Αν αυτή είναι η πρώτη σου επίσκεψη στην κοινότητα - forum του tempo.gr, θα πρέπει να εγγραφείς για να συμμετάσχεις στις συζητήσεις μας. Αφού το πράξεις, καλό είναι να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να μάθεις ορισμένα πράγματα όσον αφορά τη λειτουργία της κοινότητάς μας, διαβάζοντας τους όρους χρήσης και το FAQ. Για οποιαδήποτε απορία σου, μη διστάσεις να ρωτήσεις.

Άντον Τσέχωφ*: Από τι φαίνεται ο καλλιεργημένος

Δημιουργία απάντησης


Αυτή η ερώτηση είναι ένα μέσο για τον εντοπισμό και την πρόληψη αυτόματων εγγραφών.

BBCode είναι ΚΛΕΙΣΤΟ
Τα εικονίδια είναι ΚΛΕΙΣΤΑ
Περίληψη Θέματος
   

Προβολή ανάπτυξης Περίληψη Θέματος: Άντον Τσέχωφ*: Από τι φαίνεται ο καλλιεργημένος

Re: Άντον Τσέχωφ*: Από τι φαίνεται ο καλλιεργημένος

Δημοσίευση από Moloch » Σάβ Φεβ 18, 2017 7:20 pm

Όχι τόσο καλή η μετάφραση, αλλά το μήνυμα εξαιρετικό. :yes:

Άντον Τσέχωφ*: Από τι φαίνεται ο καλλιεργημένος

Δημοσίευση από neo » Πέμ Ιούλ 28, 2016 8:35 am

chehof.jpg
chehof.jpg (10.42 KiB) 6353 προβολές

(Από επιστολή του Τσέχωφ στον αδελφό του Νικολάι)

"Οι καλλιεργημένοι άνθρωποι σέβονται τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά και γι' αυτό είναι πάντοτε συγκαταβατικοί, γελαστοί, ευγενικοί, υποχρεωτικοί.

Δεν χαλάνε τον κόσμο για ένα σφυρί ή για τη γομολάστιχα που δεν βρίσκουν. Δεν γκρινιάζουν για τους θορύβους ή το κρύο. Δέχονται με καλοσύνη τα αστεία και την παρουσία επισκεπτών στο χώρο τους. Δεν αντιμετωπίζουν με συγκατάβαση τους κατώτερους, τους αδύναμους και τις γάτες. Και η ψυχή τους πονάει και για κείνο που δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά.

Είναι ίσιοι και απεχθάνονται το ψέμα. Δεν λένε ψέματα ούτε και για το πιο απλό πράγμα. Επειδή θεωρούν ότι το ψέμα προσβάλλει εκείνους που το ακούνε και ταπεινώνει εκείνους που το λένε.

Δεν παριστάνουν πως είναι κάτι, ιδίως στους κατώτερούς τους, και στις κοινωνικές εκδηλώσεις είναι απλοί όπως και στο σπίτι τους.

Δεν είναι φλύαροι και δεν υποχρεώνουν τον άλλο να ακούει τα σώψυχά τους, όταν δεν τους ρωτάει. Δεν κακομοιριάζουν για να κερδίσουν τη συμπόνια του διπλανού. Δεν προσπαθούν να αγγίξουν τις ευαίσθητες χορδές της ψυχής των άλλων για να αποκτήσουν κάτι, με αναστεναγμούς και χαιδέματα.

Δεν λένε "τις ιδέες μου και όσα σκέφτομαι κανείς δεν τα εκτιμά", ούτε "πάω με το σταυρό στο χέρι", και άλλες ανάλογες κοινοτοπίες, γιατί αυτά δείχνουν πως αποζητάνε να αποσπάσουν φτηνές εντυπώσεις. Όλα αυτά τα θεωρούν πρόοστυχα τερτίπια, ξεθωριασμένα, ψεύτικα.

Δεν είναι ματαιόδοξοι.
Δεν τους απασχολούν "ψεύτικα διαμάντια", όπως οι γνωριμίες με εξοχότητες και δεν τις αποκαλούν "φίλος μου!".
Δεν καμαρώνουν πως τάχα τους άφησαν να μπουν εκεί που δεν επιτρέπουν στους άλλους και γενικά ξέρουν πως το άδειο βαρέλι κάνει πιο πολύ ντόρο από το γεμάτο.

Όταν κάνουν μια δουλειά , δεν θέλουν να αμειφθούν στο πολλαπλάσιο.

Σέβονται το ταλέντο του άλλου. Κι αν τυχόν έχουν ταλέντο και οι ίδιοι θυσιάζουν γι' αυτό την ησυχία τους, τις γυναίκες, το κρασί, την κοσμική ματαιότητα. Είναι περήφανοι για την αξία τους και έχουν συνείδηση της αποστολής τους. Αηδιάζουν από την ασχήμια και καλλιεργούν την ομορφιά.

Δεν μπορούν να κοιμηθούν με τα ρούχα, δεν μπορούν να βλέπουν ακαταστασία και να πατούν σε βρωμιές.

Δαμάζουν όσα μπορούν και εξευγενίζουν το ερωτικό ένστικτο.

Δεν κατεβάζουν βότκα όπου βρεθούν. Πίνουν μονάχα όπου και όταν πρέπει.

Τέλος, γνωρίζουν ότι τους χρειάζεται "νους υγιής εν σώματι υγιεί".

[*Ο Αντόν Πάβλοβιτς Τσέχωφ (29 Ιανουαρίου 1860 – 15 Ιουλίου 1904). Ρώσος ιατρός, δραματουργός και συγγραφέας, από τους σημαντικότερους συγγραφείς διηγημάτων στην ιστορία].

Κορυφή