Ρώμη: Η «αιώνια» πόλη

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (6 Ψήφοι)

rome_192345b.jpg
rome_29495645b.jpg
rome_44566788b.jpg

Η Ρώμη, η πόλη με τα μεγαλύτερα μυστήρια, έρχεται ξανά στο προσκήνιο μετά τη πρόσφατη επιτυχία της ταινίας illuminate. Ο Πικάσο τη χαρακτήρισε «μητρόπολη με τις τρεις αιωνιότητες - της ηλιοφάνειας, της ουράνιας αύρας και της μουσικής των αιθέρων». Ο μύθος και η ιστορία είναι αλληλένδετα στη Ρώμη, μια πρωτεύουσα διχασμένη ανάμεσα στο παρόν, το πρόσφατο παρελθόν και τα τρεις χιλιάδες χρόνια ιστορίας που είναι πανταχού παρούσα.

Η εξερεύνηση της Ρωμη μπορεί αρχικά να ξεκινήσει από το μετρό. Από τα νοτιοανατολικά, λοιπόν, του κέντρου, μπορείτε να βρεθείτε στην στάση San Giovani, και να επισκεφθείτε την εντυπωσιακή εκκλησία του San Giovanni in Laterano, που ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο, αναστηλώθηκε πολλές φορές και αποτελεί πλέον τον επίσημο καθεδρικό ναό της Ρώμης. Εκεί θα δείτε πολλούς πιστούς να αναβαίνουν γονατιστοί την Scala Santa (Ιερή Σκάλα), την οποία πιστεύεται ότι είχε ανέβει ο Ιησούς στο Παλάτι του Πόντιου Πιλάτου στην Ιερουσαλήμ.

Συνεχίζοντας με το μετρό, κατεβείτε στην στάση Vittorio Emanuele για να επισκεφθείτε την Santa Maria Maggiore, το μοναδικό μνημείο του 5ου αιώνα που έκτισε ο Πάπας Λιβέριος μετά από όραμα με την Παναγία. Τέλος, στον σταθμό Termini μπορείτε να αλλάξετε γραμμή και να συνεχίσετε με αυτήν που θα σας οδηγήσει στη στάση Cavour και συγκεκριμένα στο ναό του San Pietro in Vincoli. Ο ναός δεν αξίζει τόσο για την αρχιτεκτονική του, όσο για το γεγονός ότι φιλοξενεί το εκπληκτικό γλυπτό του Μωυσή, δημιουργημένο από τον Μιχαήλ Άγγελο, καθώς και τις αλυσίδες με τις οποίες έδεσαν τον Άγιο Πέτρο στις δύο αιχμαλωσίες του.

Δεύτερη, ακόμα πιο ενδιαφέρουσα βόλτα είναι αυτή που έχει να κάνει με το Κολοσσαίο και την Αρχαία Αγορά της Ρώμης. Είναι πραγματικά οξύμωρο το συναίσθημα που δημιουργείται στον επισκέπτη όταν αντικρίζει αυτό το πραγματικά κολοσσιαίο και άκρως επιβλητικό μνημείο, αν σκεφτεί για μια στιγμή ότι πριν από δύο χιλιάδες χρόνια, πέρα από τις εκδηλώσεις, εδώ λάμβαναν χώρα οι φρικιαστικότερες σφαγές ανθρώπων και ζώων. Το διασημότερο αξιοθέατο της πόλης πλημμυρίζει από τουρίστες κάθε ώρα, μέρα και εποχή του χρόνου και θα χρειαστεί να περιμένετε αρκετές ώρες στην ουρά αν θελήσετε να μπείτε μέσα. Σχεδόν δίπλα του στέκεται καμαρωτή η μεγαλύτερη θριαμβική αψίδα που σώζεται σήμερα, αυτή του Κωνσταντίνου, ενώ μερικά βήματα πιο πέρα ξεκινά η βόλτα των αιώνων, αφού βρίσκεται η είσοδος για την Αρχαία Αγορά. Αν θέλετε να την περπατήσετε φροντίστε να το κάνετε το πρωί ή νωρίς το μεσημέρι, γιατί κατά το απόγευμα κλείνει. Το καλύτερο, πάντως, θα σας περιμένει στο τέλος της βόλτας σας, όπου βγαίνοντας από την αγορά θα αντικρίσετε από τη μία πλευρά το Καπιτώλιο με το φοβερό μπρούτζινο άγαλμα του Μάρκου Αυρήλιου και από την άλλη θα θαυμάσετε το Monumento a Vittorio Emanuele και την εντυπωσιακή Piazza Venezia που το περιβάλει Πρόκειται για ένα εκπληκτικό αναγεννησιακό παλάτι προς τιμήν του Βασιλιά του οίκου της Σαβοΐας, που αφιερώθηκε στην ενοποίηση της Ιταλίας το 1870 και ξεχωρίζει για τον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη που βρίσκεται εκεί καθώς και για το Μουσείο της Παλιγγενεσίας που στεγάζει.

Ένα ακόμη μέρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε είναι η φημιστή Piazza del Popolo, καθώς και η περιοδική έκθεση με τις εφευρέσεις του Leonardo da Vinci. Η Piazza Navona είναι μία τεράστια πλατεία γεμάτη καλλιτέχνες του δρόμου που ζωγραφίζουν επί τόπου υπέροχους πίνακες, δύο εντυπωσιακές κρήνες του Barberini και αμέτρητες τρατορίες γύρω-γύρω. Το Pantheon, πρώην ειδωλολατρικός ναός και χριστιανική εκκλησία μετέπειτα, αποτελεί τέλειο δείγμα κλασικής αρχιτεκτονικής αρμονίας, με τον μνημειώδη ολοστρόγγυλο θόλο του, το εκπληκτικό άγαλμα της Παναγίας της Πέτρας καθώς και τον τάφο του ζωγράφου Ραφαήλ. Θα σας κόψει την ανάσα η Fontana di Trevi που είναι πολύ πιο μεγάλη και εντυπωσιακή από ό,τι έχετε φανταστεί, με τα υπέροχα αγάλματα του Ποσειδώνα και τους Τρίτωνες. Αν καταφέρετε να την προσεγγίσετε με τις εκατοντάδες κόσμου που θα βρίσκονται εκεί, ρίξτε ένα κέρμα στα νερά της και ο μύθος λέει πως θα επιστρέψετε σίγουρα κάποτε στην Ρώμη. Σας προτείνουμε πάντως να την επισκεφθείτε και νύχτα γιατί ο ξεχωριστός φωτισμός της κάνει το θέαμα ονειρικό!

Η Ρώμη αποτελεί από μόνη της ένα υπαίθριο αξιοθέατο και είναι αδύνατον να απαριθμήσεις σε μερικές γραμμές όλα αυτά που αξίζει να δει κανείς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα φύγετε από εκεί αν δεν βρεθείτε στο Βατικανό. Αν και ο μόνος τρόπος να δείτε τον πάπα είναι να είστε εκεί το πρωί της Κυριακής, που βγαίνει στην βεράντα του Αγίου Πέτρου για να ευλογήσει τους πιστούς του, θα σας πρότεινα να προτιμήσετε μία άλλη μέρα, που ο κόσμος θα είναι κάπως λιγότερος και που θα μπορείτε να μπείτε και μέσα στο κρατίδιο για να θαυμάσετε τόσο τα μουσεία του όσο και την περίφημη Καπέλα Σιξτίνα με τις μοναδικές τοιχογραφίες του Μιχαήλ Αγγέλου και φυσικά τον Άγιο Πέτρο, τη μεγαλύτερη χριστιανική εκκλησία του κόσμου, σε όλο της το μεγαλείο και ίσως να είστε εσείς αυτός που θα λύσει όλα τα μυστήρια που υπάρχουν! Από τον τρούλο του Αγίου Πέτρου θα θαυμάσετε την εντυπωσιακότερη θέα της Ρώμης. Περπατήστε την Via della Conciliazione που θα σας οδηγήσει στο περίφημο Castel Sant’Angelo. Όσοι έχουν δει το Illuminati του Dan Brown θα καταλάβουν το γιατί.

Και μη ξεχάσετε να πάτε μία βόλτα στα δύο καταπληκτικά καταπράσινα πάρκα της Ρώμης. Το ένα είναι το πάρκο το οποίο περιβάλει τη μοναδική Galleria Borghese, στην οποία αξίζει να πάτε αν θέλετε να δείτε μοναδικούς πίνακες του Caravaggio και άλλων καθώς και εκπληκτικά γλυπτά του Bernini. Στο ίδιο πάρκο βρίσκεται ο Ζωολογικός Κήπος της Ρώμης και το πάρκο που περιβάλει τον λόφο του Gianicolo. Εκεί θα πάτε για να θαυμάσετε τη μοναδική θέα σε όλη την Ρώμη, καθώς και ένα εξαιρετικό άγαλμα του Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, ενός εκ των οπλαρχηγών της Παλιγεννεσίας. Από εκεί θα ατενίσετε, μεταξύ άλλων, τον Τίβερη με τις εξαίσιες γέφυρές του που αξίζει να περπατήσετε, καθώς και την περίφημη συνοικία γύρω από την Santa Maria in Trastevere που οφείλετε να επισκεφθείτε βράδυ, για φαγητό, ποτό ή gelato.

Μαγαζιά:

Οι Ιταλοί είναι μάλλον ο πιο στιλάτος λαός της Ευρώπης. Δύσκολα θα αντικρύσει κανείς οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ανθρώπους που να μην χαρακτηρίζονται από ένα ιδιαίτερο στυλ και να μη μοιάζουν με μοντέλα. Είναι ο αέρας και η γοητεία που χαρακτηρίζει αυτόν τον λαό και τον κάνει τόσο σαγηνευτικό.

Αν σκοπεύετε να ξοδέψετε πολλά χρήματα στις αγορές σας, η Ρώμη αποτελεί τον παράδεισο των μπουτίκ. Όλοι σχεδόν οι δρόμοι που οδηγούν στην περίφημη Piazza di Spagna, με τα μνημειώδη τεράστια σκαλοπάτια της, φιλοξενούν όλους τους οίκους μόδας: Chanel, Furla, Hogan, Dolce & Gabbana, Gucci, Bulgari, Dior, είναι κάποιες μόνο από τις βιτρίνες που θα σας προσελκύσουν να επισκεφθείτε. Και αξίζει να το κάνετε, όχι μόνο για να θαυμάσετε ρούχα και αξεσουάρ που ίσως να μην έλθουν ποτέ στην Ελλάδα, αλλά και γιατί σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να βρείτε είδη σε καλύτερες τιμές από ότι εδώ.

Εκεί που πρέπει να πάτε αν επιμένετε να ψωνίσετε είναι στο εμπορικό κέντρο Rinascente, το οποίο μάλιστα είναι αλυσίδα σε όλη την Ιταλία, γιατί όχι μόνο θα βρείτε αρκετές οικονομικότερες μάρκες συγκεντρωμένες μαζί, αλλά και γιατί πολύ τακτικά το κατάστημα βάζει off season εκπτώσεις που θα είστε τυχεροί αν πετύχετε γιατί πραγματικά αξίζουν.

Αφού λοιπόν μάθατε τι πρέπει να επισκεφθείτε και που πρέπει να «επενδύσετε» τα χρήματά σας, περιμένουμε τις δικές σας εντυπώσεις απ' το ταξίδι σας στην «αιώνια» πόλη!

Σχόλια (1)

Αυτό το σχόλιο ελαχιστοποιήθηκε από τον επόπτη στον ιστότοπο

γεια σας
πολυ ωραια αυτα που γραφετε για την Ρωμη.συγχαρητηρια για το υφος σας
αξιζει τον κοπο μια μονοημερη ρωμη-φλωρεντια και πως παει κανεις?
ευχαριστω πολυ

ΧΑΡΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.