Πώς να εντοπίσετε τις φοβίες σας και να απαλλαγείτε από αυτές

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.56 (9 Ψήφοι)

Πώς να εντοπίσετε τις φοβίες σας και να απαλλαγείτε από αυτές

Ο φόβος είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα που προκαλείται εξαιτίας κάποιας υπαρκτής ή αόρατης απειλής και αποτελεί μια απολύτως φυσιολογική αμυντική αντίδραση του οργανισμού, ο οποίος επιχειρεί σε μια δεδομένη στιγμή να προστατευθεί.

Πρόκειται για έναν ιδιαιτέρως χρήσιμο «μηχανισμό επιβίωσης», που μας βοηθά να αντιληφθούμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν, υψώνοντας ασπίδα προστασίας και σώζοντας τον εαυτό μας ή τους άλλους.

Εντούτοις, αν και ο φόβος είναι μέρος της ζωής μας και άρα κάτι φυσιολογικό, στην περίπτωση της φοβίας δεν ισχύει το ίδιο. Κι αυτό διότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια υπερβολική αντίδραση φόβου, η οποία είναι αφενός υποκειμενική και αφετέρου δυσανάλογη με τον κίνδυνο που θεωρούμε ότι μας απειλεί. Η φοβία δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας χρόνιος φόβος που συνήθως δεν βασίζεται σε πραγματικό γεγονός.

Στην πραγματικότητα, δεν υφίσταται αντικειμενικός κίνδυνος κατά της ζωής μας, αλλά εμείς αντιδρούμε σαν αυτή να απειλείται. Εγκλωβιζόμαστε έτσι σε μια υπερβολική κατάσταση παθολογικού άγχους, το οποίο κάνει την εμφάνισή του εξαιτίας συγκεκριμένων περιστάσεων ή αντικειμένων.

Η φοβία μας βέβαια δεν οφείλεται σε αυτές καθαυτές τις περιστάσεις ή τα αντικείμενα, αλλά στον τρόπο που εμείς σκεφτόμαστε και αντιδρούμε απέναντι σε μια οποιαδήποτε τέτοια κατάσταση. Κάτι βέβαια που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά μας, καθώς αναγκαζόμαστε να αποφεύγουμε δραστηριότητες που άλλοτε μας προκαλούσαν ευχαρίστηση.

Ταυτόχρονα, επηρεάζονται σημαντικά και οι διαπροσωπικές μας σχέσεις, αφού οι φοβίες μας μπορούν πολλές φορές να μας οδηγήσουν σε απομόνωση, στην προσπάθειά μας να μην εκδηλώσουμε τις ευάλωτες πλευρές μας στους γύρω μας. Μάλιστα, συχνά ενεργοποιούνται συναισθήματα ντροπής, θυμού ή απόγνωσης, καθώς είμαστε σε θέση να συγκρίνουμε τον εαυτό μας σήμερα σε σχέση με την περίοδο που δεν αντιμετωπίζαμε κανένα πρόβλημα φοβίας.

Αν διαθέτουμε κάποιου είδους φοβία, θα το αντιληφθούμε καταρχάς από τον έντονο και υπερβολικό φόβο που νιώθουμε όταν βιώνουμε ή αναμένουμε μια συγκεκριμένη κατάσταση, ή όταν αντικρίζουμε ένα έμψυχο ή ένα άψυχο αντικείμενο, όπως π.χ. αράχνες.

Εξαιτίας του ιδιαιτέρως υπερβολικού άγχους μας το οποίο προκαλείται από το φοβογόνο ερέθισμα, είναι πιθανό να πάθουμε ακόμα και κρίση πανικού. Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθειά μας να αποφύγουμε την απειλή, δυσχεραίνει τη λειτουργικότητά μας σε ουκ ολίγους τομείς της ζωής μας.

Αν βιώνουμε τον εν λόγω φόβο για τουλάχιστον έξι συνεχόμενους μήνες, τότε μπορούμε να πιθανολογήσουμε ότι ενδεχομένως πάσχουμε από κάποια φοβία.

Η πηγή του κακού ίσως βρίσκεται σε μια τραυματική εμπειρία, σε κάποια ανασφάλεια που έχουμε, ή και σε εσωτερικές αναζητήσεις μας. Είναι αλήθεια ότι αντιλαμβανόμαστε πολλές φορές πως ο φόβος μας είναι υπερβολικός ή εντελώς παράλογος, αλλά νιώθουμε ανίκανοι να του αντισταθούμε.

Αν περάσει ένα σεβαστό χρονικό διάστημα και διαπιστώσουμε ότι η κατάστασή μας δεν βελτιώνεται και ότι η ζωή μας έχει πάρει την κάτω βόλτα, τότε ίσως έχει φθάσει η ώρα να ζητήσουμε τη συμβουλή ενός επαγγελματία ψυχοθεραπευτή. Δεν πρέπει, ωστόσο, να αδρανήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα διότι υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο της μετεξέλιξης μιας φοβίας σε χρόνια διαταραχή, με ό,τι δυσάρεστο αυτό συνεπάγεται.

Ο ειδικός θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε δραστικά τη φοβία μας και να την καταπολεμήσουμε, ενώ μπορεί σε κάποιες σοβαρές περιπτώσεις, όπως είναι η αγοραφοβία, να μας συστήσει συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή.

Μετά τη θεραπεία, θα απαλλαχθούμε από το άγχος και θα ανακτήσουμε τον έλεγχο του εαυτού μας. Η ζωή μας θα επιστρέψει στην κανονικότητα και θα μπορούμε πλέον να γευτούμε όλες εκείνες τις χαρές που στερηθήκαμε εξαιτίας του φόβου.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.