Το ξέρατε ότι οι ντομάτες δεν πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο;
- tempo team
- ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
Αν και ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι οι ντομάτες πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο, το ψυχρό περιβάλλον τις κάνει άνοστες και λιγότερο ζουμερές, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Όπως λέει ο Χάρολντ Μακ Γκι, που είναι αναλυτής της «επιστήμης της κουζίνας» των «New York Times» και συγγραφέας σχετικών βιβλίων, «η μυρωδάτη, γήινη γεύση της τομάτας είναι το αποτέλεσμα μιας αντίδρασης ενζύμων η οποία παράγει θειώδεις αρωματικές ενώσεις. Το ψυχρό κλίμα του ψυγείου εμποδίζει τη δράση αυτών των ενζύμων με αποτέλεσμα οι τομάτες σταδιακά να χάνουν τη γεύση τους».
Παρόμοια είναι και τα συμπεράσματα της Κατρίν Ρενάρ από το Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικής Ερευνας της Γαλλίας, καθώς υποστήριξε ότι «η μέση θερμοκρασία ενός οικιακού ψυγείου είναι περίπου 4,4 βαθμοί Κελσίου, όμως οι μελέτες μας έχουν δείξει ότι οι τομάτες δεν αντεπεξέρχονται καλά σε θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών Κελσίου». Το ψυχρό περιβάλλον δεν προκαλεί μεταβολές στην περιεκτικότητα της ντομάτας σε σάκχαρα ή στην οξύτητά της, αλλά κάνει τη σάρκα της κοκκώδη και λιγότερο ζουμερή, τόνισε.
Σύμφωνα με την κυρία Ρενάρ, θα πρέπει να φυλάσσουμε τις ντομάτες μας σε ένα δροσερό και φωτεινό σημείο στον πάγκο της κουζίνας, όπου μπορούν να διατηρηθούν για μια βδομάδα περίπου.