Όταν ένα κοντινό μας πρόσωπο πιστεύουμε ότι πάσχει από αλκοολισμό

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (14 Ψήφοι)

Όταν ένα κοντινό μας πρόσωπο πιστεύουμε ότι πάσχει από αλκοολισμό

Τα πρόσωπα που έχουν πρόβλημα με το αλκοόλ συχνά πιστεύουν ότι δεν έχουν πραγματικό πρόβλημα με το ποτό, όπως επίσης πιστεύουν ότι βλάπτουν μόνο τον εαυτό τους, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια.

Σχεδόν απαρέγκλιτα συγγενείς και φίλοι πληγώνονται από το πρόβλημα.

Αν κάποιος που αγαπάτε έχει θέμα με το ποτό υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας και τον φίλο ή το μέλος της οικογένειας σας.

ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΔΡΑΣΗ:

Μπορείτε σε πρώτη φάση να ζητήσετε βοήθεια από ομάδες ή υπηρεσίες όπως είναι η Μονάδα Απεξάρτησης Αλκοολικών, το ΚΕΘΕΑ, οι ΟΜΑΔΕΣ ΑΛ-ΑΝΩΝ.

Οι ομάδες αυτές μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα το πρόβλημα του αγαπημένου σας προσώπου, να αντιληφθείτε ότι δεν ευθύνεστε για αυτό και ότι δεν μπορείτε να τον υποχρεώσετε να σταματήσει να πίνει.

ΜΙΛΗΣΤΕ:

Εκφράστε με σαφήνεια την ανησυχία σας για τον άνθρωπο που ενδιαφέρεστε και αγαπάτε, με έναν τρόπο που να δείχνει ότι νοιάζεστε.

ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ:

Αναζητήστε ανθρώπους και πλαίσια που μπορούν να σας στηρίξουν. Να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι και προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και την αισιοδοξία σας.

ΜΗΝ ΨΑΧΝΕΤΕ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ:

Μην διευκολύνετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να συνεχίσει να πίνει λέγοντας ψέματα για να τον προστατεύσετε από τις συνέπειες του αλκοόλ.

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΘΕΤΙΚΟΙ:

Θυμηθείτε ότι και η κατάχρηση και η εξάρτηση από το αλκοόλ και από τις ουσίες μπορούν να ξεπεραστούν. Μάθετε για τις θεραπείες που υπάρχουν και συζητήστε τις επιλογές που μπορεί να έχει το αγαπημένο σας πρόσωπο.

ΕΣΤΙΑΣΤΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΑΣ:

Ενθαρρύνετε τον φίλο ή το μέλος της οικογένειας σας να ζητήσει βοήθεια χωρίς να ασκήσετε πίεση.

ΜΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ:

Δεν φταίτε εσείς για το πρόβλημα του αγαπημένου σας προσώπου με το αλκοόλ και δεν μπορείτε να έχετε τον πλήρη έλεγχο. Αφήστε τον ίδιο να αναλάβει την ευθύνη του.

ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΑΣ:

Μην εκτίθεστε σε επικίνδυνες καταστάσεις. Βρείτε έναν φίλο που μπορείτε ανά πάσα ώρα να καλέσετε για βοήθεια αν χρειαστεί.

ΥΠΟΧΩΡΗΣΤΕ:

Μην διαπληκτίζεστε, μην κάνετε κήρυγμα και μην κατηγορείτε ή απειλείτε το άτομο που έχει πρόβλημα με το ποτό. Προσπαθήστε να μένετε σταθεροί, οριοθετημένοι και ουδέτεροι.

- ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΟΤΙ Η ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΑΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΤΗ.

- ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ.

* H Αντιγόνη Χριστοφόρου είνα Δραματοθεραπεύτρια και εργάζεται στο Τμήμα Απεξάρτησης Αλκοολικών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.