Οι άνδρες πιο ευάλωτοι στον καρκίνο από τις γυναίκες;

1 1 1 1 1 Βαθμολογία 0.00 (0 Ψήφοι)

andras_astheneia_8345b.jpgΟι άνδρες στη Βρετανία έχουν κατά 40% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο απ' ό,τι οι γυναίκες, κυρίως εξαιτίας του τρόπου ζωής, αλλά και της στάσης τους απέναντι στην αρρώστια, αποκαλύπτει έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ο τρόπος ζωής των ανδρών, η αμέλεια που συχνά επιδεικνύουν απέναντι στα πρώτα συμπτώματα της αρρώστιας και οι αραιές επισκέψεις τους στο γιατρό, αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, γράφουν οι συντάκτες της μελέτης αυτής, την οποία εκπόνησαν από κοινού το Αντικαρκινικό Δίκτυο Βρετανίας (NCIN), το Αντικαρκινικό Ερευνητικό Κέντρο Βρετανίας (Cancer Research UK) και το Κέντρο Ανδρικής Υγείας (Men's Health Forum).

Οι άνδρες έχουν κατά 60% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν την ασθένεια και 70% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τύπους καρκίνου που πλήττουν εξίσου άνδρες και γυναίκες, αποκάλυψε η μελέτη αυτή - στα εν λόγω ποσοστά δεν περιλαμβάνονται οι στατιστικές των καρκίνων του μαστού και του προστάτη, αλλά ούτε και του καρκίνου των πνευμόνων (λόγω της επικρατούσας αντίληψης ότι οι άνδρες καπνίζουν γενικά περισσότερο από τις γυναίκες). Συνολικά για όλες τις μορφές καρκίνου, οι άνδρες είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες συγκριτικά με τις γυναίκες να πεθάνουν και 16% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο.

"Ερευνώντας την επίδραση του καρκίνου στα δύο φύλα, ξαφνιαστήκαμε ιδιαίτερα όταν ανακαλύψαμε τόσο μεγάλες διαφορές, καθώς δεν υπάρχει βιολογικός λόγος για τον οποίο οι άνδρες να κινδυνεύουν περισσότερο από τις γυναίκες", υπογράμμισε ο καθηγητής Ντέιβιντ Φόρμαν του NCIN, παρατηρώντας ότι "είναι γνωστό πως οι άνδρες δεν παραπονιούνται και δεν ανησυχούν για την υγεία τους όσο οι γυναίκες".

"Τα ευρήματα της έρευνας μπορεί να αντικατοπτρίζουν τη συμπεριφορά αυτή, ότι δηλαδή οι άντρες είναι λιγότερο διατεθειμένοι να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο προσβολής από την ασθένεια, αλλά και ότι έχουν λιγότερες πιθανότητες να απευθυνθούν σε γιατρό εάν εκδηλώσουν συμπτώματα", κάτι που μειώνει δραματικά τις πιθανότητες ίασης, υπογραμμίζει ο κ. Φόρμαν.

"Ξέρουμε ότι περίπου οι μισοί τύπου καρκίνου μπορεί να προληφθούν με αλλαγή του τρόπου ζωής και είναι ανησυχητικό το ότι το μήνυμα αυτό φτάνει σε "ώτα μη ακουόντων" όσον αφορά τους άντρες", παρατηρεί η Σάρα Χίομ, διευθύντρια Υγειονομικής Ενημέρωσης του Cancer Researce UK, τονίζοντας το ακόμη σημαντικότερο ότι "σε πολλούς τύπους καρκίνου, η ασθένεια έχει περισσότερες πιθανότητες ίασης, εάν αντιμετωπιστεί εγκαίρως".

Σύμφωνα δε με τον καθηγητή Άλαν Γουάιτ του Πανεπιστημίου του Λιντς, ο οποίος ειδικεύεται στην ανδρική υγεία, "οι μελέτες δείχνουν ότι οι άντρες γενικά δεν λαμβάνουν υπόψη τους ότι το κάπνισμα, το βάρος γύρω από την περιφέρεια της μέσης, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, η μη ισορροπημένη διατροφή και το βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό συμβάλλουν στην εκδήλωση καρκίνου και τον πρόωρο θάνατο".

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.