tempo.gr

tempo.gr | Online περιοδικό ποικίλης ύλης

Στην πρωτεύουσα της Γαλατίας

Στην πρωτεύουσα της Γαλατίας

( 6 Ψήφοι )
Σύνταξη-επιμέλεια: Γιάννης Μανωλούδης | Τετάρτη, 26.07.17 00:24
 

Στην πρωτεύουσα της Γαλατίας

Έζησα στη Λυών για εφτά εβδομάδες, από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, μέσα στα πλαίσια ενός προγράμματος εκμάθησης της Γαλλικής γλώσσας. Ήταν ομολογουμένως ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, για να γνωρίσω αυτή την πανέμορφη και τόσο άγνωστη ταυτόχρονα πόλη της Γαλλίας. Η Λυών  βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά της χώρας και είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας Rhône-Alpes. Πρόκειται για μια πανέμορφη πόλη, η οποία απλώνεται γύρω από τη μαγευτική συμβολή δύο ποταμών, του Ροδανού και του Σον. Είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Γαλλίας, μετά το Παρίσι, με 2,2 εκατομμύρια κατοίκους. Περισσότερο γνωστή στην Ελλάδα για την ποδοσφαιρική της ομάδα, η Λυών έχει να προσφέρει πολλά στον επισκέπτη, μεταξύ των οποίων και η παλιά πόλη (Vieux Lyon) με το ιδιαίτερο χρώμα της, ενταγμένη από το 1998 στη λίστα της Unesco με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιπλέον διαθέτει και την κατά κοινή ομολογία καλύτερη κουζίνα σε ολόκληρη τη Γαλλία. Ποτάμια, μαγευτικές γέφυρες, αρχαία θέατρα και ρομαντικοί περίπατοι σε πάρκα που θυμίζουν πίνακες του 19ου αιώνα, συνθέτουν το σκηνικό μιας πανέμορφης τοποθεσίας που αξίζει πραγματικά να επισκεφτείτε.

Ροδανός Γέφυρα στον Ροδανό

Η Λυών είναι αρχαία πόλη. Χτισμένη ως Lugdunum το 43 π.χ. από τον Λούκιο Πλάνκο, έγινε σύντομα η πρωτεύουσα και ο σημαντικότερος οικισμός της Ρωμαϊκής επαρχίας της Γαλατίας. H χρυσή αυτή εποχή τελείωσε στα τέλη του 3ου αιώνα μ.χ., οπότε και η πρωτεύουσα της Γαλατίας μεταφέρθηκε αλλού. Οι ίδιοι οι Λυωνέζοι αισθάνονται ιδιαίτερα περήφανοι για αυτό το αρχαίο παρελθόν τους, κάτι που τονίζουν σε κάθε συζήτηση. Αυτή δε η έντονη αγάπη τους για την αρχαιότητα εντάσσεται και στα πλαίσια μιας έντονης κόντρας με το Παρίσι, την πρωτεύουσα της Γαλλίας. Μέτα την αρχαιότητα ακολούθησε μία περίοδος παρακμής, μέχρι και την εποχή της Αναγέννησης, κατά τη διάρκεια της οποίας η Λυών γνωρίζει μία δεύτερη χρυσή εποχή, με τις διάσημες εμποροπανήγυρεις της να αποτελούν το σήμα κατατεθέν. Τον 19ο αιώνα η πόλη ήταν περισσότερο γνωστή για τις βιοτεχνίες παραγωγής μεταξιού, στις οποίες εργάζονταν οι περίφημοι canuts, διαβόητοι για την επαναστατικότητα και τον ατίθασο χαρακτήρα τους.

ΟΔΗΓΟΣ

Η επίσκεψη στη Λυών μπορεί να ξεκινήσει από τη μεγάλη πλατεία της Bellecour, η οποία βρίσκεται στη συνοικία Presqu'île, μεταξύ των δύο ποταμών, και είναι προσβάσιμη μέσω του ομώνυμου σταθμού του μετρό. Η πλατεία είναι μεγάλη και χωμάτινη και αποτελεί κεντρικό σημείο συνάντησης των κατοίκων της πόλης. Στο κέντρο της δεσπόζει το άγαλμα του Λουδοβίκου του 14ου, το οποίο θυμίζει στους επισκέπτες το μεγαλείο της Γαλλίας. Στην πλατεία βρίσκεται επίσης και γραφείο ενημέρωσης για τους τουρίστες, το οποίο μπορεί να σας δώσει πληροφορίες για το οτιδήποτε. Σε μία από τις γωνίες της  βρίσκεται και το Café Bellecour, ένα από τα πιο διάσημα της πόλης. Πολυσύχναστο, θορυβώδες και στελεχωμένο με υπαλλήλους με δύσκολη γαλλική προφορά, αλλά και καταπληκτικό φαγητό, αποτελεί έναν απαραίτητο σταθμό κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας. Προσοχή μόνο στις τιμές, οι οποίες είναι κάπως τσιμπημένες.

Άγαλμα Λουδοβίκου 14ου στην πλατεία Bellecour

Από την Bellecour μπορεί κάποιος να κατευθυνθεί προς τον Σον προς την γέφυρα Pont Bonaparte. Από εδώ μπορεί κάποιος να δει για πρώτη φορά την παλιά πόλη, η οποία είναι χτισμένη στους πρόποδες του λόφου Fourvière. Στα δεξιά της γέφυρας βρίσκεται και αγορά, στην οποία διατίθενται πολλά παραδοσιακά προϊόντα της πόλης. Περνώντας τη γέφυρα του Βοναπάρτη, βρισκόμαστε πλέον στην καρδιά της παλιάς πόλης. Στενοί δρόμοι, πανέμορφα κτίρια του 15ου-17ου αιώνα και παραδοσιακές brasseries συνθέτουν το σκηνικό αυτής της πανέμορφης γωνιάς της πόλης. Στο κέντρο της δεσπόζει ο καθεδρικός ναός του St Jean, χτισμένος το Μεσαίωνα, συνδυάζοντας γοτθικά και ρωμανικά αρχιτεκτονικά στοιχεία. Μπροστά στο ναό υπάρχει μία πανέμορφη πλατεία με σιντριβάνι. Εδώ βρίσκονται και πολλά μαγαζιά με σουβενίρ, σε τιμές αρκετά προσιτές, καθώς και πολλά bouchons, τα παραδοσιακά εστιατόρια της Λυών, με εξαιρετικό φαγητό, αλλά αρκετά υψηλές τιμές. Στην περιοχή αυτή βρίσκονται και πολλές από τις περίφημες traboules της Λυών, περάσματα τα οποία συνδέουν δύο διαφορετικούς δρόμους μέσω ενός κτιρίου, έχοντας σαφείς επιρροές από την ιταλική αρχιτεκτονική.

Σημείο Θέασης από λόφο της Fourvière Ναός St Jean

Από το σταθμό Vieux Lyon μπορεί κάποιος να πάρει το τελεφερίκ και να ανεβεί το λόφο της Fourvière, ακολουθώντας μία απότομη αλλά μαγευτική διαδρομή. Στο τέλος της βρισκόμαστε πλέον στην κορφή του λόφου, αντικρίζοντας την βασιλική Notre Dame. Χτισμένη το 1872 από λευκό μάρμαρο, η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Παναγία, την προστάτιδα της πόλης. Επιπλέον, διαθέτει έναν εξαιρετικό εσωτερικό χώρο, με εμφανείς τις επιρροές της Βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Πίσω από την εκκλησία βρίσκεται το κεντρικό σημείο θέασης της Λυών, από όπου μπορείτε να απολαύσετε μια εκπληκτική θέα της πόλης. Οι δε ντόπιοι ισχυρίζονται ότι, όταν η ατμόσφαιρα είναι πολύ καθαρή, μπορεί κάποιος να διακρίνει στον ορίζοντα το Mont Blanc. Το μόνο κακό είναι ότι ο χώρος αυτός είναι συχνά γεμάτος με τουρίστες. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και ένα αντίγραφο του πύργου του Άιφελ, κατασκευασμένο το 1894, σύμβολο της έντονης αντιπαράθεσης Λυών και Παρισίου. Σήμερα λειτουργεί αποκλειστικά ως κεραία της τηλεόρασης και είναι κλειστό για το κοινό. Κοιτάζοντας αριστερά από το σημείο θέασης μπορεί κάποιος να διακρίνει τη συνοικία Croix Rousse, που είναι χτισμένη πάνω στον ομώνυμο λόφο. Γνωστή και ως η εργατική συνοικία της Λυών, η Croix Rousse ήταν διάσημη για τις βιοτεχνίες παραγωγής μεταξιού το 19ο αιώνα, όντας το άντρο των περίφημων canuts. Αν επισκεφτείτε την Croix Rousse αξίζει να κάνετε μία βόλτα κατά μήκος της Montée de la Grande Côte στην οποία θα μπορέσετε να δείτε πολλά αναγεννησιακά κτίρια. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται επίσης και το Ρωμαϊκό αμφιθέατρο των Τριών Γαλατών, το οποίο ωστόσο είναι κλειστό στο κοινό και δεν βρίσκεται σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση. Λάβετε επίσης υπόψη πως στην Croix Rousse οι κάτοικοι μιλούν ελάχιστα Αγγλικά.

Είσοδος της Notre Dame

Εσωτερικό Notre Dame

Αμφιθέατρο Τριών Γαλατών

Τα πιο σημαντικά μνημεία της ρωμαϊκής εποχής βρίσκονται πίσω από το λόφο της Fourvière προς την αντίθετη πλευρά από εκείνη που βλέπει προς τα ποτάμια. Το πιο σημαντικό είναι το πανέμορφο ρωμαϊκό θέατρο, ίσως το πιο εντυπωσιακό μνημείο της πόλης. Δίπλα σε αυτό βρίσκεται και το Ωδείο, το οποίο χρονολογείται επίσης τη ρωμαϊκή εποχή. Η είσοδος και στα δύο μνημεία είναι δωρεάν. Δίπλα από το θέατρο βρίσκεται και το Γαλατικό-ρωμαϊκό μουσείο, με πάρα πολλά εκθέματα από την Γαλατική και ρωμαϊκή αρχαιότητα. Μεταξύ αυτών ξεχώρισα το υπέροχο ψηφιδωτό του Ηρακλή καθώς και το άγαλμα της Αρτέμιδος

Ρωμαικό θέατρο Άγαλμα Άρτέμιδος - Γαλατικό και Ρωμαικό Μουσείο

Στο κέντρο της πόλης, μεταξύ των δύο ποταμών, βρίσκεται και η βιομηχανική συνοικία της Confluence. Δεν έχει να επιδείξει κάτι το ουσιαστικό, εκτός από το ομώνυμο μουσείο το οποίο βρίσκεται στο νοτιότατο άκρο της, στο σημείο συνάντησης των δύο ποταμών. Πρόκειται για ένα πολυθεματικό μουσείο, στο εσωτερικό του οποίου μπορείτε να δείτε από σκελετούς μαμούθ και πτεροδάκτυλους, μέχρι μετεωρίτες και φιγούρες Homo Floresiensis, το διάσημο hobbit της Ινδονησίας. Πίσω από το μουσείο της Confluence βρίσκεται και το σημείο συνάντησης των δύο ποταμών, το οποίο αποτελεί χώρο χαλάρωσης για τους κατοίκους της πόλης, γεμάτο κύκνους και άλλα πουλιά.

Μουσείο της Confluence

Από την υπόλοιπη πόλη ξεχωρίζει το πανέμορφο πάρκο Tete d’or το οποίο βρίσκεται βόρεια της Confluence, δίπλα στη συνοικία Presque’ile. Το πάρκο είναι πολύ μεγάλο και εντυπωσιακό. Είναι προσβάσιμο και με τα πόδια, από το κέντρο, αλλά και με το μετρό. Στο εσωτερικό του βρίσκεται ο μοναδικός ζωολογικός κήπος στη Γαλλία στον οποίο η πρόσβαση είναι ελεύθερη, γεμάτος λεοπαρδάλεις, καμηλοπαρδάλεις και φλαμίνγκο. Στο εσωτερικό του βρίσκεται επίσης και ένας καταπληκτικός βοτανικός κήπος. Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό σημείο του είναι η λίμνη με το νησί, χώρος για ρομαντικούς περιπάτους σε μία περιοχή που νιώθεις πως ξεπήδησε μέσα από πίνακες του 19ου αιώνα. Εκτός από το πάρκο Tete d’or αξίζει να επισκεφτείτε και το μουσείο των αδελφών Lumiere. Οι δημιουργοί του κινηματογράφου γεννήθηκαν στη Λυών και το σπίτι στο οποίο μεγάλωσαν είναι σήμερα Μουσείο, γεμάτο μηχανές και άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με την ιστορία της έβδομης τέχνης. Ένα απαραίτητο must για τους φίλους της τελευταίας.

Πάρκο Tete d’or

Νησί στο πάρκο Tete d'or

Καμηλοπαρδάλεις στο Πάρκο Tete d’or

Μουσείο Αδελφών Lumiere

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Το μετρό της Λυών είναι αρκετά διευρυμένο και συνδέει σχεδόν όλα τα σημεία ενδιαφέροντος της πόλης. Οι διαδρομές είναι αρκετά συχνές, ενώ η τιμή του εισιτηρίου είναι 1,8 ευρώ. Τα εισιτήρια μπορείς να τα αγοράσεις από μηχανήματα που βρίσκονται πάντα έξω από το σταθμό. Τα τελευταία δέχονται και κάρτα. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν συχνά μηχανικά προβλήματα στο δίκτυο του μετρό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κάποιες φορές κοσμοσυρροή. Εκτός από το μετρό υπάρχει και το τραμ, το οποίο είναι εξίσου βολικό για τις μετακινήσεις. Καλό θα ήταν επίσης να τσεκάρετε αν υπάρχει κάποια απεργία την ημέρα της επίσκεψης σας. Όσον αφορά τα ταξί, τα τελευταία είναι διαθέσιμα μόνο μέσω τηλεφώνου. Δεν μπορείς να τα σταματήσεις δηλαδή στον δρόμο. Αν θέλετε να ταξιδέψετε εκτός Λυών, τότε η καλύτερη επιλογή είναι το τραίνο. O κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός βρίσκεται στην περιοχή Presque’ile, όπου μπορείτε να αγοράσετε τα εισιτήρια από αυτόματα μηχανήματα. Ο σταθμός είναι γενικά γεμάτος κόσμο και θορυβώδης, αλλά τα δρομολόγια είναι εξαιρετικά ακριβή.

ΦΑΓΗΤΟ

Η Λυών θεωρείται από πολλούς ότι διαθέτει την καλύτερη κουζίνα σε ολόκληρη τη Γαλλία και όχι άδικα. Από τα φαγητά τους ξεχώρισα την περίφημη Salade Lyonnaise, με μπέικον, αυγά και λαχανικά. Εξαιρετικός είναι επίσης και ο κρασάτος κόκορας (coq du vin) καθώς και τα λουκάνικα Andouillette. Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε το περίφημο κόκκινο κρασί Beaujolais, το οποίο παράγεται στην ομώνυμη περιοχή, η οποία βρίσκεται βόρεια της Λυών. Η παραδοσιακή Λυωνέζικη κουζίνα είναι διαθέσιμη στα περίφημα bouchons, οι τιμές των οποίων ωστόσο είναι αρκετά υψηλές.

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΛΥΩΝ

Αν κάποιος επιθυμεί να βγει έξω από την πόλη, τότε οι δύο πιο διάσημοι προορισμοί είναι η Vienne και η Grenoble. Η πρώτη απέχει μόλις τριάντα λεπτά με το τρένο και στο κέντρο της βρίσκεται ένας πανέμορφος ρωμαϊκός ναός, αφιερωμένος στον Αύγουστο και τη Λιβία. Η Grenoble, γνωστή φοιτητούπολη, απέχει περίπου μιάμιση ώρα από τη Λυών. Σε αυτή την πόλη αξίζει να ανεβεί κανείς στο λόφο της Βαστίλλης στον οποίο η πρόσβαση γίνεται μέσω του διάσημου τελεφερίκ της πόλης, τις λεγόμενες bulles ή αλλιώς φυσαλίδες.

Ναός Αυγούστου και Λιβίας στη Vienne

Αρχαίο θέατρο της Vienne

Τελεφερίκ της Grenoble

* Ο Γιάννης Μανωλούδης είναι ξεναγός.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το tempo.gr παρακαλεί του φίλους αναγνώστες του να γράφουν με ελληνικούς και όχι με λατινικούς χαρακτήρες (greeklish), όπως επίσης να αποφεύγουν και την υπερβολική χρήση κεφαλαίων γραμμάτων. Ο χώρος των σχολίων προσφέρεται σε όλους για να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους, χωρίς καμία λογοκρισία από την πλευρά των Διαχειριστών, αρκεί η διατύπωση να βρίσκεται πάντοτε σε κόσμια πλαίσια. Επισημαίνεται ότι όσα σχόλια είναι συκοφαντικά, προσβλητικά, υβριστικά ή περιέχουν προσωπικά δεδομένα, συνδέσμους προς πορνογραφικό υλικό ή κάθε είδους άσεμνο και απαγορευμένο περιεχόμενο, θα διαγράφονται αυτομάτως.


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Περισσότερα Θέματα:

Θα σπάσει ο ΠΑΟΚ το σερί του πρωταθλητή Ολυμπιακού;

Μια καινούργια εποχή έχει ξεκινήσει για τον ΠΑΟΚ από την περυσινή αγωνιστική σεζόν. Κατακτώντας το Κύπελλο, φέτος έχει βάλει πλώρη και για το Πρωτάθλημα! Και ενώ τα παιχνίδια της περιόδου τρέχουν ακόμα, βρίσκεται στην 1η θέση του βαθμολογικού πίνακα της Super League, με την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό να συμπληρώνουν την κορυφαία τριάδα. ΠΑΟΚ,…

Διεθνές συνέδριο: Ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός και η επανεκτίμηση της επιστημονικής γνώσης

Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών ανακοινώνει το δεύτερο διεθνές συνέδριο του ερευνητικού προγράμματος «Science and Orthodoxy around the World» (SOW) που θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Φεβρουαρίου 2018 με θέμα «Ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός και η επανεκτίμηση της επιστημονικής γνώσης» («Orthodox Christianity and…

Πώς μπορεί ένα παιδί να αγαπήσει τον αθλητισμό;

Ο αθλητισμός είναι μία μοναδική εμπειρία που βιώνεται εντελώς διαφορετικά από κάθε άνθρωπο. Η άθληση προσφέρει στο άτομο την ευκαιρία να καλλιεργηθεί σωματικά και ψυχικά, να κοινωνικοποιηθεί και να βελτιώσει τον εαυτό του. Το παιδί ως μία ευαίσθητη ύπαρξη που τώρα ξεκινάει το ταξίδι του στη ζωή, έρχεται κάποτε και αυτό αντιμέτωπο με τον…

Η αντίληψη του χρόνου ανάλογα με την ηλικία του ανθρώπου

Όταν αναπολείτε τις εποχές της νιότης σας, πολύ πιθανόν οι περισσότεροι από εσάς να έχετε την αίσθηση ότι ο χρόνος τότε κυλούσε αρκετά πιο αργά απ’ ότι σήμερα που μεγαλώσατε. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει απασχολήσει την επιστήμη πάρα πολλές φορές και έχουν δοθεί διάφορες ερμηνείες κατά καιρούς.…

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά ανοίγει τις πύλες του στο αθηναϊκό κοινό!

Το ιστορικό αρ νουβό κτήριο της οδού Πινδάρου 6 και Ακαδημίας, στο κέντρο της Αθήνας, στεγάζει από τις 8 Ιανουαρίου 2018 τα εκθέματα ενός μοναδικού Μουσείου που έρχεται να συστηθεί στο αθηναϊκό κοινό και να το μυήσει στα εκπληκτικά τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων. Τα επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής…

Νέες άδειες για καζίνο σε Κρήτη, Μύκονο και Σαντορίνη

Σύμφωνα με σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, το ελληνικό δημόσιο θα παραχωρήσει νέες άδειες λειτουργίας για καζίνο σε τρία νησιά: στη Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Κρήτη. Πιο συγκεκριμένα, προστέθηκαν οι εξής τρεις παράγραφοι στον νόμο 2206 του 1994: «Με απόφαση της ΕΕΕΠ χορηγείται άδεια λειτουργίας καζίνο στην Κρήτη, στη…