Αν αυτή είναι η πρώτη σου επίσκεψη στην κοινότητα - forum του tempo.gr, θα πρέπει να εγγραφείς για να συμμετάσχεις στις συζητήσεις μας. Αφού το πράξεις, καλό είναι να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να μάθεις ορισμένα πράγματα όσον αφορά τη λειτουργία της κοινότητάς μας, διαβάζοντας τους όρους χρήσης και το FAQ. Για οποιαδήποτε απορία σου, μη διστάσεις να ρωτήσεις.

Τα 5 καλύτερα ποτάμια για rafting

Συζητήστε όσα δεν σχετίζονται με όλες τις παραπάνω κατηγορίες και παραθέστε ελεύθερα τις απόψεις σας για ό,τι επιθυμείτε

Τα 5 καλύτερα ποτάμια για rafting

Δημοσίευσηαπό eagle80 » Σάβ Δεκ 25, 2010 12:50 pm

Εικόνα

Δεν χρειάζεται εμπειρία για να επιδοθεί κανείς στο rafting. Χρειάζεται καλή παρέα και σωστή επιλογή, ανάμεσα στα πέντε ιδανικότερα ποτάμια της Ελλάδας και τις αντίστοιχες εταιρίες που διοργανώνουν ανάλογες δραστηριότητες εκεί. Τα ξεχωρίσαμε και ετοιμάσαμε έναν mini οδηγό για την επόμενη extreme απόδρασή σας στην ελληνική φύση.

Ταυρωπός (Ευρυτανία) – βαθμός δυσκολίας: 2 – Εταιρία: Trekking
Ο ποταμός: Ιδανικός για όσους κάνουν rafting πρώτη φορά, αλλά και για προχωρημένους. Το τοπίο είναι καταπράσινο, η κατάβαση προβλέπεται διασκεδαστική, αλλά η έκπληξη έρχεται στο τέλος, όταν, όπως λένε οι διοργανωτές, η ομάδα καλείται να κατέβει από τις βάρκες και να περπατήσει μέχρι τον εντυπωσιακό καταρράκτη της Βίνιανης. Σύμφωνα με την Trekking Hellas, η κατάβαση γίνεται στο τμήμα του ποταμού από τη γέφυρα Γαβρενίτη μέχρι την βάση του Παρκίου. Η διαδρομή περνά από το παλιό πέτρινο γεφύρι της Βίνιανης και έχει μήκος περίπου 10χλμ. Η διάρκεια της κατάβασης είναι 2 ώρες και το κόστος συμμετοχής 40 ευρώ κατ’άτομο.
Περισσότερες πληροφορίες στο site της Trekking: http://www.trekking.gr/

Η περιοχή: Το σημείο συνάντησης της ομάδας με την εταιρία, όπου βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις του rafting, είναι το Χάνι Μέγδοβα, στην εθνική οδό Καρπενησίου – Αγρινίου, 24χλμ. από το Καρπενήσι. Η καταπράσινη κωμόπολη της Ευρυτανίας χαρακτηρίζεται από φυσικά αξιοθέατα, όπως λίμνες, ποτάμια και βαθιά φαράγγια, αλλά και αμέτρητα πέτρινα γεφύρια και παλιά μοναστήρια. Η Άνοιξη βρίσκει το Καρπενήσι πιο πράσινο από κάθε άλλη εποχή του χρόνου, έτσι η εκδρομή σας εκεί δε μπορεί παρά να περιλαμβάνει ατελείωτες βόλτες στην φύση και δυνατότητες αθλητικών δραστηριοτήτων.

Διαμονή: Για την διαμονή σας εκεί μπορείτε να επιλέξετε: το πολυτελές Country Club Hellas, στην περιοχή Μικρό Χωριό (τιμές: 150 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό), το Βίλλα Βιργινία, στην περιοχή Βουτύρο (τιμές: Από 65 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό) ή να επιλέξετε το πακέτο «Σαββατοκύριακο στην Ευρυτανία για rafting & ιππασία» της Trekking, το οποίο πέρα από τις δύο δραστηριότητες περιλαμβάνει δύο διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο «Κώνισκος», με 130 ευρώ κατ’άτομο.

Εύηνος (Ορεινή Ναυπακτία) – βαθμός δυσκολίας: 2 – Εταιρία: Alpine Club
Ο ποταμός: Ο Εύηνος πηγάζει από τα Βαρδούσια και εκβάλλει στον Πατραϊκό κόλπο. Είναι ένας, κατά κανόνα, ήρεμος ποταμός, με έντονη βλάστηση, και αποτελεί ιδανική τοποθεσία για όσους είναι άπειροι στο rafting, καθώς, λόγω του φράγματος που ολοκληρώθηκε εκεί το 1995, η στάθμη του χαμήλωσε ακόμα περισσότερο. Το σημείο συνάντησης για το rafting, και οι εγκαταστάσεις του Alpine Club, είναι στην περιοχή Χάνι Μπανιά. Από εκεί, με λεωφορείο της εταιρίας, η ομάδα μεταφέρεται για περίπου είκοσι λεπτά, στο σημείο του ποταμού από όπου θα ξεκινήσει η συναρπαστική κατάβαση ανάμεσα στις πράσινες βουνοπλαγιές, ενώ η διαδρομή ολοκληρώνεται πάλι στο Χάνι Μπανιά. Η διαδρομή έχει μήκος περίπου 10χλμ. και η κατάβαση θα διαρκέσει περί τις 2 ώρες. Το κόστος συμμετοχής είναι 55 ευρώ κατ’άτομο.
Περισσότερες πληροφορίες στο site του Alpine Club: http://www.alpinclub.gr/

Η περιοχή: Το ίδιο το Χάνι Μπανιά δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένας μικρός οικισμός, χτισμένος στις όχθες του Εύηνου, με έναν ξενώνα, το Χάνι, ο οποίος προσφέρει και φαγητό. Συνεπώς, για συνδυάσετε το rafting με μία γενικότερη εκδρομή στην περιοχή, προτιμότερο είναι να επιλέξετε να μείνετε στη Ναύπακτο, από την οποία το Χάνι Μπανιά απέχει περί τα 15-20 λεπτά. Όταν πλέον θα είστε στη Ναύπακτο, μπορείτε να απολαύσετε τις βόλτες σας στο γραφικό, ενετικό της λιμάνι ή στο κάστρο της που δεσπόζει την πόλη. Επιπλέον, για ακόμα μεγαλύτερες διαδρομές, η Ορεινή Ναυπακτία, με τα γραφικά χωριά της, χαρακτηριστικότερο εκ των οποίων είναι η Άνω Χώρα, προσφέρεται για ακόμα πιο εντυπωσιακά τοπία, τα οποία έχουν μείνει ανεπηρέαστα από την τουριστική ανάπτυξη της Ναυπάκτου.

Διαμονή: Για την διαμονή σας εκεί μπορείτε, όπως προαναφέραμε, να επιλέξετε το Χάνι (τηλ. 26340 29417 ), στο Χάνι Μπανιά, με κόστος περί τα 50 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό. Εναλλακτικά, προτιμήστε να μείνετε στη Ναύπακτο, και συγκεκριμένα στο «Αρχοντικό της Πέπως», στο κέντρο της πόλης (τιμές: Από 140 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό) ή στο Nafs Hotel, στην παραλία Ψανής (τιμές: 98 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό).

Λούσιος – Αλφειός (Αρκαδία) – βαθμός δυσκολίας: 3 –Εταιρία: Περιπέτεια
Ο ποταμός: Ο Λούσιος είναι ένας από τους εντυπωσιακότερους ποταμούς στην Ελλάδα, ιδανικός για rafters με μία σχετική εμπειρία στο άθλημα. Η υδάτινη διαδρομή εκεί βρίσκεται εξ ολοκλήρου μέσα στο στενό φαράγγι που αγκαλιάζει τον ποταμό, με αποτέλεσμα η βλάστηση να οργιάζει και σε πολλά σημεία να δημιουργεί τούνελ, κάτω από τα οποία περνά η βάρκα. Κατά την διάρκεια της πλεύσης συναντά κανείς τοξωτά γεφύρια, πηγές να εμφανίζονται γάργαρες μέσα από τους βράχους και εντυπωσιακά περάσματα, τα οποία δείχνουν να μην έχουν τέλος. Το μήκος της διαδρομής είναι περίπου 8χλμ. και ο χρόνος πλεύσης περίπου 2 ώρες. Το κόστος συμμετοχής με την εταιρία Περιπέτεια είναι 45 ευρώ κατ’άτομο και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα μικρό πικ νικ κατά την διάρκεια της κατάβασης.
Περισσότερες πληροφορίες στο site της Peripetia: http://www.peripetia.com/

Η περιοχή: Το σημείο συνάντησης, και η βάση της εταιρίας, είναι στην Καρύταινα. Το μικρό αρκαδικό χωριό, τοποθετημένο ανάμεσα σε άλλα, πιο τουριστικά χωριά της ορεινής Αρκαδίας, έχει καταφέρει να διατηρήσει αναλλοίωτο το παραδοσιακό του χρώμα και να κρατήσει μακριά τα μεγάλα, πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Δεν στερείται, όμως, αξιοθέατων και φυσικών ομορφιών. Τα λιθόκτιστα δρομάκια και τα πέτρινα κτίρια αποτελούν τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες του, αλλά και το ιστορικό του Κάστρο είναι άξιο επίσκεψης, μαζί με τα γεφυράκια και τα μοναστήρια που ξεπροβάλλουν κατά την διαδρομή του περιπατητή προς αυτό. Αν αποφασίσετε να συνδυάσετε το rafting στον Λούσιο με την διαμονή σας στην Καρύταινα, έχετε μόλις οργανώσει ένα αξέχαστο σαββατοκύριακο.

Άραχθος (Τζουμέρκα) – βαθμός δυσκολίας: 2-3 – Εταιρία: No Limits
Ο ποταμός: Ο Άραχθος θεωρείται ιδανικός ποταμός για rafting, καθώς προσφέρει ήρεμες αλλά και συναρπαστικές διαδρομές κατά μήκος του. Για τους λιγότερο έμπειρους, όπως συμβουλεύει η εταιρία No Limits που διοργανώνει rafting εκεί, συνιστάται η Γ’ διαδρομή του Αράχθου, με το πανέμορφο τοπίο και το άγριο, επιβλητικό φαράγγι. Οι πιο έμπειροι rafters, ωστόσο, μπορούν να δοκιμάσουν τις αντοχές τους στην Β’ διαδρομή, η οποία περιλαμβάνει 17χλμ. κατάβασης, επίσης μέσα στο φαράγγι, με συνεχόμενα και γρήγορα περάσματα, αλλά και μαγευτικές εικόνες από εντυπωσιακούς καταρράκτες. Αν επιλέξετε την διαδρομή Γ’, η διάρκεια κατάβασης είναι μία με μιάμιση ώρα, ενώ υπολογίστε τον διπλάσιο χρόνο για την διαδρομή Β’. Ανάλογα με την διαδρομή κυμαίνεται και το κόστος της δραστηριότητας, δηλαδή είναι 45 ευρώ κατ’άτομο για την Γ’ διαδρομή και 60 ευρώ κατ’άτομο για την Β’ διαδρομή, η οποία περιλαμβάνει και μέρος της Γ’.
Περισσότερες πληροφορίες στο site της No Limits: http://www.nolimits.com.gr/

Η περιοχή: Τα Τζουμέρκα αποτελούν τα χωριά «αντι-στάρ» της Ηπείρου, αν κρίνουμε από την τουριστική ανάπτυξη που, σε αντίθεση με αυτά, έχει π.χ. το Ζαγόρι. Αυτό σημαίνει πολλά πράγματα, λιγότερη πολυκοσμία, δυσκολότερες διαδρομές, αλλά και εντυπωσιακά αμόλυντα φυσικά κάλλη, ντόπιοι που δεν κοιτούν τον επισκέπτη στην τσέπη, εντονότερο στοιχείο παράδοσης και, ως εκ τούτων, καλύτερες τιμές. Επιπλέον, αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο κάτοικος της πρωτεύουσας που θα επιλέξει τα Τζουμέρκα ως ορμητήριο για rafting, είναι πως θα χρειαστεί παραπάνω από ένα σαββατοκύριακο για να απολαύσει την εκδρομή του εκεί.

Διαμονή: Για την διαμονή σας στα Τζουμέρκα μπορείτε να επιλέξετε το παραδοσιακό κατάλυμα «Συρράκο» (τιμές: Από 50 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό), το ξενοδοχείο «Ξενείον», στην περιοχή Πράμαντα (τιμές: 90 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό), ή το «Αρχοντικό των Τζουμέρκων», το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Άγναντα, πολύ κοντά στο σημείο συνάντησης για το rafting (τιμές: 50 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό).

Βοϊδομάτης (Ζαγόρι) – βαθμός δυσκολίας: 1-2 – Εταιρία: Alpine Zone
Ο ποταμός: Πρόκειται για έναν από τους πιο καθαρούς ποταμούς της Ευρώπης, σύμφωνα τουλάχιστον με τους ταξιδιωτικούς οδηγούς και τους έμπειρους rafters, ο οποίος περιβάλλεται από ένα τοπίο εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς, μέσα στον εθνικό δρυμό Βίκου-Αωού. Η κατάβαση εκεί είναι ιδανική για «πρωτάρηδες» στο σπορ, καθώς ο ποταμός είναι ήρεμος και η διαδρομή δεν εμφανίζει ιδιαίτερες δυσκολίες. Η… δράση ξεκινά από την Γέφυρα Αρίστης, στην οποία οι συμμετέχοντες μεταφέρονται με ειδικά πούλμαν, και καταλήγει στην Γέφυρα Κλειδωνιάς, ενώ η διαδρομή θα διαρκέσει περί τη μιάμιση ώρα. Το κόστος συμμετοχής κατ’άτομο με την εταιρία Alpine Zone ξεκινά από 30 ευρώ.
Περισσότερες πληροφορίες στο site της Alpine Zone: http://www.alpinezone.gr/

Η περιοχή: Παραμένουμε στην Ήπειρο, στην περιοχή του Ζαγορίου αυτή την φορά, η οποία, ειδικά στην δυτική της πλευρά, περιλαμβάνει κάποια από τα δημοφιλέστερα και ίσως ομορφότερα χωριά της Ηπείρου -Πάπιγκο, Αρίστη, Βίκος-, τα οποία πλαισιώνουν την κοιλάδα του Βοϊδομάτη. Κατά την εκδρομή σας εκεί, η οποία πιθανότητα θα διαρκέσει παραπάνω από ένα σαββατοκύριακο, πέρα από rafting, αν έχετε όρεξη για ορειβασία, έχετε την δυνατότητα να επισκεφθείτε την καταπληκτική Δρακόλιμνη, με την σπάνια πανίδα, αλλά και τα υπόλοιπα γραφικά χωριά, όπως η Βίτσα και το Μονοδένδρι, να θαυμάσετε την εξαίσια πέτρινη αρχιτεκτονική της Ηπείρου, αλλά και να επισκεφθείτε τα περιποιημένα λαογραφικά μουσεία της περιοχής.

Διαμονή: Οι επιλογές διαμονής στην περιοχή είναι ανεξάντλητες. Προτείνουμε τον "ξενώνα Πρίμουλα", στα Άνω Πεδινά του Κεντρικού Ζαγορίου (τιμές: Από 90 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό) και το "Aristi Mountain Resort", στο χωριό Αρίστη με θέα στην χαράδρα του Βίκου (τιμές: 130 ευρώ με πρωινό). Εναλλακτικά, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εταιρία Alpine Zone (τηλ. 26510 23222 ), η οποία διοργανώνει τις αθλητικές δραστηριότητες στην περιοχή και οι υπεύθυνοι θα είναι πρόθυμοι να σας παραπέμψουν σε γύρω καταλύματα, ανάλογα με το ποσό που είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε για την διαμονή σας, στα οποία πιθανότατα να βρείτε ακόμα καλύτερες τιμές.

in2life.gr
Άβαταρ μέλους
eagle80
Senior Boarder
Senior Boarder
 
Δημοσιεύσεις: 45
Εγγραφή: Τετ Φεβ 24, 2010 1:38 am

Re: Τα 5 καλύτερα ποτάμια για rafting

Δημοσίευσηαπό Marios » Σάβ Δεκ 25, 2010 1:37 pm

Βάζω μια μικρή λίστα με τα κατάλληλα ελληνικά ποτάμια συγκεντρωμένα:

Aχελώος β.δ.1 Καρπενήσι
Αλιάκμονας β.δ.1 Γρεβενά
Νέστος β.δ.1 Ξάνθη
Ταυρωπός β.δ.2 Καρπενήσι
Βενέτικος β.δ.2 Γρεβενά
Αγγίτης β.δ.2 Δράμα
Εύηνος β.δ.2 Ναύπακτος
Βοϊδομάτης β.δ.2 Κόνιτσα
Τρικιεριώτης β.δ.3 Καρπενήσι
Άραχθος β.δ.3 Ιωάννινα
Πηνειός β.δ.3 Λάρισα
Λούσιος-Αλφειός β.δ.3 Αρκαδία
Καλλαρίτικος β.δ.4 Ιωάννινα
Αώος β.δ.5 Κόνιτσα
Αλιάκμονας β.δ.5 γρεβενά-κοζάνη-μακεδονία
Άβαταρ μέλους
Marios
Junior Boarder
Junior Boarder
 
Δημοσιεύσεις: 24
Εγγραφή: Τετ Δεκ 19, 2007 11:38 pm


Επιστροφή στο Ελεύθερη Συζήτηση

cron