Αυτισμός και Πραγματολογία

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.89 (18 Ψήφοι)

Αυτισμός και Πραγματολογία

Στόχος του παρόντος άρθρου είναι η παρουσίαση προβλημάτων που δημιουργούνται στον τρόπο λεκτικής και σωματικής επικοινωνίας του ατόμου, το οποίο βιώνει διαταραχές του αυτιστικού φάσματος.

Η έννοια της Πραγματολογίας:

Η Πραγματολογία είναι ο τομέας της Γλωσσολογίας, ο οποίος ασχολείται με τη μελέτη της σημασίας όπως επικοινωνείται από έναν ομιλητή και ερμηνεύεται από έναν ακροατή.

Ειδικότερα, η πραγματολογία, σε αντίθεση με τη σημασιολογία, εξετάζει το πώς η μετάδοση του νοήματος δεν εξαρτάται μόνο από δομικές και γλωσσικές γνώσεις (π.χ. γραμματική ή νοητικό λεξικό) του ομιλητή και του ακροατή, αλλά και από τα συμφραζόμενα ενός εκφωνήματος.

Αυτισμός και Πραγματολογία:

Εξετάζοντας κανείς τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος και την επίδραση αυτών στην κοινωνική αλληλεπίδραση του ατόμου με τους συνομιλητές του, θα διαπιστώσει πως το άτομο που πάσχει από αυτισμό, κατέχει ελλιπείς πραγματολογικές ικανότητες. Πιο συγκεκριμένα, τα προβλήματα, τα οποία παρουσιάζονται στην επικοινωνία του ατόμου με αυτισμό, είναι τα εξής:

  • Επαναλαμβάνει λέξεις και φράσεις.
  • Αποφεύγει την οπτική επαφή με τους συνομιλητές του.
  • Δείχνει ενδιαφέρον στις λεπτομέρειες των αντικειμένων.
  • Δεν αναγνωρίζει το κοινωνικό πλαίσιο.
  • Μιλά για τον εαυτό του στο τρίτο πρόσωπο.
  • Έχει καθυστέρηση λόγου και ομιλίας
 
Άννα-Πολυτίμη Λαγάνη

Η Άννα-Πολυτίμη Λαγάνη ζει στη Θεσσαλονίκη και είναι Καθηγήτρια Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Απόφοιτη του Α.Π.Θ.), ενώ παρακολουθεί το μεταπτυχιακό του Τμήματος "Σύγχρονες Τάσεις στη Γλωσσολογία για Εκπαιδευτικούς" στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.).

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.