Κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες: Ποιο γλυκό έχει περισσότερες θερμίδες;

3.8333333333333 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 3.83 (6 Ψήφοι)

Κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες: Ποιο γλυκό έχει περισσότερες θερμίδες;

Όσο κι αν προσπαθούμε κάθε χρόνο, οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να αντισταθούμε στα λαχταριστά γλυκά που κάνουν την εμφάνισή τους τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Κακά τα ψέματα, αν δεν φας λίγα μελομακάρονα, καμιά δίπλα και λίγη βασιλόπιτα, πώς θα πάρεις κάτι από τη γλύκα των γιορτών;

Το κακό της υπόθεσης όμως είναι ότι όλοι αυτοί οι γλυκύτατοι πειρασμοί είναι δυστυχώς πλούσιοι σε χοληστερίνη και θερμίδες, πράγμα όχι πολύ καλό για την υγεία και τα κιλά μας. Τι πρέπει να κάνουμε; Δεν χρειάζεται βέβαια να τα στερηθούμε γι’ αυτό το λόγο, αλλά μπορούμε να βάλουμε ένα όριο στην κατανάλωσή τους.

Για παράδειγμα, θα ήταν καλό να τρώμε με μέτρο και όχι να υπερβάλουμε. Μπορούμε να καταναλώνουμε μικρές ποσότητες απ’ όλα και όχι κάθε μέρα, όπως κάνουν ορισμένοι. Γιατί εντάξει να καταναλώνουμε ανήμερα των γιορτών, αλλά όταν τσιμπάμε καθημερινά δυο-τρία μελομακάρονα και κουραμπιέδες κάθε μέρα, τότε λογικό είναι να κάνουμε ζημιά στον οργανισμό μας.

Από κει και πέρα, μια ακόμα καλή ιδέα είναι ειδικά αυτές τις ημέρες να ασκούμαστε ή να περπατάμε λίγο παραπάνω για να κάψουμε τις παραπανήσιες θερμίδες. Με αυτό τον τρόπο, ούτε θα στερηθούμε απολαύσεις, ούτε θα αναθεματίζουμε μετά τις γιορτές και θα στεναχωριόμαστε για τα κιλά που πήραμε.

Ρίξτε τώρα μια ματιά πιο κάτω στις θερμίδες που κρύβουν τα πιο αγαπημένα γιορτινά γλυκάκια, με στοιχεία από το Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας.

Κουραμπιέδες

Οι κουραμπιέδες έχουν ως βασικά συστατικά τους το βούτυρο, τη ζάχαρη και τα αμύγδαλα. Λόγω του γεγονότος ότι φτιάχνονται με βούτυρο, προκαλούν χοληστερίνη και φυσικά έχουν πολλές θερμίδες. Περιέχουν 463 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, ενώ ένα τεμάχιο 40 γραμμαρίων διαθέτει περίπου 186 θερμίδες.

Μελομακάρονα

Τα βασικά συστατικά για τα μελομακάρονα είναι σιμιγδάλι, ζάχαρη, καρύδια, μέλι και κανέλα. Περιέχουν 365 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, ενώ ένα τεμάχιο 40 γραμμαρίων διαθέτει περίπου 146 θερμίδες.

Δίπλες

Τα βασικά συστατικά από τα οποία αποτελούνται οι δίπλες είναι αυγά, ζάχαρη, μέλι, καρύδια και κανέλα. Τα αυγά που περιέχουν είναι πηγή θερμίδων και χοληστερίνης, αλλά διαθέτουν αναλογικά λιγότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα χριστουγεννιάτικα γλυκά. Πιο συγκεκριμένα, οι δίπλες περιέχουν 289 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, ενώ σε ένα τεμάχιο 40 γραμμαρίων αντιστοιχούν κατά προσέγγιση 116 θερμίδες.

Βασιλόπιτα τσουρέκι

Τα βασικά συστατικά αυτής της βασιλόπιτας είναι μαγιά, μαστίχα, ζάχαρη, βούτυρο και αυγά. Είναι φυσικά εστία χοληστερίνης αφού περιέχει βούτυρο και αυγά, αλλά διαθέτει επίσης και αρκετές θερμίδες. Πιο ειδικά, τα 100 γραμμάρια διαθέτουν 386 θερμίδες, ενώ ένα κομμάτι 50 γραμμαρίων περιέχει 193 θερμίδες.

Βασιλόπιτα κέικ

Η βασιλόπιτα κέικ έχει ως βασικά της συστατικά τα αυγά, το βούτυρο, τη ζάχαρη και τα καρύδια.  Είναι επίσης πηγή χοληστερίνης και περιέχει 376 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, ενώ σε 75 γραμμάρια κρύβονται 282 θερμίδες

Μπακλαβάς

Αυτό το πολύ ωραίο γλυκό περιέχει ξηρούς καρπούς και βούτυρο, άρα αποτελεί πηγή χοληστερίνης και διαθέτει μάλιστα πολλές θερμίδες. Πιο συγκεκριμένα, κάθε κομμάτι 100 γραμμαρίων κρύβει 386 θερμίδες.

Εκμέκ

Το εκμέκ έχει ως βασικά συστατικά του το φύλλο από κανταΐφι και τη σαντιγί. Οι θερμίδες που αναλογούν σε κάθε κομμάτι 100 γραμμαρίων είναι περίπου 225.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.