Η παρθενία εξασφαλίζει μία καλή σχέση ή γάμο;

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (5 Ψήφοι)

Η παρθενία εξασφαλίζει μία καλή σχέση ή γάμο;

Είναι γεγονός πως θρησκευτικές και κοινωνικές αντιλήψεις, οδήγησαν σε μία πολιτισμική εμμονή με την παρθενία ανά τους αιώνες- κυρίως την παρθενία που αφορά τις γυναίκες. Ειδικότερα, στην ελληνική κοινωνία του 1950/1960/1970, θεωρούταν ύψιστη τιμή για έναν άνδρα να παντρευτεί μία γυναίκα που ήταν παρθένος –το αναζητούσε μάλιστα και ο ίδιος. Η πατριαρχική αντίληψη της κοινωνίας θεωρούσε πως ο ερωτισμός της γυναίκας υπάρχει για να ικανοποιεί τον άνδρα, παρά το γεγονός ότι θρησκευτικά πιστεύω θεωρούσαν απαραίτητη την παρθενία και για τα δύο φύλα.

Ανά τους αιώνες, διάφορα θρησκευτικά βιβλία δίδασκαν πως ένα άτομο πρέπει να απέχει από τη σεξουαλική δραστηριότητα εκτός του πλαισίου του γάμου, μία άποψη που συναντάται και στις τρεις Αβρααμικές θρησκείες του κόσμου και αφορούσε τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες.  Με την πάροδο των χρόνων, βέβαια, και με τη μεγαλύτερη σεξουαλική ελευθερία που πλέον υπάρχει στην κοινωνία, περάσαμε στο άλλο άκρο: στο να αντιμετωπίζουμε αρνητικά τον άνθρωπο που αποφασίζει συνειδητά να έχει σεξουαλική ζωή μόνο εντός του πλαισίου του γάμου.

Και εδώ μπορείς να διακρίνεις το πώς οι αντιλήψεις αλλάζουν μέσα στην κοινωνία: ενώ κάποτε θεωρούταν τιμή κάποιος να είναι παρθένος, σήμερα μπορεί πολλοί να ντρέπονται και να αισθάνονται άβολα για αυτό -φυσικά και όποια απόφαση επιλέγει να πάρει ένας άνθρωπος στη ζωή του είναι σεβαστή, όταν ο ίδιος το έχει αποφασίσει για δικούς του προσωπικούς ή θρησκευτικούς λόγους. Πολλοί άνδρες μάλιστα, θεωρούν πως είναι και τιμητικό για αυτούς να τους επιλέγει μία γυναίκα η οποία έχει περάσει δύσκολα στο παρελθόν, διότι αυτό είναι η απόδειξη πως εκείνοι είναι πραγματικά καλοί άνθρωποι και σύντροφοι.

Το ίδιο μπορεί να αφορά και τις γυναίκες, αφού πολλές πιστεύουν πως είναι καλύτερο κάποιος να είναι «χορτάτος», ώστε να είναι έτοιμος και αποφασισμένος να αφοσιωθεί κάπου ολοκληρωτικά όταν αποφασίζει να κατασταλάξει κάπου. Αυτό βρίσκεται και σε συνάρτηση με τη γενικότερη πεποίθηση και αντίληψη της κοινωνίας. Στη σημερινή κοινωνία βαλλόμαστε διαρκώς όλοι καθημερινά από την τηλεόραση, το διαδίκτυο, τα περιοδικά με μηνύματα που αφορούν το σεξ. Όλη αυτή λοιπόν η εξιδανίκευση οδηγεί πολλούς ανθρώπους να αισθάνονται άβολα για την επιλογή τους να μην έχουν σεξουαλική ζωή για διάφορους λόγους.

Πόσο η παρθενία εξασφαλίζει έναν καλό γάμο; Είναι γεγονός πως ένας άνθρωπος που έχει περάσει από σχέσεις και έχει δοκιμαστεί σε αυτές, έχει κατασταλάξει περισσότερο στο τι είναι αυτό που αποζητά από έναν άνθρωπο και στο πώς θέλει να είναι η σχέση που επιθυμεί να δημιουργήσει. Από την άλλη, άνθρωποι και των δύο φύλων οι οποίοι δεν είχαν καμία εμπειρία πριν παντρευτούν, θεωρούνται πιο επιρρεπείς στο να απιστήσουν –άποψη που κατά τη γνώμη μου δεν ευσταθεί καθόλου, διότι το αν κάποιος θα είναι πιστός ή άπιστος είναι θέμα ανθρώπου και όχι ερωτικών εμπειριών.

Υπάρχουν γυναίκες παντρεμένες που υπήρξαν στο παρελθόν «χορτάτες» και όμως, απατούσαν διαρκώς σε σχέσεις και γάμους και άνθρωποι που πορεύθηκαν με έναν άνθρωπο σε όλη τους τη ζωή και όμως έμειναν πιστοί στην επιλογή τους και πάντοτε αισθανόντουσαν πλήρεις και ευτυχισμένοι. Άρα, μπορούμε να πούμε πως δεν υπάρχει ένας κανόνας που είναι απαράβατος διότι ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και σίγουρα διαφέρει ο τρόπος που αντιδρά συγκριτικά με κάποιον άλλο.

Η παρθενία είναι η κατάσταση στην οποία ένα άτομο δεν έχει έρθει σε ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή. Το πότε το άτομο θα έρθει, το αν θελήσει να έχει σχέσεις μόνο μέσα στο γάμο ή όχι, είναι προσωπική του επιλογή.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.