Κρόκος Κοζάνης, το «χρυσάφι» της ελληνικής γης

4.5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.50 (8 Ψήφοι)

Κρόκος Κοζάνης

Ο κρόκος Κοζάνης δεν αποτελεί απλά ένα ακόμη νόστιμο μπαχαρικό της αγοράς, αλλά και ένα πολύ σημαντικό όπλο για τη θωράκιση της υγεία μας. Είναι αλήθεια, άλλωστε, ότι φημίζεται για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, λόγω της θεραπευτικής συμβολής του σε πολλές περιπτώσεις. 

Τα θρεπτικά συστατικά του κρόκου είναι η βιταμίνη Β12, η λυκοπίνη, η ζεαξανθίνη, το α-β καροτένιο, ενώ περιέχει επίσης βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο. Τα βασικά του θεραπευτικά συστατικά είναι η πικροκροκίνη και η κροκίνη. 

Το μπαχαρικό αυτό έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για την ανακούφιση του στομαχόπονου, των πεπτικών προβλημάτων και της κατάθλιψης. Μάλιστα, ορισμένες πρόσφατες έρευνες απέδειξαν ότι πράγματι ο κρόκος είναι επιβοηθητικός στην ήπια κατάθλιψη, λόγω της τροποποίησης σεροτονίνης.

Παράλληλα, χάρη στα φυτοχημικά που περιέχει, τα οποία καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες του οργανισμού, έχει αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση. Διαθέτει επίσης ηρεμιστικές ιδιότητες, ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη, ενώ έχει και ευεργετική δράση σε άτομα που πάσχουν από άνοια ή Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη του εργαστήριου Γενικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το γαλλικό Laboratoire de Spectroscopie Biomoléculaire, U.F.R de Pharmacie, έχει και αντικαρκινική δράση. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι κροκίνες που περιέχονται στα στίγματα του κρόκου είναι ασυνήθιστα υδατοδιαλυτά καροτενοειδή, που μπορούν να αναστείλουν τον πολλαπλασιασμό των λευχαιμικών κυττάρων.

Επιπλέον, ο κρόκος έχει αποδειχθεί ότι δρα ενάντια σε ορισμένους τύπους καρκίνου συμπεριλαμβανομένου του νευροβλαστώματος, του καρκίνου του μαστού και του αδενοκαρκινώματος του παχέος εντέρου.

Τα οφέλη της υγείας μας όμως από τον κρόκο δεν σταματούν εδώ, καθώς η κατανάλωσή του εμφανίζει πολλά ακόμη πλεονεκτήματα για τον οργανισμό μας. Πιο συγκεκριμένα, έχει αντιθρομβωτική δράση και μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, ενώ φαίνεται πως βοηθάει σε κρίσεις άσθματος, στο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, στη ναυτία, στις ενοχλήσεις κατά την οδοντοφυΐα, αλλά και στη μείωση της ακμής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την αρχαιότητα του έδιναν και αφροδισιακές ιδιότητες, καθώς τον συνέδεαν με τον έρωτα και τη γονιμότητα. Εκτός αυτού, δεν είναι καθόλου τυχαίο και το γεγονός ότι τον κρόκο χρησιμοποιούσε η Κλεοπάτρα στα καλλυντικά της, αλλά και η γενικότερη εντύπωση που επικρατούσε στα αρχαία χρόνια περί ενός πολύτιμου μπαχαρικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρχαίοι Φοίνικες τον χρησιμοποιούσαν στις προσφορές τους στη θεά Αστάρτη, ο Όμηρος τον αναφέρει στα κείμενά του, ενώ τέλος τον συναντάμε ακόμη και στην Παλαιά Διαθήκη.

Τώρα που γνωρίζετε τα οφέλη του, σας συμβουλεύουμε να τον χρησιμοποιήσετε κι εσείς στα φαγητά, τα γλυκά και τα ροφήματά σας. Μπορείτε π.χ. να προσθέσετε λίγο κρόκο στα κεφτεδάκια, στο χοιρινό, στο χαλβά, στο γαλακτομπούρεκο, στο κέικ, στο τσάι, στη λεμονάδα, στο λικέρ κλπ. Θα σας προσφέρει ένα λεπτό άρωμα, πικάντικη γεύση και ωραίο κιτρινωπό χρώμα.

Αν ο κρόκος είναι σε μορφή σκόνης, πρέπει να προστίθεται στο φαγητό διαλυμένος σε νερό, ενώ τα στίγματα πρέπει να τα μουλιάζουμε σε ένα φλιτζάνι νερό για 1 ώρα πριν το μαγείρεμα και στη συνέχεια να τα προσθέτουμε στο φαγητό (είτε τα στίγματα μαζί με το νερό, είτε το σουρωμένο νερό).

Λόγω της απαιτητικής και χειρωνακτικής διαδικασίας συλλογής και επεξεργασίας του, ο κρόκος είναι το ακριβότερο μπαχαρικό στον κόσμο. Για να αντιληφθείτε τις ώρες εργασίας που απαιτούνται, θα αναφέρουμε απλώς ότι για ένα κιλό αποξηραμένων στιγμάτων του χρειάζονται περίπου 150.000 άνθη κρόκου!

Πέρα από την Κοζάνη, όπου καλλιεργείται εδώ και τριακόσια χρόνια, παράγεται σε μερικές ακόμη χώρες του κόσμου, όπως στην Ισπανία, στο Ιράν, στην Ινδία και στο Μαρόκο. Παρ’ όλα αυτά, ο κρόκος Κοζάνης θεωρείται πως είναι ο καλύτερος από όλων των υπολοίπων χωρών, οπότε σας συμβουλεύουμε να τον προτιμήσετε. Είναι, άλλωστε, και ελληνικό προϊόν!

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.