Η σχέση του Μπέρτραντ Ράσελ με τη θρησκεία

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.71 (14 Ψήφοι)

Η σχέση του Μπέρτραντ Ράσελ με τη θρησκεία

Ο Μπέρτραντ Άρθουρ Γουίλιαμ Ράσελ θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους φιλοσόφους, μαθηματικούς του 20ού αιώνα ενώ είναι ιδιαιτέρως διάσημος για την έντονη αντιπολεμική του δράση.

Βραβεύτηκε με Νόμπελ του 1950 για τη σπουδαία συνεισφορά του στην ελευθερία της σκέψης.

Έχει μείνει παροιμιώδης η έντονη αντίθεση που ο ίδιος είχε για κάθε φανατισμό, η οποία εκφράστηκε με την παροιμιώδη δήλωσή του:

«Δεν θα πέθαινα ποτέ για τις ιδέες μου, γιατί μπορεί να έκανα λάθος».

Άσκησε έντονη κριτική στα πυρηνικά όπλα και εναντιώθηκε στον πόλεμο των ΗΠΑ στο Βιετνάμ.

Υπήρξε διάσημος για την έντονη κριτική που άσκησε στη θρησκεία αλλά και για την άρνησή του να ακολουθήσει κάποιο θρησκευτικό πιστεύω.

Στο παρακάτω βίντεο παρακολουθούμε μία συνέντευξη που έδωσε ο ίδιος και αναφέρεται στη σχέση του με τη θρησκεία, στο πώς συνδέει ο ίδιος την ηθική και τη θρησκεία, αλλά και την άποψή του για τη μετά θάνατον ζωή.

Ο ίδιος ισχυρίζεται πως απέρριψε τη θρησκευτική πίστη όταν βρισκόταν σε νεαρή ηλικία, ενώ αφοσιώθηκε παράλληλα στην αναζήτηση της γνώσης.

Διαφοροποίησε την ανάγκη του να πιστεύεις σε μία πίστη από την αλήθεια που μπορεί να υπάρχει σε αυτή.

Δήλωσε για τον εαυτό του πως δεν είναι ο ίδιος πιστός, και πως η απόφαση αυτή ήταν απόρροια μίας βαθιάς μελέτης των δογμάτων σε όλη την εφηβική του ηλικία.

Στη συνέχεια, ρωτήθηκε για την ύπαρξη της μετά θάνατον ζωής, για την οποία εκείνος απάντησε αρνητικά.

Όταν ρωτήθηκε για τον υπαρξιακό φόβο του ανθρώπου που πλησιάζει στο θάνατο και τότε στρέφεται στην πίστη για να αντλήσει παρηγοριά, απάντησε πως αυτό δε συμβαίνει τόσο συχνά όσο πιστεύουν οι πιστοί.

Ο Ράσελ υπήρξε αρνητικός στη θρησκευτική πίστη σε ολόκληρη τη ζωή του. Σε κάθε περίπτωση, πάντα έχει αξία να ακούς τη γνώμη ενός τόσο σπουδαίου ανθρώπου και διανοητή για τέτοια ακανθώδη ζητήματα.

Η σχέση του Μπέρτραντ Ράσελ με τη θρησκεία

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.