Η αστυνομική διάσταση του Μίκυ Μάους

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (4 Ψήφοι)

Η αστυνομική διάσταση του Μίκυ Μάους

Αν κάποιος αναρωτιόταν ποια είναι τα σύμβολα του 20ού αιώνα, σίγουρα θα του ερχόντουσαν αυτές οι τρεις μορφές στο μυαλό: ο Έλβις, η Coca Cola και ο... Μίκυ Μάους.

Ναι, αυτό το πανέξυπνο, δραστήριο, αεικίνητο, και χαμογελαστό ποντίκι.

Στα μέσα της τρίτης δεκαετίας του 20ού αιώνα, ο Ουώλτ Ντίσνεϊ δημιούργησε έναν ποντικό που κανένας ποτέ δε θα φοβόταν, για τον οποίο κανείς δε σκέφτηκε ποτέ να εξοντώσει, ένα ποντίκι που το αγάπησαν όλοι. Ήταν ο Μίκυ Μάους.

Ο Μίκυ χάρισε άφθονο γέλιο σε μικρούς και μεγάλους, ως ο βασικός πρωταγωνιστής και κάτοικος του φανταστικού μέρους Μίκυ Σίτυ.

Ο Ρομάνο Σκάρπα μετέφερε τον Μίκυ στον κόσμο του αστυνομικού και του μυστηρίου, προσδίδοντας στον τόσο ευχάριστο και ανάλαφρο ήρωα μία μυστηριώδη διάσταση. Οι ιστορίες που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον αιώνιο εχθρό του, το Μαύρο Φάντασμα, έχουν μείνει ιστορικές.

Η αστυνομική διάσταση του Μίκυ Μάους

Ο Μίκυ Μάους δε φοβάται το Κακό, το αντιλαμβάνεται ως ένα δίπολο του Καλού, το οποίο συναντάται στη ζωή και δε δύναται να αποκλειστεί από αυτή. Ενδεχομένως και να γοητεύεται από το γεγονός ότι ο ίδιος δρα καταγγελτικά και στο τέλος καταλήγει πάντοτε να το κατατροπώνει.

Η οξυδέρκειά του τον καθιστά τον ιδανικό ήρωα της Disney ο οποίος μπορεί να έχει και την ταυτότητα του ντετέκτιβ. Έχουμε βεβαίως τον Φάντομ Ντακ, την υπερφυσική διάσταση του Ντόναλντ Ντακ και τον Σούπερ Γκούφυ, που είναι η αντίστοιχη του Γκούφυ. Ο Μίκυ δεν έχει υπερφυσικές δυνάμεις, είναι γήινος και προσπαθεί να εξολοθρεύσει τους αντιπάλους του με τη λογική και την οργάνωση, όχι με κάποιο στοιχείο που υπερβαίνει τη φυσική τάξη.

Ο Μίκυ είναι ένας πολύπλευρος ήρωας, στον κόσμο των κινουμένων σχεδίων έχει "ντυθεί" διάφορους ρόλους και υποστάσεις. Η αστυνομική του υπόσταση θεωρώ ότι έχει γίνει πια σύμφυτη με τον ίδιο. Ακόμα και στις απλές ιστορίες της Disney τον βλέπουμε να συνεργάζεται με τον φίλο του τον Ο' Χάρα και το Χειροπέδαρο, με σκοπό να εξολοθρεύουν εγκληματικές συμμορίες και να διαφυλάττουν την κοινωνική συνοχή της πόλης.

Στο Μίκυ Μυστήριο ο Μίκυ πολλές φορές έχει στο πλευρό του τη Μίννι, με την οποία είναι το ιδανικό ζευγάρι στον κόσμο των κινουμένων σχεδίων.

Πολλές φορές, θα δούμε τον ίδιο να συνεργάζεται και με άλλους Ντισνεϊκούς ήρωες, όπως τον Γάντζο, με τον οποίο είναι συνάδελφοι στον κίτρινο και σπανιότατο τόμο της φωτογραφίας, ο οποίος είναι ξεχωριστός από τη συλλογή Μίκυ Μυστήριο.

Ο Μίκυ είναι ένας πανέξυπνος ποντικός, ένα τρωκτικό που ξεπερνά κατά πολύ τις ιδιότητες που αυθορμήτως συνηθίζουμε να προσδίδουμε σε αυτά τα πλάσματα. Είναι ιδιοφυής, πραγματικός μπελάς για τους αιώνιους υπηρέτες του Κακού, οι οποίοι μαζί του τα έχουν βρει σκούρα, και κάθε φορά σχεδιάζουν ένα ολοένα πιο πονηρό σχέδιο εξόντωσης.

Η αστυνομική διάσταση του Μίκυ ΜάουςΟ Μίκυ και το Μαύρο Φάντασμα διά χειρός Ντον Ρόσα

Με κλασική εμφάνιση ντετέκτιβ που μας είναι γνωστή από τα κλασικά αστυνομικά νουάρ των 80's, ο Μίκυ γίνεται αυτό για το οποίο ήταν πάντοτε πλασμένος: αιώνιος μαχητής υπέρ του καλού, ντετέκτιβ με μάτι αετού, σοφία κουκουβάγιας και μεγάλη καρδιά.

Ο ντετέκτιβ Μίκυ είναι μία ιδιοφυής προσθήκη στο σύμπαν των κινουμένων σχεδίων, μία συμβολική κίνηση πως το καλό πάντοτε συνοδεύεται από αξιοσημείωτα γνωρίσματα χαρακτήρα και πως δε χρειάζεται σωματική δύναμη, εξουσία, ώστε να μπορεί να κερδίζει. Μπορεί όλα αυτά να εξαγοράζουν, να παραγκωνίζουν το Καλό. Αλλά ποτέ δεν κερδίζουν στο τέλος, γιατί το Καλό πάντοτε υψώνεται ως πύργος με πολλούς ορόφους, αρχιτεκτονικά εμπνευσμένος και δημιουργημένος από ανθεκτικό υλικό.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.