Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης: Μια διαχρονική μορφή της χριστιανικής πίστης

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (12 Ψήφοι)

Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης

Το πράο βλέμμα του Άγιου Φραγκίσκου της Ασίζης αγκαλιάζει ολόκληρη την πλάση.

Ο σημαντικότερος άγιος της Καθολικής εκκλησίας που προσπάθησε να κλείσει μέσα στην αγκαλιά του τα ζώα, τη φύση, κάθε πλάσμα της γης. Σε όλα έβλεπε το θείο να αντανακλά, στο οτιδήποτε μαρτυρούσε το ίχνος της θεϊκής παρουσίας και πνοής.

Ο ιδρυτής του τάγματος των Φραγκισκανών, ενός από τα τέσσερα επαιτικά τάγματα της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας τον 13ο αιώνα.

Κεντρικό νόημα του τάγματός του ήταν η αγάπη για το συνάνθρωπο, η αγάπη για τα ζώα και η φροντίδα της φύσης. Η πλήρης αφοσίωση στο Θεό, μέσα της καθημερινής εξάσκησης της αγάπης από έργα προσφοράς στον πλησίον.

Ο Άγιος Φραγκίσκος προσπάθησε να εξασκήσει στην καθημερινή του ζωή τη λιτότητα και την αποστολική πενία, όπως αυτή διδασκόταν από το Ευαγγέλιο.

Δίδασκε πως οι άνθρωποι πρέπει να πουλήσουν την περιουσία τους και να δώσουν τα αγαθά τους στους φτωχούς, σκεπτόμενοι ότι και τα σπουργίτια δεν αγωνιούν για την εξασφάλιση της καθημερινότητάς τους, αλλά αφήνονται στην αγκαλιά του στοργικού πατέρα και βιώνουν την ευεργεσία Του.

Ο Άγιος Φραγκίσκος ακόμα και στις εικόνες που τον απεικονίζουν, φανερώνει μία απόλυτη γαλήνη, απόρροια της βαθιάς εμπιστοσύνης του ίδιου στη Θεία Πρόνοια.

Αξιόλογη εκκλησία στο όνομά του, η Καθολική Εκκλησία στο δήμο Αγίων Αναργύρων, η οποία περιλαμβάνει στην ομώνυμη πλατεία και ένα άγαλμά του.

Σπουδαία μορφή της Καθολικής Χριστιανοσύνης, ο Άγιος Φραγκίσκος προσπάθησε στη ζωή του να καθυποτάξει το Εγώ τους και να ατενίσει ελεύθερο τον Θεό μέσα από τον θείο έρωτα προς κάθε πλάσμα Του.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.