Πώς να αντιμετωπίσω μία αρνητική συμπεριφορά;

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (7 Ψήφοι)

Πώς να αντιμετωπίσω μία αρνητική συμπεριφορά;

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε τα θετικά και τα αρνητικά μας στοιχεία. Υπάρχουν όμως και άτομα τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολα στην επικοινωνία και χαρακτηρίζονται από αγένεια, έλλειψη σεβασμού ή κακή συμπεριφορά σε μεγαλύτερο βαθμό από όσο θα έπρεπε.

Ποια η δική μας συμπεριφορά απέναντι σε έναν τέτοιο άνθρωπο όταν καλούμαστε, λόγω μίας κατάστασης, να συνεργαστούμε ή να ζήσουμε μαζί του;

- Αν ένα άτομο είναι εξαιρετικά αρνητικό ή αγενές, ας προσπαθούμε -στο βαθμό βέβαια που αυτό είναι εφικτό- να συνεργαζόμαστε μαζί σε έναν τυπικό βαθμό, χωρίς να αποκτάμε περισσότερη προσωπική οικειότητα.

- Μπορούμε να εκφράσουμε ανοιχτά στο άτομο αυτό την ενόχληση ή την ανησυχία μας. Ο διάλογος όταν είναι αληθινός και υγιής, βοηθάει κάθε σχέση να ωριμάσει και επιλύει περισσότερα προβλήματα από όσο μπορεί κάποιος να φανταστεί. Αν μία κατάσταση της ζωής μας υποχρεώνει να συνεργαστούμε με έναν αρνητικό άνθρωπο, τότε ας είμαστε ειλικρινείς. 

- Με το να μην παίρνουμε μία αγενή στάση ως προσωπική προσβολή. Αν ένας άνθρωπος μας συμπεριφερθεί με αγενή τρόπο αυτό δε σημαίνει ότι η προσβολή πήγαινε πραγματικά στο να βλάψει ή να μειώσει εμάς. Πάρτε παράδειγμα έναν αγενή οδηγό ο οποίος μπορεί να μας μιλήσει άσχημα, επειδή αγχώθηκε μήπως και καθυστερήσει στη δουλειά του ή μία συνεργάτιδα που μπορεί να είναι αγχωμένη επειδή η μητέρα της είναι σοβαρά άρρωστη και μέσα στον πανικό της να ήταν  αγενής ή να μας συμπεριφέρθηκε άσχημα. Όλοι οι άνθρωποι, αργά η γρήγορα, κάτω από έναν επίπονο συναισθηματικό πόνο ή μία αγχωτική κατάσταση, μπορούμε να μην είμαστε τόσο ευγενικοί με τους άλλους. Αν και εμείς απολογηθήκαμε ή απαιτήσαμε κατανόηση, ας τη δίνουμε και εμείς προς τους άλλους. Αν αντικαταστήσουμε την έντονη κατάκριση με τη συμπόνια, τότε θα βγούμε και πιο κερδισμένοι και πιο ανθρώπινοι. Ας μην παίρνουμε τα πάντα προσωπικά, διότι ένας αγενής ή κακότροπος άνθρωπος επιπλέον δε φέρεται σε εμάς με άσχημο επειδή εμείς τον βλάψαμε ή ήμασταν σε κάτι λιγότεροι, αλλά γιατί το συγκεκριμένο άτομο μπορεί απλά να συμπεριφέρεται έτσι και να αντιμετώπισε με τον ίδιο τρόπο και άλλους ανθρώπους πριν από εμάς. Ας μην ανοίγουμε πληγές πάνω σε πληγές.

- Οι αρνητικοί άνθρωποι είναι μία καλή ευκαιρία για να μάθουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Το να βλέπουμε μία συμπεριφορά που δε μας αρέσει ή τη θεωρούμε κακή μπορεί να είναι το έναυσμα στο να μην την υιοθετήσουμε ούτε και εμείς. Ας δούμε τα αρνητικά άτομα ως μία εμπειρία και ευλογία και όχι ως κακοτυχία.

Ας προστατεύσουμε τον εαυτό μας από την επικίνδυνη τοξικότητα η οποία θέλει και προσπαθεί με κάθε τρόπο να δηλητηριάζει και τις δικές μας ψυχές.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.