Όχι στο αυτομαστίγωμα

2.9607843137255 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 2.96 (51 Ψήφοι)

Όχι στο αυτομαστίγωμα

Σε κάποιες περιστάσεις στη ζωή μας στην προσπάθειά μας να κάνουμε αυτοκριτική για κάτι που κάναμε λάθος, περνάμε στο άλλο άκρο και γινόμαστε ο χειρότερος εχθρός του εαυτού μας.

Λανθασμένα θεωρούμε  ότι είμαστε υπεύθυνα άτομα αν πούμε «εγώ φταίω για όλα». Διογκώνουμε κάθε αρνητική εμπειρία, κάνουμε βουτιές στην ντροπή και την επίκριση, νομίζοντας ότι αναλαμβάνουμε την ευθύνη, ότι δουλεύουμε με τα συναισθήματά μας.

Στην πραγματικότητα το μόνο που καταφέρνουμε είναι να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση του θύματος.

Από την άλλη με τους φίλους μας είμαστε υποστηρικτικοί και συμπονετικοί. Δεν λέμε «εσύ φταις για όλα», αλλά λέμε «κανείς δεν είναι τέλειος», «την επόμενη φορά θα τα καταφέρεις».

Το να στρεφόμαστε στον εαυτό μας με μια αρνητική προκατάληψη σχεδόν ενστικτωδώς δεν βοηθάει. Το να πιστεύουμε ότι φταίμε, ότι υπήρχε ο σωστός τρόπος και εμείς επιλέξαμε τον λάθος δεν βοηθάει. Είναι μια ακόμη δυσλειτουργική πεποίθηση.

Στην πραγματικότητα η συνεχής απαιτητικότητα και το αυτομαστίγωμα λειτουργούν υπονομευτικά για τον εαυτό μας. Σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι δημιουργούνται καταστροφικά αποτελέσματα, όπως συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης, κατάχρησης ουσιών, μείωση κινήτρων, απορρόφηση από την αποτυχία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες είμαστε εξελικτικά προδιατεθειμένοι  να υπεραναλύουμε  τις αποτυχίες μας, γεγονός που έχει αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Ωστόσο αυτό αλλάζει. Απαιτεί προσπάθεια αλλά αλλάζει. Και πρέπει να αλλάξει, πρέπει ο επικριτικός γονιός μέσα μας να ησυχάσει αν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί, να πετύχουμε τους στόχους μας και να ξεφύγουμε από την εμμονή του αυτομαστιγώματος.

Αρκεί  να κατανοήσουμε ότι πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Να εξετάσουμε με το πνεύμα του μαθητή την αρνητική εμπειρία. Να δούμε τι συνέβη, τι θέλουμε, τι μπορούμε να μάθουμε, ποιο είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε, ποιες επιλογές υπάρχουν.

Βοηθάει να σκεφτούμε πως βρισκόμαστε σε μια στιγμή  που πρέπει κάτι να μάθουμε, μπορεί  με σκληρό τρόπο. Να τοποθετήσουμε τον εαυτό μας σε ένα σημείο με καλή ορατότητα. Να μπορέσουμε να διακρίνουμε ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει  σωστός και  λάθος τρόπος. Υπάρχουν άπειροι τρόποι, άπειρες επιλογές, άπειρες ευκαιρίες.

Βοηθάει κυρίως να δείξουμε συμπόνια και ευγένεια στον εαυτό μας. Να τον αποδεχθούμε. Όλη αυτήν την ενέργεια που ξοδεύουμε στο αυτομαστίγωμα να την διοχετεύσουμε σε κάτι πιο δημιουργικό, σε κάτι που θα έχει νόημα.

Χρειάζεται σε αυτόν τον αυστηρό κριτή κάθε φορά που  λέει «Είσαι άχρηστος, τίποτα δεν καταφέρνεις», να του απαντάμε «Όλοι κάνουμε λάθη», «κανείς δεν είναι τέλειος», «την επόμενη φορά θα τα καταφέρω καλύτερα». Να είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας. Όπως είμαστε με τους φίλους μας.

Χρειαζόμαστε υγιείς δόσεις αυτοκριτικής που μπορεί να μας βοηθήσουν να πετύχουμε τους στόχους μας και να μην επαναλάβουμε λάθη και συμπεριφορές.

Σε καμία περίπτωση δεν χρειαζόμαστε την επίμονη επικριτική φωνή που υπονομεύει κάθε μας προσπάθεια. Χρειαζόμαστε ένα φίλο να μας ενθαρρύνει. Ας γίνουμε ο καλύτερος φίλος του εαυτού μας.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.