά στελέχη της εξέγερσης, ο δρόμος προς τη Βουλή, την πολιτική σκηνή, το πολιτικό παρασκήνιο και την εν γένει ελληνική πολιτική αθλιότητα, ξεκινάει από κει. Πράγμα που σημαίνει πως ίσως για την ανανέωση της ελληνικής πολιτικής ζωής σήμερα, πρέπει ίσως να υπάρξει και ένα δεύτερο πολυτεχνείο, και ένα τρίτο, και ένα τέταρτο, μέχρι που να πέσουν οι πολλές δημοκρατικότατες χούντες που προήλθαν απ'τη διάλυση της μεγάλης χούντας.
Όπως και να'ναι, το έπος του Πολυτεχνείου έγινε ένα ισχυρό αντιστασιακό άλλοθι για κείνους που για εφτά χρόνια λούφαζαν, και ξαφνικά έγιναν αντιστασιακοί εν μια νυκτί, καλά προφυλαγμένοι οι περισσότεροι απ' την πολυκέφαλη μάζα που τους περιέβαλλε πανταχόθεν..."

Robo Robopsychologistidis
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.