Η καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
- tempo team
- ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
Θα χρειαστούμε:
Για το σιρόπι:
Πώς το κάνουμε:
Αφού κοσκινίσουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Στη συνέχεια, διαλύουμε την σόδα στον χυμό και την προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα, ρίχνουμε επίσης το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά.
Η ζύμη μας πρέπει να γίνει λαδερή και απαλή. Μόλις είναι έτοιμη, παίρνουμε λίγη ποσότητα (σε μέγεθος καρυδιού) και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα, τα οποία τοποθετούμε σε λαμαρίνες.
Κάνουμε σχέδια με ένα πιρούνι στην επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
Βάζουμε τώρα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Αφήνουμε για 3 λεπτά ακόμα, ξαφρίζουμε και κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στο 1.
Τέλος, βουτάμε στο σιρόπι τα μελομακάρονα από κάθε πλευρά για περίπου 20 δευτερόλεπτα και πασπαλίζουμε από πάνω με φιστίκι ή καρύδι.