Στην Ελλάδα το Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομποτικής Χειρουργικής
- tempo team ΥΓΕΙΑ & ΖΩΗ
Η διοργάνωση και προεδρεία του 6ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ρομποτικής Χειρουργικής ανατέθηκε στον κ. Κ. Κωνσταντινίδη, Πρόεδρο της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής.
Η ομάδα του Κ. Κωνσταντινίδη, διευθυντή της Γενικής, Λαπαροσκοπικής καιΡομποτικής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Αθηνών παρουσίασε πρωτοποριακές εργασίες τόσο στην κλινική εφαρμογή όσο και στην έρευνα της ρομποτικής χειρουργικής. Αίσθηση έκανε η πρώτη παρουσίαση παγκοσμίως, ρομποτικής αφαίρεσης σπάνιου νευρογενούς όγκου της πυέλου σε γυναίκα 37 ετών με απόλυτη επιτυχία. Ο όγκος αυτός (νευρίνωμα), μεγέθους πορτοκαλιού, ασκούσε πίεση στα αγγεία και νεύρα της κάτω κοιλιάς σε σημείο που η αιμορραγία κατά τη διάρκεια της επέμβασης θα μπορούσε να αποβεί θανατηφόρος. Για την ασφαλή εκτομή του όγκου χωρίς βλάβη στα νεύρα της περιοχής, τοποθετήθηκαν ειδικά ηλεκτρόδια ηλεκτροφυσιολογίας, με τα οποία επιτεύχθηκε «χαρτογράφηση» όλων των νευρικών κλάδων γύρω από τον όγκο. Η υψηλή ακρίβεια των κινήσεων του ρομποτικού συστήματος DaVinci σε συνδυασμό με την ηλεκτροφυσιολογία βοήθησαν να αφαιρεθεί πλήρως ο όγκος χωρίς την παραμικρή βλάβη στα νεύρα. «Η υψηλή ακρίβεια των ρομποτικών εργαλείων, η τρισδιάστατη απεικόνιση του πεδίου και η ηλεκτροφυσιολογία μας έδωσαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε μία απόλυτα ασφαλή επέμβαση», δήλωσε ο κ. Κωνσταντινίδης.
Ο τελευταίος παρουσίασε επίσης εντυπωσιακά βίντεο από τη μεγάλη σειρά επεμβάσεων ρομποτικής θολοπλαστικής για την αντιμετώπιση διαφραγματοκήλης, ρομποτικής μυοτομής για την αντιμετώπιση αχαλασίας του οισοφάγου, ρομποτικής χολοκυστεκτομής, γαστρεκτομής, εντερεκτομής, κολεκτομής, ρομποτικών βαριατρικών επεμβάσεων, όπως η τοποθέτηση και η αφαίρεση γαστρικού δακτυλίου και το γαστρικό bypass. Τέλος παρουσίασε την εμπειρία της ομάδας του στη ρομποτική χειρουργική ήπατος, σπληνός, επινεφριδίων καθώς και στην αποκατάσταση διαφόρων τύπων κήλης του κοιλιακού τοιχώματος.
Μεγάλη εντύπωση στο MIRA 2009, έκανε η παρουσία αστροναυτών της NASA που εξήγησαν τη στενή σχέση των διαστημικών προγραμμάτων με τα ρομποτικά συστήματα. Το συνέδριο χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα και από τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού καθηγητών και ερευνητών από Σχολές ηλεκτρολόγων - μηχανολόγων και επιστήμονες ηλεκτρονικών υπολογιστών, γεγονός που δείχνει την ανάγκη συνεργασίας αυτών των ειδικοτήτων με τις ιατρικές και χειρουργικές ειδικότητες για τις περαιτέρω εξελίξεις στον χώρο της ρομποτικής χειρουργικής. Η ομάδα του κ. Κωνσταντινίδη παρουσίασε για πρώτη φορά, τρισδιάστατα μοντέλα και βίντεο πρότυπων ρομποτικών συστημάτων που υπόσχονται στο μέλλον να χειρουργούν αυτόνομα (autonomous robotic surgery) με χρήση πληροφοριών από ειδικούς αισθητήρες και τεχνολογία ανάλυσης εικόνων.
«Η ρομποτική χειρουργική ήρθε για να μείνει. Το μέλλον της χειρουργικής θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε ρομποτικά συστήματα, ίσως με διαφορετική μορφή από αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα. Στο συνέδριο στον Καναδά συζητήθηκε πολύ η σύζευξη της ρομποτικής με τη χειρουργική από μία μόνο τομή (SPS χειρουργική χωρίς τομές καθώς και με τη χειρουργική από φυσικές οπές (NOTES)..», ανέφερε ο Δρ. Κωνσταντινίδης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη ρομποτική χειρουργική επέμβαση στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε από τον Δρ. Κωνσταντινίδη, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών τον Σεπτέμβριο του 2006. Η πρώτη ανακοίνωση ρομποτικών επεμβάσεων από τη χώρα μας έγινε τον Φεβρουάριο του 2007 στο 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομποτικής Χειρουργικής (MIRA) στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.