Ο εαυτός μου μέσα από τα μάτια ενός χωρισμού

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (16 Ψήφοι)

Ο εαυτός μου μέσα από τα μάτια ενός χωρισμού

Ένα από τα μεγαλύτερα ελαττώματα του ανθρώπινου είδους είναι η βαθειά πεποίθηση ότι όταν τα πράγματα είναι ευχάριστα, θα μείνουν ευχάριστα και ελκυστικά για ολη μας την ζωή. Η εγωιστική τάση του ανθρώπου να πιστεύει στο τέλειο, δεν απουσιάζει ακόμα και στο συναίσθημα του έρωτα. Δεν είναι καθόλου εύκολο να αποδεκτεί κανένας ενήλικας πως κανένας άνθρωπος σε αυτόν τον κόσμο δεν έχει καμία υποχρέωση να τον αγαπά, να τον φροντίζει και να τον νοιάζεται. Ο καθένας, όσο αγχωτικό κι αν ακούγεται, είναι υπεύθυνος για την ευτυχία του και μόνο.

Τι γίνεται, λοιπόν, όταν έρθει η στιγμή να αποχωριστείς τον αγαπημένο ή την αγαπημένη σου; Να, λοιπόν, γιατι έπρεπε ήδη να γνωρίζεις ότι όλα τελικά κάνουν τον κύκλο τους και πως ο κάθε άνθρωπος οφείλει να σκεφτεί το δικό του καλό και όχι το δικό σου. Εγωιστικό αλλά αληθινό.

Είτε χωρίζεις για ένα μόνο λόγο είτε για χίλιους δυο, η μόνη λύση είναι απλά να το αποδεκτείς και να προχωρήσεις. Δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται αλλά είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι το έχουν πετύχει. Εσυ, γιατί όχι; Δεν θα επεκταθώ στα στάδια ενός χωρισμού, καθώς είτε τα έχουμε διαβάσει είτε τα έχουμε ζήσει. Άλλωστε, ο καθένας τα περνάει με τον δικό του τρόπο στο δικό του χρόνο. Τι γίνεται μετά τον χωρισμό, αυτό είναι το θέμα. Όταν μένουμε μόνοι μας, με τον εαυτό μας, με τα δεδομένα που έχουμε, με την πικρή αλήθεια που πρέπει να αντικρύσουμε, να αναλύσουμε, να συνειδητοποιήσουμε και εν τέλει να αποδεκτούμε. Όσο δύσκολο και να φαντάζει, όσο δύσκολο και να είναι στην πραγματικότητα, πρέπει να δεχτείς ότι: αυτό που πάντα μας μένει στο τέλος ειναι ο εαυτός μας, αυτός ο μικρός φίλος μας που κουβαλάμε μαζί μας, που κάποιες φορές κρύβεται ή πεισμώνει ή φοβάται ή δεν ξέρει τι θέλει ή γκρινιάζει ή σπαράζει ή ξαναγιεννιέται ή ο,τιδήποτε άλλο. Αλλά να είσαι σίγουρος ότι δεν σταματάει ποτέ να είναι ο μόνος αληθινός φίλος και σύμμαχος που θα έχεις ποτέ αν κι εσύ, φυσικά, δεν τον εγκαταλείψεις ποτέ...

Μένοντας λοιπόν μόνοι με τον εαυτό μας, ερχόμαστε αντιμέτωποι με όλα όσα δεν θα θέλαμε ποτέ να πάμε κόντρα. Τώρα ποιός είμαι, πού πάω, τι θα κάνω; Eίσαι αυτός που ήσουνα πάντοτε μέσα σου βαθειά, έχεις να διανύσεις ακόμα πιο πολλές όμορφες διαδρομές και είσαι έτοιμος να κάνεις όλα όσα ήθελες να κάνεις από τη μέρα που γεννήθηκες. Αυτό είναι το μυστικό. Μην το ξεχάσεις ποτέ. Τίποτα δεν αλλάζει στην πραγματική υπόσταση μετά από ένα χωρισμό. Εντάξει, δεν είσαι με τον σύντροφό σου, δεν έχεις σχέση πια, ίσως είσαι ακόμα ερωτευμένος/η, είσαι πληγωμένος/η, είσαι θυμωμένος/η. Τα δέχομαι όλα αυτά και θα ήταν παράλογο και εξοργιστικό να μην ένιωθες τίποτα από όλα αυτά. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου. Εκμεταλλεύσου την πολυτέλεια του χρόνου και άφησε τον εαυτό σου να θρηνήσει αυτή την απώλεια όσο καλύτερα γίνεται, ώστε να καταφέρεις να διαχειριστείς αυτήν την άθλια περίοδο (περίοδο, όχι ζωή) στην οποία έτυχε να πρέπει να ζήσεις.

Πρέπει να χάσεις τον εαυτό σου για να τον ξαναβρείς, για να νιώσεις ξανά πώς είναι η χαρά σε μια νέα έκδοση, πώς είναι ο έρωτας σε μια άλλη μορφή, πώς είναι να είσαι  σε κάποιο άλλο μονοπάτι και όχι στο συνηθισμένο. Όσο έχεις, όμως, εσύ το δικαίωμα της ευτυχίας άλλο τόσο το έχει και ο άλλος για να επιλέξει τη ζώη που θέλει αυτός για τον εαυτό του. Σίγουρα, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ο τρόπος που βγαίνει κάποιος από τη ζωή σου, ίσως και αυτό να είναι το πιο ουσιαστικό κομμάτι για να το ξεπεράσει κανείς. Όμως αυτό δεν είναι στο χέρι σου. Όπως και να επιλέξει κανείς να σε χωρίσει, εσύ δεν παύεις να είσαι αυτός που είσαι. Κανείς δεν μπορεί να ορίσει την αξία σου και την προσωπικότητά σου. Σκέψου μόνο πόσο άτυχος άνθρωπος θα ήσουν αν έπρεπε να ζήσεις όλη σου την ζωή με κάποιον που δεν σε αγαπούσε πια τη δεδομένη στιγμή που ήρθε και ο χωρισμός. Αυτός δεν μπορεί να είναι έρωτας και σίγουρα δεν μπορεί να αναγνωριστεί και ως αγάπη. Και δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από τον έρωτα και την αγάπη, όταν είναι αληθινά.

Ο χωρισμός θέλει δουλειά. Τίποτε άλλο. Δουλειά με τον εαυτό σου! Διάβασε παρόμοιες εμπειρίες, βιβλία αυτοβοήθειας, ανάλυσε, δες τι πήγε λάθος, τι πήγε σωστά (όλα σε λογικό βαθμό) και βγες απο αυτό δυνατότερος/η και σοφότερος/η. Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου και μόνο. Κανείς δεν μπορεί να σου δώσει αυτό που ζητάς αν δεν υπάρχει έστω και μια μικρή σπίθα μέσα σου. Σήκω, μην τεμπελιάζεις και άρχισε δουλειά εδώ και τώρα. Συνήθως, οι δρόμοι των ανθρώπων πολύ αργότερα ξανασυναντώνται, κάτω απο διαφορετικές συνθήκες και όρους χωρίς απαραίτητα να θέλει κάτι ο ένας από τον άλλον. Και να, που εκείνη τη μέρα, βέβαιος/η πια, θα κοιταχτείς στον καθρέφτη και θα είσαι πια ο υπέροχος εαυτός σου, αυτό που ήσουνα πάντοτε...

Σχόλια (1)

Αυτό το σχόλιο ελαχιστοποιήθηκε από τον επόπτη στον ιστότοπο

Η ωραιότερη εξήγηση χωρισμού που έχω δει ποτέ.

Panayiotis
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.