Η σιωπή αποτελεί το «φάρμακο» της ψυχικής υγείας μας

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (9 Ψήφοι)

Η σιωπή αποτελεί το «φάρμακο» της ψυχικής υγείας μας

Μερικά πολύ απλά πράγματα είναι πιο σημαντικά για την ψυχική μας υγεία απ’ όσο ενδεχομένως πιστεύαμε. Όπως, για παράδειγμα, η σιωπή.

Σύμφωνα με ολοένα και περισσότερες επιστημονικές μελέτες που πραγματοποιούνται, η σιωπή αποτελεί πολύτιμο αγαθό για τον άνθρωπο, που ισοδυναμεί με… χρυσό.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Brain, Structure and Function», η σιωπή είναι το καλύτερο τονωτικό για την καλή εγκεφαλική λειτουργία, αλλά και κυρίως για την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων.

Όπως προέκυψε από σχετικά πειράματα σε τρωκτικά, δύο ώρες απόλυτης ησυχίας αρκούν για την ανάπτυξη νέων κυττάρων στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, που αποτελεί μια περιοχή η οποία σχετίζεται με τη μνήμη, τη μάθηση και τα συναισθήματα.

Παράλληλα, η σιωπή αυξάνει την ενσυναίσθηση, δηλαδή τη συναισθηματική ταύτιση με ένα άλλο άτομο και την κατανόηση της συμπεριφοράς του. Με την ενσυναίσθηση μπορεί κανείς να αντιληφθεί πώς νιώθει ο άλλος, πώς σκέφτεται, σε τι κατάσταση βρίσκεται και ποια είναι τα κίνητρά του. Μπορεί ουσιαστικά να δει τον κόσμο μέσα από τα μάτια του, να τον νοιώσει, και να μην σκέφτεται μόνο τον εαυτό του.

Μια από τις περιοχές του εγκεφάλου που έχει σχέση με την ενσυναίσθηση είναι αυτή της εγκεφαλικής έλικας. Όταν αυτή δεν λειτουργεί σωστά ή σε περιπτώσεις που πρέπει να πάρουμε πολύ γρήγορες αποφάσεις, μειώνεται σημαντικά η ικανότητα εκτέλεσης πράξεων με ενσυναίσθηση. Σύμφωνα με την έρευνα, η σιωπή βοηθάει την έλικα να ξεκουραστεί και να επανενεργοποιηθεί.

Επίσης, η σιωπή συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση του εαυτού μας, καθώς το συνειδητό μέρος του εγκεφάλου μπορεί ευκολότερα να επεξεργαστεί την εσωτερική και εξωτερική πληροφορία. Έτσι, μας δίνει τη δυνατότητα να ερμηνεύσουμε πιο σωστά τον εαυτό μας και τη θέση μας στον κόσμο.

Η σιωπή αποτελεί το καλύτερο φάρμακο για το στρες και την ένταση, εν αντιθέσει με τον θόρυβο που έχει αρνητικά αποτελέσματα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα ηχητικά σήματα περνούν από το αυτί και φθάνουν στον εγκέφαλο ως ηλεκτρικά σήματα, κάτι που επηρεάζει το σώμα ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο θόρυβος του περιβάλλοντός μας είναι πιθανό να δημιουργεί στρες όλη την ώρα, ακόμα και αν δεν το αντιλαμβανόμαστε.

Ολοκληρώνοντας, αξίζει να σημειώσουμε ότι, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα όσον αφορά τις μεταβολές στην αρτηριακή πίεση και την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, μόλις δύο λεπτά απόλυτης σιωπής φαίνεται πως ωφελούν πολύ περισσότερο από την ακρόαση χαλαρωτικής μουσικής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.