Παράξενες πληροφορίες για διάσημους ζωγράφους

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (18 Ψήφοι)

Παράξενες πληροφορίες για διάσημους ζωγράφους

Η Τέχνη μας έχει χαρίσει μεγάλες συγκινήσεις με την αποτύπωση καθημερινών βιωμάτων σε πίνακες οι οποίοι με τη ματιά του εκάστοτε δημιουργού, μας ταξιδεύουν και μας δημιουργούν πληθώρα συναισθημάτων.

Όμως, πόσα γνωρίζουμε για τη ζωή των σπουδαιότερων ζωγράφων που πέρασαν από αυτό τον κόσμο; Ας δούμε κάποιες «περίεργες» πληροφορίες για αυτούς.

• Ο Βίνσεντ Βαν Γκονγκ κατάφερε σε όλη του τη ζωή να πουλήσει έναν και μόνο πίνακα. Σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικούς καλλιτέχνες όλων των εποχών.

• Όταν οι Γερμανοί εισέβαλλαν στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και αντίκρισαν έναν πίνακα του Πάμπλο Πικάσο, Γκουέρνικα, τον ρώτησαν «εσείς το κάνατε;». Η απάντηση του ίδιου λιτή και περιεκτική: όχι, εσείς!

• Ο εμπνευστής της «drip colour» Τζάκσον Πόλοκ, έπασχε από διπολική διαταραχή, είχε γοητευτεί από τον «επαναστάτη της μεγάλης οθόνης», Τζέιμς Ντιν, και σκοτώθηκε ένα χρόνο μετά από εκείνον, το 1956, με τον μάλιστα τρόπο: σε τροχαίο δυστύχημα.

• Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι άφηνε πολλά από τα έργα του ημιτελή, απόρροια ίσως της μεγαλοφυΐας του. Η μεγαλοφυΐα του ήταν τόσο μεγάλη ώστε είχε σχεδιάσει ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο, ένα άρμα, έναν περιστρεφόμενο γερανό, μια τροχαλία και ένα ιπτάμενο σκάφος!

• Ο μοναδικός Σαλβαδόρ Νταλί σε όλη του τη ζωή είχε μία μοναδική σχέση με τον χρόνο, αφού στους πίνακές του συνήθιζε να τον αποτυπώνει με συμβολικό τρόπο, πχ: τα μυρμήγκια κατατρώνε ένα ρολόι, όπως ακριβώς και ο χρόνος κατατρώει τα πάντα. Φημολογείται μάλιστα, πως η τελευταία του φράση πριν πεθάνει ήταν: πού είναι το ρολόι μου;

• Ο Πωλ Σεζάν υπήρξε καρδιακός φίλος με τον Εμίλ Ζολά περισσότερο από 30 χρόνια. Ωστόσο, η φιλία τους έληξε άδοξα όταν εκείνος εξέδωσε το βιβλίο «L ’Oeuvre», ένα βιβλίο που αναφερόταν σε έναν αποτυχημένο συγγραφέα, γεγονός που έκανε τον Σεζάν να αισθανθεί προδομένος επειδή θεωρούσε πως αναφερόταν σε εκείνον.

• Ο Τουλούζ Λωτρέκ υπέφερε από μία σπάνια πάθηση η οποία δεν του επέτρεψε να αναπτυχθεί φυσιολογικά. Για την ακρίβεια, τα δύο του πόδια είχαν σταματήσει να αναπτύσσονται από την ηλικία των 14 ετών με συνέπεια το ύψος του να φτάνει μόλις το 1,5 μέτρο.

• Ο Πωλ Γκωγκέν υπήρξε φίλος με τον Βίνσεντ Βαν Γκονγκ. Όταν όμως ο Βαν Γκονγκ μετά από μία κρίση κυνήγησε τον Γκωγκέν με ένα ξυράφι και εκείνος ξέφυγε, έστρεψε το ξυράφι στον εαυτό του και έκοψε το δεξί του αυτί.

• Ο Έντβαρτ Μουνκ μεγάλωσε με έναν πατέρα ο οποίος ενστάλαξε το  φόβο μέσα στην ψυχή των παιδιών του πως αν αμαρτήσουν με οποιοδήποτε τρόπο, θα πάνε στην Κόλαση χωρίς δυνατότητα σωτηρίας. Αυτή η αντίληψη διαπότισε το έργο και τη ζωή του μεγάλου καλλιτέχνη.

Διαπιστώνουμε, λοιπόν, με απτά παραδείγματα, πως η ζωή των μεγάλων καλλιτεχνών συμβάδισε με την καινοτομία, την επανάσταση, την τρέλα.

Παράξενες πληροφορίες για διάσημους ζωγράφους

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.