Χριστούγεννα και κατάθλιψη

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (6 Ψήφοι)

Χριστούγεννα και κατάθλιψη

Τα Χριστούγεννα σηματοδοτούν τον ερχομό του νέου έτους, είναι μία σπουδαία γιορτή της Χριστιανοσύνης η οποία κάθε χρόνο φέρνει δώρα, πολύχρωμα φωτάκια σε δρόμους, επισκέψεις σε συγγενείς και φωτεινούς δρόμους γεμάτα στολίδια και λαμπάκια. Όμως αυτή είναι η θετική όψη των Χριστουγέννων, υπάρχει και η άλλη τους πλευρά.

Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης και μελαγχολίας τις γιορτινές αυτές ημέρες. Ποιοι θα μπορούσαν, άραγε, να είναι οι λόγοι που άνθρωποι εμφανίζουν καταθλιπτικά συμπτώματα και υποτονική διάθεση;

Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας νοιώθουν να μεγαλώνουν ένα χρόνο περισσότερο και αρχίζουν να συνειδητοποιούν περισσότερο τη θνητότητά τους.

Τα Χριστούγεννα και γενικότερα όλες οι εορτές, μας θυμίζουν περισσότερο απώλειες αγαπημένων προσώπων και φέρνουν ξανά στη μνήμη μας όμορφες στιγμές με ανθρώπους που δεν είναι πια δίπλα μας.

Άνθρωποι που είναι μόνοι τους αισθάνονται το αίσθημα της μοναξιάς να εντείνεται ακόμα περισσότερο, μιας και τα Χριστούγεννα είναι μία γιορτή που την περνούν οι περισσότεροι οικογενειακά. Πολλοί άνθρωποι νοιώθουν ακόμα πιο έντονο το αίσθημα της μοναξιάς, ακριβώς επειδή βλέπουν γύρω τους ανθρώπους που γιορτάζουν μαζί , έχουν παρέα και μοιράζονται τη χαρά τους.

Πολλοί άνθρωποι, ειδικά στην εποχή μας, νοιώθουν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν να είναι σοβαρές, μιας και οι γιορτές απαιτούν και αυτές οικογενειακές συναθροίσεις, τραπέζια, δώρα τα οποία πολλές φορές είναι και πολυδάπανα.

Δεν είναι λοιπόν τόσο περίεργο που τόσοι συνάνθρωποί μας βιώνουν άσχημα συναισθήματα την περίοδο των γιορτών. Τι θα μπορούσε όμως να ανακουφίσει την ψυχή κάποιου από τα καταθλιπτικά συμπτώματα τις περιόδους των γιορτών; 

Υπάρχουν λύσεις οι οποίες μπορούν να ηρεμήσουν την ψυχή κάποιου από τον καταιγισμό των αρνητικών σκέψεων. Η περίοδος των γιορτών μπορεί να είναι μία καλή ευκαιρία για να έρθουμε πιο κοντά με φίλους ή ανθρώπους του οικογενειακού μας κύκλου με τους οποίους να είχε ψυχρανθεί η σχέση μας για πολλούς και διάφορους λόγους.

Η περίοδος των γιορτών είναι επίσης μία ευκαιρία να συμμετέχουμε σε πολλές εκδηλώσεις που θα είναι το έναυσμα για τη δημιουργία μίας ακόμα πιο έντονης κοινωνικής ζωής, κάτι που είναι αναγκαίο σε πιο μοναχικά άτομα. Ειδικά σε μία περίοδο που υπάρχει παύση σε πολλές εργασιακές υποχρεώσεις, το άτομο μπορεί να ξεκουραστεί τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά και να ανακτήσει τις δυνάμεις του.

Επίσης, τις ημέρες των Χριστουγέννων, οι δήμοι κάθε περιοχής διοργανώνουν κοινωνικές εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, στις οποίες άνθρωποι με οικονομικά προβλήματα ή κοινωνική απομόνωση, μπορούν να παρακολουθούν αφιλοκερδώς και να έρθουν σε επαφή και με καινούργιους ανθρώπους, δημιουργώντας νέες σχέσεις.

Είναι παρά πολύ σημαντικό επίσης να τονιστεί η αξία της ανθρωπιάς και της υποστήριξης σε ανθρώπους με προβλήματα υγείας που είναι μόνοι ή έχουν ανάγκη παρέα και συντροφιά. Είναι πολύ σημαντικό για έναν άνθρωπου που βιώνει τη θλίψη των γιορτών να προσπαθεί να αποβάλλει τις αρνητικές σκέψεις και να προσπαθήσει να βρει την αισιοδοξία στις γιορτές αυτές και την ομορφιά των ημερών αυτών.

Καλά Χριστούγεννα να έχουμε!

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.