Τι πρέπει να κάνω για να έχω δόντια υγιή;

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (4 Ψήφοι)

Τι πρέπει να κάνω για να έχω δόντια υγιή;

Τα δόντια είναι όργανα του γαστρεντερικού συστήματος που βρίσκονται μέσα στη στοματική κοιλότητα και είναι υπεύθυνα για τη μάσηση της τροφής. Συμβάλλουν στην κατάποση  της τροφής αλλά και την αισθητική εμφάνιση του ανθρώπου.

Η υγεία των δοντιών είναι ένα κεφάλαιο που πολλοί, συνήθως, αγνοούν ή παραμελούν. Και όμως, η καλή υγεία των δοντιών είναι απαραίτητη και για τη συνολική υγεία του υπόλοιπου σώματος, αφού πολλά μικρόβια που βρίσκονται στη στοματική κοιλότητα μπορούν να επιφέρουν βλάβες σε άλλα μέρη του ανθρώπινου σώματος.

Πώς ένας άνθρωπος μπορεί να διατηρήσει την καλή υγεία των δοντιών του;

• Τακτικό βούρτσισμα: Πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας κάθε πρωί και, απαραίτητα, κάθε βράδυ. Το βράδυ τα δόντια είναι ιδιαιτέρως επιρρεπή σε βλάβες και κακοσμία, καθώς το στόμα μένει αδρανές και ξηραίνεται όλη τη διάρκεια της νύχτας, οπότε το βούρτσισμα πριν τον βραδινό ύπνο είναι απαραίτητο.

• Συχνή επίσκεψη στον οδοντίατρο: Ο οδοντίατρος πάντοτε θα μας ενημερώνει και θα μας καθοδηγεί σωστά για τη στοματική μας υγεία και θα μπορεί να αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα που εκείνα αντιμετωπίζουν (τερηδόνα, περιοδοντίτιδα). Μία φορά κάθε χρόνο η επίσκεψη στον οδοντίατρο κρίνεται απαραίτητη.

• Αποφυγή ζαχαρούχων ποτών και τροφών: Οι τροφές πλούσιες σε ζάχαρη (αναψυκτικά, γλυκά), προκαλούν βλάβες στα δόντια, καταστρέφοντας το υγιές σμάλτο και δημιουργώντας προβλήματα, όπως η τερηδόνα. Καλό είναι στην κατανάλωση αυτών των τροφών να υπάρχει μέτρο και να είναι όσο λιγότερη γίνεται.

• Αποφυγή/διακοπή καπνίσματος: Το κάπνισμα είναι μία καταστροφική συνήθεια ΚΑΙ για τα δόντια, καθώς τα κιτρινίζει και τα κάνει αδύναμα. Η αποφυγή και διακοπή του καπνίσματος είναι μία ενέργεια που συμβάλλει θετικά στην καλή υγεία των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας.

Η υγεία των δοντιών είναι σημαντική και για την αισθητική μας εμφάνιση και για τη γενικότερη υγεία του σώματός μας. Ας της δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.