Οστεοπόρωση

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (7 Ψήφοι)

Οστεοπόρωση

Με τη λέξη οστεοπόρωση αναφερόμαστε στην ελάττωση της αντοχής του οστού, με αποτέλεσμα τα κατάγματα στη σπονδυλική στήλη και τα άκρα να είναι πιο συχνά. Αποτελεί ένα συχνό νόσημα που έχει διαπιστωθεί ότι προσβάλλει συχνά τόσο τις γυναίκες, όσο και τους άνδρες.

Η οστεοπόρωση, σε αντίθεση με αυτό που πιστεύεται, δεν προσβάλλει μόνο τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Η οστεοπόρωση μπορεί να πλήξει νεαρά άτομα που πάσχουν από κάποιες παθήσεις (πχ, μεσογειακή αναιμία), διάφορες νεοπλασίες ή λήψη κάποιων φαρμάκων όπως κορτιζόνη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ενδείκνυται παρακολούθηση και προληπτικός έλεγχος.

Κατά κανόνα, όλες οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και άνδρες άνω των 70 ετών, πρέπει να υποβάλλονται σε μία μέτρηση οστικής πυκνότητας.

Η πρόληψη, όπως και σε κάθε άλλο νόσημα, αποτελεί την καλύτερη θεραπεία. Η παιδική και εφηβική ηλικία είναι η ενδεδειγμένη ηλικία για το «χτίσιμο» ενός γερού σκελετού. Η επαρκής πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων και βιταμίνης D, όπως και η άθληση, αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες για την οικοδόμηση ενός γερού σκελετού.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου. Για αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική η λίγη και με μέτρο έκθεση στον ήλιο, ώστε να γίνει η σύνθεση αυτής της βιταμίνης στον οργανισμό.

Είναι εξίσου σημαντικό να προτιμάμε για διατροφή μικρά ψάρια που τρώγονται με τα κόκαλα, όσπρια και λαχανικά με σκουροπράσινο χρώμα.

Η πρόληψη, και για το νόσημα της οστεοπόρωσης, όπως και ο έλεγχος, μπορούν να προλάβουν το νόσημα και να μας οχυρώσουν απέναντι σε αυτό.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.