Τελικά να πάω στον ψυχολόγο ή να μιλήσω στους φίλους μου;

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (7 Ψήφοι)

Τελικά να πάω στον ψυχολόγο ή να μιλήσω στους φίλους μου;

Είναι διάχυτη η αντίληψη πως όταν κάποιος έχει φίλους και συγγενείς αξιόπιστους, δε χρειάζεται να απευθυνθεί σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας γιατί αυτό θα είναι χαμένος χρόνος. Δεν είναι καθόλου σπάνια βέβαια και η περίπτωση εκείνη στην οποία πολλοί θεωρούν τους ειδικούς ψυχικής υγείας «τρελογιατρούς», «κομπογιαννίτες», «ψεύτες» και άλλες πολλές κατηγορίες.

Ποια είναι τελικά η αλήθεια; Ο ειδικός ψυχικής υγείας οφείλει από την Επιστήμη του την ίδια να σε κατατοπίσει και να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις το όποιο ψυχικό τέλμα στο οποίο έχεις βρεθεί. Το κύριο γνώρισμα του ψυχολόγου είναι να σου λέει την αλήθεια δίχως να παρασύρεται από δικές του προκαταλήψεις, νοοτροπίες και αντιλήψεις.

Αξίζει να αναρωτηθεί κάποιος: Όσο και να με αγαπάει ο φίλος ή ο συγγενής μου, πώς γνωρίζω πως είναι πάντοτε κατηρτισμένος στο να με βοηθήσει να επιλύσω το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκομαι; Πώς είμαι τόσο σίγουρος ότι δε θα με κρίνει με βάση τα δικά του βιώματα, προκαταλήψεις, ζήλια, έλλειψη γνώσης ή αμάθεια; Πώς είμαι τόσο βέβαιος πως εκείνος δεν υπάρχει περίπτωση να του ξεφύγει κάτι από όσο του έχω εκμυστηρευτεί σε τρίτους;

Ο ειδικός ψυχικής υγείας από την άλλη, έχει σπουδάσει το αντικείμενο στο οποίο εμείς έχουμε εσωτερικά κενά. Έχει σπουδάσει χρόνια, έχει αφιερώσει χρόνια μελέτης στο να μπορέσει να μας βοηθήσει να απελευθερωθούμε από τα αρνητικά μας συναισθήματα. Όσο δύσκολο και αν είναι να το πιστέψει κάποιος, δεν μπορείς να ξεπεράσεις μία τραυματική σχέση, τα προβλήματα της αυτοεκτίμησης, μία απιστία ή σκέψεις αρνητικές αν δεν επισκεφτείς έναν ειδικό, όσους φίλους και αν έχεις πάντα στο πλευρό σου.

Έχει επικρατήσει δυστυχώς η αντίληψη πως οι γιατροί της ψυχικής υγείας κοστίζουν ακριβά. Ωστόσο, ακόμα και αν κάποιος έχει οικονομικές δυσκολίες, υπάρχουν ψυχολόγοι για συνεδρίες στο δήμο ή σε διάφορα νοσοκομεία.

Ας ελπίσουμε η ελληνική κοινωνία να απαγκιστρωθεί από το στερεότυπο του «τρελογιατρού» και να ενθαρρύνει ανθρώπους οι οποίοι βιώνουν ψυχικά τέλματα να απευθύνονται σε αυτούς.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.