Μωάμεθ, ο ιδρυτής του Ισλάμ

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (11 Ψήφοι)

Μωάμεθ, ο ιδρυτής του Ισλάμ

Ο Μωάμεθ, ο ιδρυτής του Ισλαμισμού, ανήκει σε μία από τις προσωπικότητες για τις οποίες έχουν γραφτεί πάρα πολλά.

Αυτός ο Άραβας μύστης που θεωρείται πλέον ένας από τους διασημότερους θρησκευτικούς ηγέτες παγκοσμίως, θεμελίωσε μία από τις τρεις κυρίαρχες μονοθεϊστικές θρησκείες του κόσμου.

Σήμερα, το Ισλάμ το ασπάζονται, αν ρίξουμε μία ματιά σε στατιστικές έρευνες, 1,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Μαζί με τον Ιουδαϊσμό και τον Χριστιανισμό, το Ισλάμ θεωρείται η κυριότερη μονοθεϊστική θρησκεία.

Αυτό αναδεικνύει το γεγονός ότι η διδασκαλία του Μωάμεθ άγγιξε πολλούς ανθρώπους, διότι διαδόθηκε σε μία εποχή που υπήρχε η προσδοκία ενός κοινού συνδετικού κρίκου μεταξύ των εθνών της Αραβίας.

Ο ίδιος υπήρξε ένας εύστροφος άνθρωπος, με έντονη την επιθυμία να αποστραφούν οι άνθρωποι της εποχής του την ειδωλολατρία. Γεννήθηκε στη Μέκκα το 570 και από μικρός διαπνεόταν από έντονες πνευματικές ανησυχίες.

Γύρω στο 595, στα 25 του χρόνια, ο Μωάμεθ θα παντρευτεί την κατά πολύ μεγαλύτερή του Χαντιτζά. Μία χήρα με την οποία θα αποκτήσει τέσσερις κόρες και δύο γιους. Θα μείνει μαζί της μέχρι τον θάνατό της, το 620, με την ίδια να θεωρείται επίσημα η πρώτη πιστή του Ισλαμισμού.

Ο Μωάμεθ υπήρξε πολυγαμικός και απέκτησε 11 συζύγους ως το 630.

Ο ίδιος υπήρξε γνώστης τόσο της Παλαιάς, όσο και της Καινής Διαθήκης. Δεν αποδεχόταν απόλυτα, ωστόσο αφομοίωσε στοιχεία και των δύο θρησκειών που θεωρούσε αξιοσημείωτα.

Μωάμεθ, ο ιδρυτής του Ισλάμ

Ο έμπορος θα βιώσει στα 40 του χρόνια μία εμπειρία που θα του αλλάξει τη ζωή. Σύμφωνα με το Κοράνι, το ιερό βιβλίο του Ισλάμ, το 610 θα φανερωθεί σε αυτόν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ και θα τον καλέσει στην προφητική του αποστολή. Από τότε, θα ξεκινήσει να διδάσκει τα Αραβικά έθνη να ακολουθήσουν τον δρόμο του Ισλάμ, την υποταγή στον Αλλάχ.

Για το Ισλάμ ο Μωάμεθ θεωρείται ο τελευταίος προφήτης του Θεού, εκείνος που στάλθηκε για να αποσαφηνίσει τα γνωστικά κενά των ιερών κειμένων και να συμπληρώσει το νόμο του Θεού.

Το κήρυγμα του Μωάμεθ επηρέασε τον πολιτικό κόσμο της εποχής, συνέβαλλε στην εξέλιξη του Αραβικού κόσμου και ανεξαρτήτως της κριτικής απέναντι στο περιεχόμενο του Ισλάμ, επηρέασε την ανθρωπότητα.

Το Ισλάμ τιμάει ως προφήτες του Θεού τον Αβραάμ, τον Μωυσή, ακόμα και τον Ιησού. Τον οποίο θεωρεί προφήτη, όχι τον Μεσσία και Λυτρωτή της ανθρωπότητας, όπως ισχύει για τη Χριστιανική Πίστη.

Το Κοράνι αποτελεί την κυριότερη πηγή πληροφοριών για τη ζωή του ίδιου, όπως και η Ισλαμική παράδοση (Χαντίθ) που περιλαμβάνει λόγια και δράσεις του που διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν από γενιά σε γενιά.

Ο Μωάμεθ θεώρησε ότι το Ισλάμ συμπυκνώνει ως θρησκευτικό σύστημα τον ρόλο και την έννοια του Θεού, βλέποντας ξεπερασμένες θρησκείες τον Ιουδαϊσμό και τον Χριστιανισμό.

Ο ίδιος συνδύασε στοιχεία από την Αραβική παράδοση και τις δύο μονοθεϊστικές θρησκείες, καταλήγοντας στο Ισλάμ ως την τέλεια ενσάρκωση του θελήματος του Θεού.

Κυρίαρχα στοιχεία της θρησκείας του Ισλάμ είναι η απόλυτη πίστη στον Μονοθεϊσμό, η ανάσταση των νεκρών, η ύπαρξη των αγγέλων, η απόδοση τιμής στους προφήτες της Βίβλου, η τελική κρίση και η πίστη ότι το Κοράνι είναι το ιερό βιβλίο του Θεού.

Μωάμεθ, ο ιδρυτής του Ισλάμ

Οι πέντε στύλοι του Ισλάμ

Οι κυρίαρχες θεολογικές θέσεις του Ισλάμ συνοψίζονται σε πέντε υποχρεώσεις που ένας μουσουλμάνος πρέπει να τηρεί σε όλη του τη ζωή. Αυτές είναι γνωστές ως "οι πέντε στύλοι του Ισλάμ" και είναι οι εξής:

  • Καθημερινή ομολογία της πίστης "δεν υπάρχει άλλος Θεός από τον Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο προφήτης του".
  • Πρέπει ο πιστός να προσεύχεται πέντε φορές την ημέρα με το βλέμμα στραμμένο στη Μέκκα, τον τόπο καταγωγής του Μωάμεθ.
  • Η ελεημοσύνη των πλουσίων απέναντι στους φτωχότερους συνανθρώπους τους.
  • Νηστεία την περίοδο που υπάρχει το Ραμαζάνι, η κυριότερη θρησκευτική εορτή του Ισλάμ.
  • Προσκύνημα έστω και μία φορά στη Μέκκα, στο ιερό στην Κάαμπα, αν ο πιστός διαθέτει τα κατάλληλα μέσα και οικονομικούς πόρους.

Μωάμεθ, ο ιδρυτής του Ισλάμ

Ένα γεγονός που εξασφάλισε και βεβαίωσε την επιβίωση και μεταφορά του Ισλάμ στον Αραβικό κόσμο, ήταν η μάχη στη Μπαντρ, στις 13 Μαρτίου του 624, όταν οι Μουσουλμάνοι του Μωάμεθ κατάφεραν να υπερισχύσουν έναντι των Κουραϊσιτών.

Η νίκη αυτή θεωρήθηκε σημάδι από τον Αλλάχ και στάθηκε αφορμή το νέο θρησκευτικό δόγμα να αποκτήσει δύναμη.

Ο Μωάμεθ υπήρξε ανήσυχη πολιτικά φύση, στοχαζόταν διαρκώς για όλα τα ζητήματα και κυρίαρχα προβλήματα της ζωής του και της χώρας του. Προσδοκούσε την προσωπική αναγέννηση, αλλά και την εθνική, μέσα από την εμφάνιση ενός θείου στοιχείου που θα αποτελούσε το εφαλτήριο για την ένωση των Αραβικών χωρών.

Μωάμεθ, ο ιδρυτής του Ισλάμ

Ο Μωάμεθ θα αφήσει την τελευταία του πνοή στις 8 Ιουνίου του 832, σε μία περίοδο που σχεδίαζε στην Ιορδανία μία εκστρατεία. Πέθανε στη Μεδίνα, όπου στο σπίτι του πλέον έχει χτιστεί τζαμί και θεωρείται ιερό μέρος για τους Μουσουλμάνους.

Μωάμεθ, ο ιδρυτής του Ισλάμ

Υπήρξε θρησκευτικός ταγός, δημιουργός μίας μονοθεϊστικής θρησκείας που σταδιακά απέκτησε αρνητική φήμη και ταυτίστηκε με νοσηρά φαινόμενα όπως η μισσαλοδοξία, ο μισογυνισμός και η βία.

Ανεξαρτήτως της κριτικής του Ισλάμ ως περιεχόμενο θρησκείας, ο Μωάμεθ λειτούργησε ενωτικά ανάμεσα σε μία εχθρική περίοδο στην Αραβική επικράτεια. Υπήρξε ένας όψιμος επαναστάτης, ένας θρησκευτικός ζηλωτής και εκφραστής ενός ολόκληρου έθνους.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.