Η αποκάλυψη του χαρακτήρα μας

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (7 Ψήφοι)

Η αποκάλυψη του χαρακτήρα μας

Η έννοια της προσωπικότητάς μας αφορά στον τρόπο που συμπεριφερόμαστε ή ενεργούμε, σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και αντιδρούμε στο περιβάλλον μας. Το πώς διαχειριζόμαστε, δηλαδή, τον εαυτό μας κάτω υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Έτσι, το ποιοι είμαστε ως χαρακτήρες, καθορίζεται από τις δραστηριότητές μας, από το με ποιους επιλέγουμε να συναναστρεφόμαστε και από το τι συζητάμε με τις παρέες μας.

Το ποιος είναι ο χαρακτήρας του καθενός αποκαλύπτεται από το πως αντιδρά στις προκλήσεις, από το πως διαχειρίζεται τις ήττες και τις νίκες του. Αποκαλύπτεται από το πόσο ελέγχει τα συναισθήματα του, από το πόσο προσφέρει και πως στο κοινωνικό σύνολο. Από το ποιες είναι οι πολιτικές, θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις του. Από το πόσο εφαρμόζει όσα λέει.

Στον κόσμο αυτό, ο άνθρωπος απέναντι σε όλα αυτά που δεν μπορεί να ελέγξει, καλείται να επιτύχει τους σκοπούς του. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να είναι δυναμικός, με αυτοπεποίθηση-αυτοσεβασμό-αυτοεκτίμηση, προσγειωμένος, ψύχραιμος, αποφασιστικός, γενναίος και πεισματάρης.

Να διαλογίζεται συχνά για να μη χάσει την επαφή με την «εσωτερική του φωνή» και γαληνή και να επαναπροσδιορίζει τους στόχους του ανάλογα με τις εξελίξεις. Να έχει υψηλά στάνταρ, να βάζει όρια και να μην ανέχεται συμπεριφορές άλλων που θεωρεί ανάρμοστες.

Με τη μιζέρια, την ήπια κατάθλιψη, την αδράνεια, την ηττοπάθεια, το υπέρμετρο άγχος και τη δειλία, δεν κέρδισε κανείς ποτέ. Ή μάλλον το «κέρδος» σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η αναξιοπρέπεια και ο χαμένος χρόνος. Αυτός ο πολύτιμος, που λίγοι ξέρουν να εκτιμούν.

Ο άνθρωπος δεν πρέπει να  φοβάται και να αγχώνεται εκεί που δεν χρειάζεται. Αλλιώς, θα χάνει αλόγιστα την ενέργειά του και θα σαμποτάρεται η απόδοσή του σε ό,τι κάνει. Άλλωστε, δεν ομιλούμε για καταστάσεις τύπου καταδίωξης του εαυτού μας από αρκούδα ή τίγρη. Ομιλούμε για καθημερινές καταστάσεις επαγγελματικές ή προσωπικές, στις οποίες πολλοί άνθρωποι σχεδόν τρέμουν κατά τη διάρκειά τους. Έτσι αδικούν μόνο τον εαυτό τους και προκαλούν δυσάρεστες εντυπώσεις στους άλλους.

Η προσωπικότητά μας εξαρτάται και από τη φυσική κατάσταση του σώματος. Από την ποιότητα του ύπνου μας, της διατροφής και τη συχνότητα της άθλησής μας. Αλλιώς συμπεριφερόμαστε όντας πεινασμένοι και αλλιώς χορτάτοι. Αλλιώς αγύμναστοι και αλλιώς γυμνασμένοι. Αλλιώς άυπνοι και αλλιώς ξεκούραστοι.

Άλλοι δυο παράγοντες που καθορίζουν το ποιοι είμαστε είναι οι -στενοί- φίλοι μας και οι ερωτικές μας σχέσεις. Ο Jim Rohn είχε πει «Είσαι ο μέσος όρος των 5 ανθρώπων με τους οποίους περνάς μαζί τον περισσότερο χρόνο» και μάλλον δεν είχε άδικο.

Από την άλλη, για να γίνει αντιληπτή η σημασία του να έχει κανείς μια υγιή ερωτική ζωή, αρκεί να  παρατηρήσουμε εκείνους που έχουν κακή. Εκείνους που φοβούνται  να διεκδικήσουν τον άνθρωπο που τους ελκύει, εκείνους που έχουν λίγες ερωτικές εμπειρίες. Έτσι, αλλιώς συμπεριφέρεται ένας που είναι κατά κανόνα ενεργός στο ερωτικο-σεξουαλικό κομμάτι και αλλιώς ένας που απέχει μήνες ή χρόνια από αυτό -πόσο μάλλον αν απέχει από τη γέννηση του.

Τελικά, ανάλογα με τη συμπεριφορά μας, κάποιοι θα νιώσουν έλξη και κάποιοι αντιπάθεια. Το τι θα νιώσει ο καθένας για εμάς όμως δεν θα έπρεπε να μας νοιάζει, αν εμείς είμαστε πραγματικά ευχαριστημένοι με τη συμπεριφορά μας.

Το πρόβλημα υπάρχει όταν εμείς δεν θαυμάζουμε τον τρόπο συμπεριφοράς μας. Όταν νιώθουμε τύψεις και ενοχές και απογοήτευση, ως προς το πως φερόμαστε. Ωστόσο και σε αυτή τη περίπτωση, μπορούμε να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας, «δεν είμαστε δένδρα», όπως είχε πει κάποιος.

Ας αναρωτηθούμε κάτι που φαίνεται απλό: «Πώς θα ήθελα να συμπεριφέρομαι προς τους άλλους;» Η απάντηση σε αυτό θα έρθει από μόνη της στη συνείδησή μας, εφόσον θέσουμε το ερώτημα, πολύ απλά γιατί έτσι λειτουργεί ο εγκέφαλός μας. Διψάει να βρίσκει λύσεις όταν τον ρωτάς. 

Συνοψίζοντας, το πως διαχειριζόμαστε το 24ωρο της εκάστοτε μέρας, φανερώνει το ποιοι είμαστε. Όλοι έχουν στη διάθεσή τους 24 ώρες τη μέρα, αλλά αλλιώς τις διαχειρίζεται ο καθένας. Οι συνήθειες που επιλέγουμε στη ζωή μας, τελικά, θα καθορίσουν το αν θα πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας και το αν θα συμπεριφερόμαστε όπως επιθυμούμε. Μπορεί την τύχη να μην μπορούμε να την ελέγξουμε, ωστόσο μπορούμε σε κάποιο βαθμό να ελέγξουμε τον εαυτό μας και εκεί θα πρέπει να ποντάρουμε.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.