Η νηστεία και το πραγματικό νόημά της

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (2 Ψήφοι)

nistisima_82933454Βρισκόμαστε σχεδόν ένα μήνα πριν το Πάσχα, στην σαρακοστή, την σαρανταήμερη δηλαδή νηστεία που προηγείται της Ανάστασης. Η νηστεία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της θρησκείας και όταν την αναφέρουμε αυτό ακριβώς εννοούμε, ότι πλησιάζει μια μεγάλη γιορτή. Η νηστεία είναι  συνήθως ηθελημένη, αν και μπορεί να είναι και το αντίθετο. Επιβεβλημένη συνήθως είναι από τους καλόγερους στα κοινόβια των μοναστηριών, ή μπορεί να είναι και λόγω φτώχειας (ασιτία).

Η νηστεία είναι σύνθετη λέξη και αποτελείται από το στερητικό «νη» και το «εσθίω», που σημαίνει οικειοθελής αποχή από το φαγητό. Έχει τις ρίζες της στα βάθη των αιώνων και συνήθως είχε χαρακτήρα θρησκευτικό, ως βασικός δρόμος εξαγνισμού στην προσέγγιση με τον Θεό αλλά και για λόγους υγιεινής, ενώ συναντάται σχεδόν σε όλους τους λαούς της γης. Στην αρχαία Αίγυπτο νήστευαν, ιδιαίτερα στις λατρευτικές γιορτές προς τιμήν της Ίσιδας και από εκεί την πήραν οι Εβραίοι αλλά και εμείς.

Οι Έλληνες προηγούμενα δεν νήστευαν, ίσως γιατί η διατροφή τους πάντα ήτανε πολύ λιτή. Νήστευαν μόνο οι συμμετέχοντες στις διάφορες τελετές και οι αρχηγοί όταν προετοιμάζονταν για τις διάφορες εκστρατείες, ώστε να έχουν την εύνοια των Θεών. Στη χριστιανική θρησκεία πρώτος έδωσε το παράδειγμα ο Χριστός με την νηστεία του στην έρημο πριν να βαπτισθεί. Γενικά η νηστεία ήταν και είναι στη συνείδηση των ανθρώπων ο μοναδικός και σίγουρος τρόπος κάθαρσης και εξιλέωσης.

Στην σημερινή εποχή οι διατροφικές μας συνήθειές έχουν αλλάξει. Υπάρχει ευμάρεια αγαθών και πλήθος επιλογών, κάτι που έχει ως συνέπεια η κοινωνία μας να δίνει μεγάλη σημασία στην επιστημονική θωράκιση της υγείας των πολιτών. Βλέπουμε λοιπόν, ότι και επιστημονικά πλέον τεκμηριώνεται η ανάγκη της ελεγχόμενης διατροφής, σαν μέτρο πρόληψης διάφορων καρδιαγγειακών κυρίως νοσημάτων, αλλά και κατά της παχυσαρκίας. Σήμερα πάρα πολλοί επιστήμονες παγκόσμια ασχολούνται με την υγιεινή διατροφή, αλλά και όλος σχεδόν ο κόσμος ασχολείται μ’ αυτό.

Ουσιαστικά, πρέπει να παραδεχθούμε πως οι αρχαίοι μας πρόγονοι είχαν διαπιστώσει ότι η χωρίς όρια κατανάλωση τροφίμων είναι πηγή προβλημάτων υγείας. Δεν είναι τυχαία λοιπόν η σύνδεση της νηστείας με την θρησκεία, καθώς έγινε φανερό από πολύ παλιά πως ο μόνος τρόπος να χαλιναγωγηθεί η λαιμαργία του ανθρώπου, και σοφά, ήταν ο φόβος στον Θεό. Έτσι η σύνδεση του φαγητού με τον εξαγνισμό της ψυχής, ήταν μια επιβεβλημένη, χωρίς να είναι υποχρεωτική, πράξη σωτηρίας. Αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα, σχεδόν χωρίς καμιά σημαντική διαφοροποίηση!

Δημήτρης Περτέσης

Εργάτης του κόσμου, από συνήθεια σκεπτόμενος. Δεν ξέρω γιατί αποτυπώνω τις σκέψεις μου στο χαρτί, ίσως για να βρω συνοδοιπόρους, ή για να πάει η σκέψη μου πιο πέρα. Μπορεί γιατί έχω κάτι να πω, ή ακόμη μπορεί να μην και έχω τίποτα καλύτερο να κάνω, όμως το πιο σίγουρο γιατί είναι βαθιά μέσα μου χαραγμένο, πως ο λόγος είναι το πιο δυνατό όπλο του πολιτισμού, είναι ο άνθρωπος και 'γω απλά νομίζω πως είμαι αυτό...

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.